Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Pravoslávni veriaci oslávia Vianoce o tri dni

Pravoslávni veriaci na Slovensku, ktorí sa riadia podľa juliánskeho kalendára, začínajú 6. januára sláviť Vianoce. Foto: TASR/Milan Kapusta

Podľa Gerku je v súčasnosti na Slovensku tendencia, najmä medzi mladými veriacimi, vrátiť sa k juliánskemu kalendáru a osláviť Vianoce práve v januári.

Prešov 3. januára (TASR) - Pravoslávni veriaci, ktorí sa riadia juliánskym kalendárom, oslávia vianočné sviatky v pondelok (6. 1.). Vtedy zasadnú aj za štedrovečerný stôl.

„Štedrý deň je v pravoslávnej cirkvi pôst, takže cez deň sa neje, ale potom je večera. Na stole je kapustnica bez mäsa a bez mliečnych výrobkov. Je tam takzvaná mačanka, väčšinou hubová, med, cesnak, známe východoslovenské bobaľky, sušené ovocie a ryby,“ povedal tajomník Posvätnej synody Pravoslávnej cirkvi v českých krajinách a na Slovensku Milan Gerka.

Na Slovensku je podľa neho asi 200 obcí, kde sú pravoslávni veriaci a asi v 15 z nich už Vianoce oslávili v decembrovom termíne. Ostatní ich oslávia v pondelok. Pravoslávni veriaci po štedrej večeri neabsolvujú polnočnú sv. omšu, ale bohoslužba v Prešove v Chráme sv. Alexandra Nevského bude o 19.00 h. Podľa Gerku trvá viac ako dve hodiny a slúžiť by ju mal prešovský arcibiskup vladyka Rastislav. Ten by mal počas sviatkov navštíviť aj Detský domov v Medzilaborciach, kde kedysi pôsobil a kde deti tiež oslávia Vianoce v pondelok.

Na bohoslužby na Slovensku počas trávenia pravoslávnych vianočných sviatkov prichádzajú, najmä v oblastiach ako sú Vysoké Tatry či Bardejovské Kúpele, aj veriaci z rusky hovoriacich krajín, ktorí sú na Slovensku na dovolenke.

Podľa Gerku je v súčasnosti na Slovensku tendencia, najmä medzi mladými veriacimi, vrátiť sa k juliánskemu kalendáru a osláviť Vianoce práve v januári.

„Pravoslávnym veriacim prajem k vianočným sviatkom najmä zdravie a Božie požehnanie a radosť z toho, že vo svete plnom materiálnych statkov nie sme sami, ale je na nami Boh,“ dodal Gerka.