Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Kaliňák: Mali ste 10 rokov, aby ste presadili viac volebných obvodov

Robert Kaliňák Foto: TASR/Pavel Neubauer

Po viacerých volebných obvodoch volali niektorí opoziční poslanci. Spomínal sa model štyroch (východ, stred, západ, Bratislava), ale aj ôsmich, ktorí by kopíroval súčasné samosprávne kraje.

Bratislava 10. septembra (TASR) - Zavedenie viacerých volebných obvodov namiesto dnešného jedného by bez väčšinového volebného systému riešilo málo. Slovensko totiž nie je také veľké, aby poslanec nemohol byť doma v každom regióne. Vyhlásil to dnes minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) po skončení parlamentnej rozpravy k vládnemu návrhu zákona o podmienkach výkonu volebného práva.

Po viacerých volebných obvodoch volali niektorí opoziční poslanci. Spomínal sa model štyroch (východ, stred, západ, Bratislava), ale aj ôsmich, ktorí by kopíroval súčasné samosprávne kraje.

"Tí, čo teraz presadzujú viac volebných obvodov, desať rokov vládli (1998-2006 a 2010-2012, pozn. TASR) a mohli to zmeniť. Prečo sa to nestalo? Je to len vaša politická deklarácia, ktorú ste nikdy v koalícii neboli schopní presadiť a boli ste tam desať rokov," odkázal terajšej opozícii s tým, že jeho súčasný zákon nemá ambíciu meniť volebný systém. Nebráni sa však tomu, že ak sa počas tohto volebného obdobia nájde odvaha na zmenu, je ochotný o nej diskutovať.

Opoziční poslanci chceli, aby Kaliňák zákon stiahol


Viacero opozičných predstaviteľov zároveň žiadalo, aby Kaliňák tento zákon ešte v prvom čítaní z rokovania parlamentu stiahol. Minister im však nevyhovie, o právnej norme chce debatovať aj na pôde výborov v druhom čítaní, kde očakáva viaceré zmeny. Hlasovanie o posunutí do ďalšieho legislatívneho procesu bude dnes po 17. hodine.

Na programe schôdze je teraz ďalší z Kaliňákových návrhov, ktorým je novela zákona o volebnej kampani. Volebné zákony majú zjednotiť pravidlá pre všetky voľby a zavádzajú niekoľko zmien. Okrem iného sa zavádza 48-hodinové moratórium pre všetky voľby, pre niektoré dnes už neplatí. Tiež sa má zakázať zverejňovanie výsledkov predvolebných prieskumov 21 dní pred voľbami, zavádzajú sa finančné stropy pre kampaň.