Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Právna istota pri úkonoch vykonávaných pred notárom sa zvyšuje

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Zmeny v 23 rokov starej právnej norme pripravilo ministerstvo spravodlivosti.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Notári sa oddnes nevyhnú disciplinárnemu potrestaniu, ak porušia pravidlá výkonu svojho povolania. Postará sa o to novela zákona o notároch a notárskej činnosti, ktorá dnes nadobudla účinnosť.

Zmeny v 23 rokov starej právnej norme pripravilo ministerstvo spravodlivosti. Precizuje právnu úpravu činnosti notárov a vedenia notárskeho úradu. Zákon má zvýšiť právnu istotu pri úkonoch vykonávaných pred notárom. Po novom platí podmienka úradného osvedčenia splnomocnenia pre prípady, kedy sa klient nechá pri spísaní notárskej zápisnice zastúpiť. Výnimkou z tohto pravidla je prípad zastúpenia advokátom.

V prípadoch úkonov u notára, keď klient neovláda požadovaný jazyk, je možné využiť na tlmočenie osobu, ktorá tento jazyk ovláda bez povinného prizvania súdneho tlmočníka. Znížia sa tak náklady klientov pri takýchto úkonoch.

Novela tiež sprísňuje podmienky v procese nadobudnutia nehnuteľného majetku - pozemku vydržaním. Vyhlásenie o splnení podmienok na vydržanie je možné urobiť pred notárom len osobne, nie v zastúpení.

Ministerstvo spravodlivosti do zákona prenieslo aj nariadenie Európskeho parlamentu a Rady EÚ, ktoré zavádza nové inštitúty v dedičských konaniach na území EÚ. Účastníci dedičských konaní prebiehajúcich v inom členskom štáte môžu po novom niektoré úkony zrealizovať na území SR bez potreby vycestovania do zahraničia.

Popri závete si môže osoba vopred zvoliť právny poriadok, ktorým sa bude dedenie v prípade jej smrti spravovať. Zavádza sa Európske osvedčenie o dedičstve, ním bude môcť osoba preukázať určité práva k majetku, ktorý je predmetom dedenia. Toto osvedčenie bude akceptované na celom území EÚ.