Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Pravoslávna cirkev v SR má nového metropolitu vladyku Rastislava

Intronizácia nového metropolitu Pravoslávnej cirkvi v českých krajinách a na Slovensku Rastislava (na snímke) 9. februára 2014 v Katedrálnom chráme svätého kniežaťa Alexandra Nevského v Prešove. Foto: TASR/František Iván

Arcibiskup Kryštof na post metropolitu rezignoval dňa 12. apríla 2013, čo potvrdil i vlastnoručne podpísaným dokumentom o rezignácii.

Prešov 9. februára (TASR) - V Katedrálnom chráme svätého kniežaťa Alexandra Nevského v Prešove sa dnes dopoludnia uskutočnila Slávnostná Intronizácia - uvedenie do funkcie nového metropolitu vladyku Rastislava, ktorý bol 11. januára účastníkmi 13. mimoriadneho Snemu Pravoslávnej cirkvi v českých krajinách a na Slovensku zvolený za metropolitu, najvyššieho predstaviteľa Pravoslávnej cirkvi v českých krajinách a na Slovensku.

Po rannej utreni – oficiálnej rannej modlitbe a speve zboru Jarabina sa procesia veriacich presunula k arcibiskupskému úradu a odtiaľ k chrámu Alexandra Nevského. Po privítaní archijerejov pri vstupnej bráne sa potom konala archijerejská liturgia sv. Jána Zlatoústeho.

Samotný akt intronizácie sa uskutočnil v prvej polovici archijerejskej liturgie po zaspievaní piesne Svjatyj Bože (Svätý Bože).

Hovorca Pravoslávnej synody Milan Gerka dnes uviedol, že intronizácia sa uskutoční na základe rozhodnutia 13. mimoriadneho snemu Pravoslávnej cirkvi v českých krajinách a na Slovensku, ktorý je podľa Ústavy Pravoslávnej cirkvi najvyšším vieroučným, ústavodarným správnym a cirkevnokánonickým orgánom miestnej cirkvi. Podľa jeho slov sa na intronizácii prešovského arcibiskupa Rastislava zúčastnili zástupcovia miestnych Pravoslávnych cirkví vo svete, predstavitelia Rímskokatolíckej cirkvi, Gréckokatolíckej cirkvi, Evanjelickej cirkvi a.v. a Reformovanej cirkvi, ďalej významní zástupcovia štátnej správy, diplomatických zborov akreditovaných v Slovenskej republike, predstavitelia miestnych samospráv a ďalší hostia.

Intronizácia nového metropolitu Pravoslávnej cirkvi v českých krajinách a na Slovensku Rastislava 9. februára 2014 v Katedrálnom chráme svätého kniežaťa Alexandra Nevského (na snímke) v Prešove.
Foto: TASR/František Iván


„Keďže po odchode metropolitu Krištofa ostalo toto miesto uvoľnené, tak 13. snem našej cirkvi zvolil nového metropolitu,“ uviedol pre TASR Gerka. Doplnil, že prešovský arcibiskup je najvyšším štatutárom pravoslávnej cirkvi na Slovensku. K medializovaným informáciám o tom, že bývalý metropolita Krištof sa chce vrátiť na svoj post pretože obvinenia voči nemu boli nepravdivé a vzaté späť Gerka uviedol, že tu nejde o žiadny rozkol v cirkvi. „Ide skôr o nedorozumenie, ambície niektorých ľudí a bohužiaľ našli sa aj ľudia, ktorí túto udalosť chceli znepríjemniť,“ povedal Gerka.

Arcibiskup Kryštof na post metropolitu rezignoval dňa 12. apríla 2013, čo potvrdil i vlastnoručne podpísaným dokumentom o rezignácii. Rozhodol sa tak z vlastnej vôle, pre pokoj a dobro v cirkvi. Tak ako uviedol, zvyšok svojho života si želá dožiť v monastieri (kláštore), ktorý mu cirkev určí. Zároveň požiadal veriacich a duchovných o zachovanie jednoty cirkvi, o zachovanie úcty a lásky a o to, aby sa všetci zomkli okolo svojich arcipastierov. Dištancoval sa od medializovaných informácií a nemá záujem o návrat na svoju katedru. Rešpektuje rozhodnutie najvyššieho vieroučného, ústavodarného, správneho a cirkevnokánonického orgánu Pravoslávnej cirkvi v českých krajinách a na Slovensku, ktorým je snem.