Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

METEOROLÓGOVIA VARUJÚ: Intenzívny dážď môže Slovensko potrápiť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pre oblasti Bratislavského, Trenčianskeho, Trnavského a Žilinského kraja, ako aj časť Nitrianskeho kraja vydali meteorológovia do nedeľňajšej 18.00 h výstrahu 1. stupňa pred silným vetrom.

Bratislava 1. apríla (TASR) - V okrese Trebišov hrozia vplyvom intenzívnych zrážok povodne. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre oblasť Trebišov-Roňava hydrometeorologickú výstrahu najvyššieho, 3. stupňa.
Výstrahy SHMÚ.
Foto: SHMÚ

"Vzhľadom na pretrvávajúci dážď a nasýtenosť povodí je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," uvádza SHMÚ na svojom webe. Vývoj hydrologickej situácie bude priebežne aktualizovaný. Hydrologická výstraha 1. stupňa platí aj pre región Banskobystrického a časti Nitrianskeho, Košického a Prešovského kraja.

Pred intenzívnymi zrážkami počas veľkonočnej nedele varuje SHMÚ na väčšine územia SR. V Banskobystrickom i Košickom kraji a niektorých okresoch Prešovského, Trenčianskeho, Nitrianskeho a Žilinského kraja môžu v ojedinelých prípadoch zrážky dosiahnuť úhrn 35 až 55 milimetrov. Pre západnú časť platí výstraha do poludnia a centrálnu časť do 15.00 h, na východe trvá výstraha pred dažďom až do 18-00 h.

Pre oblasti Bratislavského, Trenčianskeho, Trnavského a Žilinského kraja, ako aj časť Nitrianskeho kraja vydali meteorológovia do nedeľňajšej 18.00 h výstrahu 1. stupňa pred silným vetrom. "V nárazoch môže dosiahnuť 65 až 85 kilometrov za hodinu," upozorňuje SHMÚ na svojom webe. Silu orkánu, s rýchlosťou 135 až 150 kilometrov za hodinu zasa môže dosiahnuť v nedeľu popoludní a podvečer vietor v horských oblastiach na Orave, Kysuciach, Liptove, Spiši i na Horehroní. SHMÚ v tomto prípade vydala výstrahu zvýšeného, 2. stupňa. Pred silným vetrom na horách varujú meteorológovia až do pondelkového (2.4.) poludnia.

Povodňové nebezpečenstvo sa rozšírilo na ďalšie okresy



Zoznam okresov so zvýšeným povodňovým nebezpečenstvom sa zvýšil. Najvyššia výstraha 3. stupňa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) platí nielen pre oblasť Trebišov-Roňava, ale aj pre okres Stropkov. Meteorológovia takisto zvýšili výstrahu pred povodňami z trvalého dažďa i pre okresy Humenné, Svidník a Košice-okolie.

Hydrologická výstraha 1. stupňa sa okrem okresov Banskobystrického, Prešovského a Košického kraja rozšírila aj na okresy Žilinského kraja Turčianske Teplice a Liptovský Mikuláš. Na východnom Slovensku platí až do 18.00 h výstraha pred intenzívnym dažďom, ojedinele môže spadnúť 35 až 50 mm zrážok.

Na horách v oblasti Kysúc, Oravy, Liptova, Turca, Spiša i Horehronia platí od nedeľňajšieho popoludnia až do pondelkového (2.4.) poludnia výstraha pred nárazovým vetrom - v polohách nad pásmom lesa môže dosiahnuť rýchlosť 110 až 135 km/h, na hrebeňoch to môže byť 135 až 150 km/h.

Meteorológovia varujú aj pred silným vetrom v nižších polohách. Výstraha pred nárazmi vetra s rýchlosťou 65 až 70 km/h platí do 18.00 h pre oblasť juhozápadného Slovenska.