Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Pravoslávni veriaci si pripomínajú utrpenie Ježiša Krista

Foto: TASR/František Iván

Kým Vianoce slávia pravoslávni v niektorých krajinách podľa juliánskeho a v iných podľa gregoriánskeho kalendára, Veľkú noc - Paschu svätia jednotne vo všetkých štátoch podľa juliánskeho kalendára.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Zatiaľ čo veriaci katolíckej, evanjelickej a iných kresťanských cirkví už v uplynulých dňoch oslávili najvýznamnejšie sviatky - Veľkú noc, pravoslávni kresťania na Slovensku i vo svete, ktorí sa riadia juliánskym kalendárom, vstúpili do strastného týždňa.

V týchto dňoch si pripomínajú utrpenie a smrť Isusa Christa a v nedeľu 15. apríla oslávia jeho zmŕtvychvstanie. Sláveniu Paschy v pravoslávnej cirkvi predchádzalo 40-dňové obdobie pôstu a duchovnej prípravy.

Kým Vianoce slávia pravoslávni v niektorých krajinách podľa juliánskeho a v iných podľa gregoriánskeho kalendára, Veľkú noc - Paschu svätia jednotne vo všetkých štátoch podľa juliánskeho kalendára.

Pravoslávni veriaci z Bratislavy a okolia sa počas týchto sviatočných dní stretávajú v Chráme sv. Nikolaja pod bratislavským hradom. V dnešný Veľký štvrtok si pripomínajú Poslednú večeru Ježiša s učeníkmi a ustanovenie Eucharistie, počas liturgie sa číta 12 evanjelií pripomínajúcich udalosti spojené s odsúdením a utrpením Ježiša Krista.

Veľký piatok (tento rok 13. apríla) je dňom spomienky na utrpenie, ukrižovanie a smrť Isusa Christa. Popoludní alebo podvečer sa v chrámoch koná večierňa a obrad vynášania svätej plaščenice, symbolizujúci kladenie Christosa do hrobu.

Veľkú sobotu v cirkvi charakterizuje jednak smútok z umučenia Spasiteľa, ale aj radosť z nádeje na Vzkriesenie. Ráno sa koná liturgia Bazila Veľkého a v noci zo soboty na nedeľu je Paschálna utreňa a už sa zvestuje zmŕtvychvstanie Krista.

V nedeľu 15. apríla ráno sa veriaci schádzajú v chrámoch, kde sa koná Voskresna utreňa a sv. liturgia s posvätením paschálnych jedál. Je zvykom posväcovať napríklad šunku, vajíčka, syry, koláče a iné pokrmy. Veriaci sa v tento deň tešia zo Vzkriesenia Isusa Christa.

Chrám sv. Nikolaja v Bratislave pochádza z roku 1661, je to ranobaroková stavba postavená na mieste bývalého gotického kostola pod bratislavským hradom. Od roku 1945 je v užívaní pravoslávnej cirkvi a v roku 2008 chrám prešiel do vlastníctva tejto cirkvi. V Chráme sv. Nikolaja sa nachádza čiastočka dreva zo svätého a životodarného kríža, na ktorom bol ukrižovaný Spasiteľ Isus Christos. Už tradične tu pôsobí pravoslávny cirkevný zbor, ktorý má v repertoári rusínske, ruské, ukrajinské, bieloruské, srbské, bulharské či grécke nápevy. Členovia zboru spievajú diela známych pravoslávnych hudobných skladateľov, ako aj spevy pochádzajúce z pravoslávnych monastierov, kde autormi hudobných diel sú samotní mnísi a často autor nie je známy.

V bratislavskej mestskej časti Ružinov na Tomášikovej ulici je rozostavaný už niekoľko rokov nový pravoslávny chrám zasvätený sv. Rastislavovi. Jeho projekt vyhotovili v byzantskom štýle s modernými architektonickými prvkami. Hrubá stavba chrámu je pred dokončením.