Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Pre dve špecializované centrá pre deti chcú zmeniť zákon

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD). Foto: TASR Jaroslav Novák

Ide o jediné zariadenia, ktoré sa starajú o opustené zdravotne ťažko postihnuté deti.

Spišská Nová Ves 27. februára (TASR) - Pre dve špecializované centrá pre deti chce Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVaR) SR zmeniť zákon. Šéf rezortu Erik Tomáš (Hlas-SD) v utorok na tlačovej konferencii v Spišskej Novej Vsi uviedol, že im chcú zvýšiť štátny príspevok o 40 percent. Zmena sa dotkne Domu Charitas sv. Jozefa v Spišskej Novej Vsi a Domu sv. Jozefa v Turzovke. Ide o jediné zariadenia, ktoré sa starajú o opustené zdravotne ťažko postihnuté deti.

"Na Slovensku je 31 neštátnych zariadení - centier pre deti a rodiny, a len dve z nich sa špecializujú aj na pomoc ťažko chorým deťom a práve im sme sa rozhodli pomôcť. Okrem samotnej opatery totiž poskytujú špeciálnu ošetrovateľskú službu, ktorá si vyžaduje vyššiu odbornú spôsobilosť, špecializovaný personál, zdravotné a rehabilitačné sestry a pod. a náklady na starostlivosť sú tak omnoho vyššie," zdôvodnil Tomáš.

V centre pre deti a rodiny v Spišskej Novej Vsi, ktoré prevádzkuje Spišská katolícka charita, majú aktuálne v dvoch skupinách 16 detí. Riaditeľka zariadenia Alexandra Hovancová upozornila, že ak by im príspevok nezvýšili, hrozilo by im zatvorenie. "Väčšina ľudí, keď sme pred ôsmimi rokmi začali náš boj, sa nám smiala, že zmeniť zákon pre tak málo zariadení nie je možné. Veľmi som tomu verila a splnil sa mi tak môj najväčší sen. Máme tieto deti veľmi radi, sú to ťažko zdravotne postihnuté deti bez rodičov, a keby nás zatvorili, nemali by kam ísť," zdôraznila. Najväčší problém bol podľa nej s platmi pre zamestnancov, ktorých majú aktuálne približne 20. Zvýšený príspevok pôjde práve na zvýšenie miezd.

Novela zákona je aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní, minister očakáva, že prvým čítaním prejde v apríli a platiť začne v druhej polovici roka. "Neviem si predstaviť, že by sa našiel jeden poslanec, ktorý by toto zvýšenie neschválil. Ľudia, ktorí sa o takéto deti starajú, si zaslúžia väčšiu pozornosť zo strany štátu. Ide o špeciálnu zmenu zákona," podotkol Tomáš s tým, že v tomto roku si zvýšenie príspevku o 800 eur na jedno dieťa na mesiac vyžiada približne 100.000 eur. V ďalšom roku to bude ďalších zhruba 240.000 eur. Zmena podľa ministra nebude mať špeciálny vplyv na štátny rozpočet, zdroje našli v jednej z kapitol rezortu práce.

"Tieto dve zariadenia boli našou prioritou, čo sa týka ďalších zariadení, sme pripravení pomáhať aj im, všetko však závisí od možností štátneho rozpočtu. Chystá sa aj veľká reforma financovania sociálnych služieb, ktorá je súčasťou plány obnovy a ktorú musíme spustiť k 1. januáru 2026," uzavrel Tomáš.