Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Pravoslávni veriaci slávia Roždestvo Isusa Christa

Na snímke archijerejskú liturgiu svätého Jána Zlatoústeho na sviatok Roždestva Isusa Christa slúžil Jeho blaženosť Rastislav, arcibiskup prešovský a metropolita českých krajín a Slovenska v Katedrálnom chráme svätého Alexandra Nevského v Prešove 6. januára 2016. Foto: TASR – Milan Kapusta

Na Slovensku je asi 200 pravoslávnych cirkevných obcí, z toho asi 150 slávi Narodenie Ježiša Krista (Roždestvo Isusa Christa) podľa juliánskeho kalendára.

Prešov 6. januára (TASR) – Väčšina pravoslávnych veriacich na Slovensku zasadne v stredu 6. januára za štedrovečerný stôl. Juliánskym kalendárom, ktorý je v porovnaní s gregoriánskym posunutý o 13 dní, sa na Slovensku riadi takmer celá prešovská eparchia, najviac takýchto cirkevných obcí je na severovýchode - v okresoch Bardejov, Svidník, Stropkov, Medzilaborce a Snina. Na Slovensku je asi 200 pravoslávnych cirkevných obcí, z toho asi 150 slávi Narodenie Ježiša Krista (Roždestvo Isusa Christa) podľa juliánskeho kalendára.



Podľa vyjadrenia druhého tajomníka Presvätej synody Pravoslávnej cirkvi v českých krajinách a na Slovensku Milana Gerku vianočným sviatkom v pravoslávnej cirkvi predchádza 40-dňový pôst, počas ktorého sa nekonzumujú mastné jedlá, mäso, mlieko ani žiadne živočíšne produkty. Na Štedrý deň platí stále pôst, od rána sa zväčša nekonzumuje žiadne jedlo, prvým pokrmom býva štedrovečerná večera. Jedlá sú tiež pôstne, bez mäsa, masla, mlieka a výrobkov z nich. Na štedrovečernom stole sú jednoduché jedlá, v minulosti pripravené z vlastnej úrody. Nechýba cesnak, namiesto oplátok sa podáva chlieb s medom, kapustnica sa pripravuje bez mäsa a klobásy, nasleduje mačanka z húb, opekance s makom, nechýba sušené ovocie, niekde je zvykom pripravovať pečené pirohy plnené zemiakmi alebo kapustou, tradične sa varí niekoľko druhov prívarkov z fazule, šošovice aj polievka zo sliviek.

Pravoslávni veriaci nechodia na polnočnú bohoslužbu. Po štedrovečernej večeri je najväčším sviatkom návšteva chrámu, kde sa koná Veľké povečerie. Obrady sú dlhé, trvajú aj tri hodiny. Aj ďalšie dni sú v chrámoch slávnostné bohoslužby.

Jeho blaženosť Rastislav, arcibiskup prešovský a metropolita českých krajín a Slovenska bude slúžiť vo štvrtok 7. januára od 9.00 h v Katedrálnom chráme svätého kniežaťa Alexandra Nevského v Prešove archijerejskú liturgiu svätého Jána Zlatoústeho na sviatok Roždestva Isusa Christa.

Arcibiskup Rastislav k sviatku Christovho narodenia pre TASR povedal, že pre celý kresťanský svet je tento deň sviatkom príchodu Božej lásky, ktorá so sebou prináša plnosť života. "Každý rok na tento sviatok narodenia si pripomíname pravý zmysel ľudskej existencie na tomto svete. Život naplnený láskou. Dovoľte mi, na prahu nového roka 2016 zaželať nielen Slovensku, ale celému svetu, aby prichádzajúci rok, aj s ohľadom na to, čo sa momentálne po celom svete deje, bol rokom lásky," povedal arcibiskup Rastislav.

Ďalej pripomenul, že pred viac ako 2000 rokmi betlehemská hviezda ukazovala cestu k Christovi malým i veľkým, pastierom i mágom, chudobným i bohatým. "Prial by som si, aby aj v tomto roku, ktorý sa začína, ľudské srdcia boli zapálené láskou a podobne ako hviezdy, žiarili a všetkým tým, ktorí hľadajú správny smer a putujú po ceste do nebeského kráľovstva, aby im v tom pomáhali," uviedol arcibiskup.

Pravoslávni veriaci potom v piatok 8. januára oslávia sviatok Presvätej Bohorodičky a o deň neskôr sviatok apoštola, prvomučeníka a arcidiakona Štefana. Koledníci chodia po domoch s novinou o narodení Spasiteľa.