Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Pravoslávni veriaci majú paschálne bohoslužby ešte pred svitaním

Každoročne narastá počet veriacich, zúčastňujúcich sa starodávneho veľkonočného obradu svätenia jedál, nazývaného aj svätenie paschy, podľa starého židovského sviatku nekvasených chlebov. Foto: TASR/Svätopluk Písecký

V nedeľu 1. mája pôjdu pravoslávni veriaci veľmi zavčasu, ešte pred svitaním, do chrámov na paschálne bohoslužby, po ktorých im kňazi posvätia jedlá.

Prešov 30. apríla (TASR) – Pravoslávna cirkev na Slovensku slávi počas tohto víkendu Vzkriesenie Isusa Christa (Ježiša Krista). Sobotou sa skončí Strastný týždeň. V nedeľu 1. mája pôjdu pravoslávni veriaci veľmi zavčasu, ešte pred svitaním, do chrámov na paschálne bohoslužby, po ktorých im kňazi posvätia jedlá. Nasleduje Svetlý týždeň, počas ktorého sa v chrámoch tiež konajú sväté liturgie. Informoval tajomník a hovorca Posvätnej Synody Pravoslávnej cirkvi v českých krajinách a na Slovensku Milan Gerka.

V Prešove sa v Katedrálnom chráme sv. Alexandra Nevského začnú nedeľňajšie obrady Paschy ešte pred svitaním o 2.45 h Polnočnicou, o 3.00 h nasleduje Utreňa Vzkriesenia, ktorú bude slúžiť arcibiskup prešovský, metropolita českých krajín a Slovenska Rastislav. Po jej skončení okolo 4.00 h posvätí jedlá, ktoré si ľudia prinesú v košíkoch. Sviatočná svätá liturgia sa uskutoční o 9.00 h.

Gerka uviedol, že dátum Veľkej noci závisí v Pravoslávnej cirkvi od toho, či už je po jarnej rovnodennosti a či sa už konala židovská Pascha. Preto je tento termín veľkonočných sviatkov veľmi pohyblivý a niekedy vychádza až na máj.

Pred veľkonočnými sviatkami pravoslávni veriaci dodržiavali prísny pôst. Ten sa v tomto roku začal 14. marca. "Veľký pôst znamená nepožívanie žiadnych mäsitých ani mliečnych výrobkov a jedál. Na sviatok Zvestovania je odporučená ryba a takisto aj na Kvetnú nedeľu, týždeň pred Paschou, je dovolená ryba. Samozrejme, že žijeme vo svete, kde naši veriaci sú nerovnako nastavení na dodržiavanie pôstu. Ťažko povedať, kto sa ako postil. Ale radostné je, že veriaci, ktorých poznám, sa to snažia dodržiavať," povedal Gerka.

Podľa posledného sčítania ľudu je na Slovensku približne 50.000 pravoslávnych veriacich. Takmer všetci slávia sviatky Veľkej noci v tomto termíne. Podľa Gerku je asi päť farností, kde ešte neprešli na tento termín, ktorý je jednotný s celým pravoslávnym svetom. Najviac pravoslávnych veriacich je u nás v okresoch Snina, Medzilaborce, Svidník a Michalovce.

Na svete je podľa odhadu 350 miliónov pravoslávnych veriacich, ktorí žijú v Rusku, na Ukrajine, v Bielorusku, Rumunsku, Grécku, na Cypre a v niektorých arabských štátoch a tiež v USA. Vplyvom migrácie ľudí sa Pravoslávna cirkev šíri aj do ďalších krajín.

Gerka potvrdil, že ich veriaci si chcú veľkonočné sviatky užiť naplno a tak si berú v práci na pondelok, prípadne aj utorok dovolenky. Hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Veronika Fitzeková TASR potvrdila, že v ich zriaďovateľskej pôsobnosti dali riaditeľské voľno na pondelok v medzilaboreckom gymnáziu a v Strednej odbornej škole na Sládkovičovej ulici v Snine. Oblievačke sa budú venovať aj mnohí žiaci základných škôl z týchto regiónov, kde riaditelia postupovali rovnako.