Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Pravoslávnej cirkvi na Slovensku nastalo obdobie pôstu pred Vianocami

V pravoslávnej cirkvi na Slovensku v týchto dňoch vrcholí 40-dňové obdobie pôstu pred vianočnými sviatkami, ktoré sa začalo 28. novembra 2014 a skončí sa 7. januára 2015. Veriaci tejto cirkvi, ktorá sa riadi podľa juliánskeho kalendára, začali sláviť Vianoce v utorok 6. januára 2015, keď sa predpoludním koná v pravoslávnych chrámoch svätá liturgia. Snímka z liturgie v chráme svätého Rastislava v Bratislave 6. januára 2015. Foto: TASR/Michal Svítok

Na Slovensku sa podľa oficiálnych štatistík hlási k pravoslávnej cirkvi približne 50.000 kresťanov.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Aj v pravoslávnej cirkvi na Slovensku, ktorá sa riadi podľa juliánskeho kalendára a Narodenie Ježiša Krista bude sláviť až 6. a 7. januára, sa začalo obdobie duchovnej prípravy na tieto najkrajšie sviatky v roku.

"Obdobie 40-dňového pôstu, pokánia a modlitieb sa v našej cirkvi začalo 28. novembra. Veriaci v tomto období výrazne viac ako inokedy pristupujú k sviatostiam, k modlitbám, dodržiavajú prísny pôst. Toto obdobie duchovnej prípravy aj pôst potrvajú až do 7. januára, kedy oslávime Narodenie Isusa Christosa," povedal pre TASR správca pravoslávnej farnosti v Bratislave Jozef Haverčák. Súčasne ocenil skutočnosť, že pravoslávni veriaci z Bratislavy a okolia môžu v posledných rokoch sláviť sviatky v novom Chráme sv. Rastislava na Tomášikovej ulici v Bratislave, kde majú oveľa lepšie podmienky na duchovný život.

Pravoslávni v Čechách a na Slovensku (s výnimkou niektorých obcí na východnom Slovensku) sa riadia juliánskym kalendárom, podobne ako pravoslávne cirkvi v Jeruzaleme, Rusku, na Ukrajine, v Poľsku, Srbsku, Gruzínsku a iných krajinách.

Gregoriánsky kalendár používajú pravoslávne cirkvi Istanbulu, Alexandrie, Rumunska, Bulharska, Grécka a sýrsko-pravoslávna cirkev, ktoré oslávia sviatky Narodenia Pána 24. a 25. decembra.

Na Slovensku sa podľa oficiálnych štatistík hlási k pravoslávnej cirkvi približne 50.000 kresťanov, v Bratislave a okolí je to asi 1500 veriacich.