Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Prehľad právomocí prezidenta Slovenskej republiky

Ústava, štátny znak, pečať, štátna vlajka a historická zástava Slovenskej republiky. Foto: TASR/Vladimír Benko

Podľa novely ústavy je prezident SR volený priamo a je odvolateľný ľudovým hlasovaním. Po zložení sľubu sa prezident SR ujme funkcie najvyššieho predstaviteľa štátu.

Bratislava 26. februára (TASR) - Podľa novely ústavy je prezident SR volený priamo a je odvolateľný ľudovým hlasovaním. Po zložení sľubu sa prezident SR ujme funkcie najvyššieho predstaviteľa štátu. Zastupuje tak Slovenskú republiku, dojednáva a ratifikuje medzinárodné zmluvy, prijíma, poveruje a odvoláva vedúcich diplomatických misií. Podpisuje zákony, vymenúva a odvoláva predsedu a ostatných členov vlády Slovenskej republiky, poveruje ich riadením ministerstiev a prijíma ich demisiu, vymenúva a odvoláva rektorov vysokých škôl, vymenúva vysokoškolských profesorov, vymenúva a povyšuje generálov, udeľuje vyznamenania. Je hlavným veliteľom ozbrojených síl štátu.

Na základe rozhodnutia poslancov NR SR vypovedáva vojnu. Môže na návrh vlády SR nariadiť mobilizáciu ozbrojených síl, vyhlásiť vojnový stav, alebo vyhlásiť výnimočný stav a ich skončenie a uzatvárať mier.

Vymenúva a odvoláva predsedu, podpredsedu a sudcov Ústavného súdu SR, vymenúva a odvoláva sudcov, predsedu a podpredsedu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, generálneho prokurátora a troch členov Súdnej rady Slovenskej republiky. Odpúšťa a zmierňuje tresty uložené súdmi v trestnom konaní a zahládza odsúdenie formou individuálnej milosti alebo amnestie.

Prezident republiky vyhlasuje referendum, môže vrátiť NR SR zákony s pripomienkami, podáva NR SR správy o stave Slovenskej republiky a o závažných politických otázkach, má právo byť prítomný na schôdzach NR SR, má právo byť prítomný na schôdzach vlády SR, predsedať jej a vyžadovať si od vlády alebo od jej členov správy.

Prezidenta SR možno stíhať iba za úmyselné porušenie ústavy alebo vlastizradu, o podaní na Ústavný súd rozhoduje NR SR trojpätinovou väčšinou. Odsudzujúce rozhodnutie pléna ÚS znamená stratu funkcie prezidenta a spôsobilosti ju opätovne získať.

Prezident Slovenskej republiky používa štandardu prezidenta Slovenskej republiky ako symbol svojej funkcie. Štandarda prezidenta sa používa na označenie jeho trvalého alebo dočasného sídla.

Prvé kolo prezidentských volieb sa na Slovensku uskutoční v sobotu 15. marca. Pokiaľ v ňom ani jeden kandidát nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, v sobotu 29. marca sa uskutoční druhé kolo. V ňom sa stretnú dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola.

Oficiálnymi kandidátmi na prezidenta SR sú premiér Robert Fico (Smer-SD), manažér a filantrop Andrej Kiska, expredseda KDH Ján Čarnogurský, šéf klubu KDH Pavol Hrušovský (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS), Jozef Behýl, expolitik Milan Kňažko, nezaradený poslanec NR SR Radoslav Procházka, nominant SMK Gyula Bárdos, Milan Melník, kardiológ Viliam Fischer, Stanislav Martinčko, kandidát KSS Ján Jurišta, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko a poslankyňa NR SR Helena Mezenská z OĽaNO.