Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Právne služby pre prešovskú nemocnicu má preveriť NKÚ

Na archívnej snímke podpredsedníčka Národnej rady SR a poslankyňa za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Erika Jurinová Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová (OĽaNO) dnes avizovala podanie podnetu, nezdá sa jej výška platby za právne služby.

Bratislava 24. februára (TASR) - Zmluvu na právne služby pre prešovskú fakultnú nemocnicu má preveriť Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). Podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová (OĽaNO) dnes avizovala podanie podnetu, nezdá sa jej výška platby za právne služby. Spraviť tak chce do konca týždňa. "Možno to nie je veľká kauza, ale aj to hovorí o spôsobe riadenia nemocnice," skonštatovala.

Nemocnica mesačne platí spoločnosti Goga a spol. takmer 7968 eur, upozornila Jurinová. Poukázala na to, že iné nemocnice dávajú na právnikov niekoľkonásobne menej. Napríklad banskobystrická nemocnica platí 1320 eur a martinská 600 eur mesačne. Firma sídli takmer na identickej adrese ako exekučná kancelária, ktorá vymáha pre Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Jurinová nevylúčila, že firmy môžu byť personálne prepojené, potvrdené to nemá.

Podpredsedníčka parlamentu, ktorá prešovskú nemocnicu v utorok (23.2.) osobne navštívila, dnes kritizovala jej riaditeľa Radoslava Čuhu za prístup k riešeniu situácie ohľadne výpovedí sestier. Nepáči sa jej, ako k nim pristupuje. "Vidím v tom snahu preukázať moc, ktorú má nad sestrami, využiť to, že sa im ich nátlaková akcia nepodarila, že chce využiť možno terajšiu aj bezmocnosť sestier, ktorým už často ide aj o existenčné problémy," doplnila.



Pýta sa, či riaditeľ urobil všetko pre to, aby nemocnica fungovala tak ako predtým. Podotkla, že jej do očí hovoril, že žiadna požiadavka na rokovanie so sestrami neprišla, pričom právnik sestier jej ukázal žiadosť, ktorú mu poslali. "Nejde z jeho strany o politické hry, ktoré vyčíta opozícii? Som presvedčená, že on hrá politickú hru a dohodli sa, že sestry takýmto spôsobom ponížia," zhrnula.