Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Slovákom naďalej neodporúčajú cestovať do Ruskej federácie

Ruská zástava veje stiahnutá na pol žrde nad budovou Kremľa po teroristickom útoku na koncertnú sálu Crocus City Hall v západnej časti Moskvy 24. marca 2024. Foto: TASR/AP

Vzhľadom na nepredvídateľné dianie môže dôjsť k nedostupnosti komunikačných alebo dopravných služieb, uviedol rezort diplomacie.

Bratislava 27. marca (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR v súvislosti s prebiehajúcou vojenskou inváziou Ruskej federácie proti Ukrajine a eskaláciou aktuálnej bezpečnostnej situácie naďalej dôrazne odporúča občanom SR necestovať do Ruskej federácie. Rezort o tom informoval na webe.

"Opustenie krajiny prostredníctvom existujúcich leteckých spojení je aktuálne možné s medzipristátím v Turecku, Spojených arabských emirátoch, Katare, Egypte, atď. Vzhľadom na prijaté sankcie voči Ruskej federácii taktiež došlo k obmedzeniu finančných a ďalších služieb na celom území Ruskej federácie," poznamenalo ministerstvo.

Odporúča občanom SR nachádzajúcim sa na území Ruskej federácie prísne dodržiavať zásady osobnej bezpečnosti, sledovať bezpečnostnú situáciu, dôsledne dodržiavať pokyny miestnych bezpečnostných zložiek a úradov a vyhýbať sa miestam s vysokou koncentráciou ľudí a verejným zhromaždeniam. "Vzhľadom na nepredvídateľné dianie môže dôjsť k nedostupnosti komunikačných alebo dopravných služieb," dodalo.

V prípade núdze v zahraničí sa môžu občania Slovenskej republiky obrátiť na Veľvyslanectvo SR v Moskve na čísle +79166731138, na Generálny konzulát v Sankt Peterburgu na čísle +79219311764 alebo na Konzulárne informačné centrum/Diplomatickú službu MZVEZ SR na čísle +421 2 5978 5978.