Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Pravoslávni slávia Veľkú noc, na nočných bohoslužbách bol aj Putin

Na snímke zľava ruský premiér Dmitrij Medvedev, jeho manželka Svetlana a ruský prezident Vladimir Putin počas nočnej bohoslužby v Chráme Krista Spasiteľa v nedeľu 1. mája 2016 v Moskve. Foto: TASR/AP

Veriacim vinšoval aj pápež. Americký prezident Barack Obama s manželkou zaželali pravoslávnym veriacim v USA a vo svete pokojné prežitie veľkonočných sviatkov.

Moskva 1. mája (TASR) - Pravoslávni veriaci na celom svete dnes slávia svoj najvýznamnejší sviatok - Veľkú noc. Svoj pozdrav im dnes vo Vatikáne adresoval aj pápež František.

Na Svätopeterskom námestí boli dnes okrem veriacich a turistov aj vojaci armád rôznych krajín, ktorí do Vatikánu pricestovali na púť v rámci Jubilejného roku milosrdenstva.

Pápež ich vo svojom vyhlásení vyzval, aby boli "nástrojom zmierenia, budovateľmi mostov a rozsievačmi mieru". "Ste povolaní nielen riešiť konflikty, predchádzať im alebo zastavovať ich, ale máte sa starať aj o vytváranie poriadku založeného na pravde, spravodlivosti, láske a slobode," uvádza sa v pápežovom vyhlásení.

František v ňom zdôraznil, že v súčasnosti je "nemálo problémov a výziev, ale práve v kresťanskom vnímaní existuje viera vo víťazstvo lásky nad nenávisťou, (vo víťazstvo) mieru nad vojnou". "Nastolenie mieru nie je ľahká úloha," uznal pápež, ktorý však súčasne vyzval vojakov, aby ju neprestávali plniť.

Katolíci a pravoslávni neslávia Veľkú noc v rovnakom termíne, keďže západní kresťania pri výpočte jej dátumu používajú gregoriánsky kalendár, zatiaľ čo pravoslávni juliánsky. Tento rok katolíci a protestanti slávili Vzkriesenie 27. marca.

Slávnostné bohoslužby na pamiatku Ježišovho zmŕtvychvstania sa v noci nadnes konali nielen v tradične "pravoslávnych" krajinách, ale dokonca aj v Číne, Mongolsku či severokórejskom Pchjongjangu, kde pôsobí kňaz v ruského Vladivostoku a kórejský duchovný, ktorý študoval v seminári v Moskve.

Krížová cesta a slávnostné bohoslužby sa v noci nadnes konali aj na ruskej leteckej základni Humajmím v Sýrii, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany.

Na nočných bohoslužbách v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa sa zúčastnil ruský prezident Vladimir Putin i premiér Dmitrij Medvedev. Do Moskvy, ale aj ďalších miest v Rusku, sa v noci nadnes podarilo dopraviť aj Svätý oheň, ktorý sa zapálil v sobotu počas liturgie v jeruzalemskom Chráme Božieho hrobu.

Pravoslávnym veriacim v USA a vo svete pokojné prežitie veľkonočných sviatkov zaželali aj americký prezident Barack Obama s manželkou.

Pravoslávni veriaci slávia sviatok Paschy:


Pravoslávna Veľká noc vo Svidníku: