Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Pre paliatívnu starostlivosť je nevyhnutné vzdelávanie sestier

Ilustračná snímka. Foto: TASR Maro Černý

Ministerstvo sa chce zamerať aj na zvýšenie počtu mobilných hospicov.

Bratislava 6. februára (TASR) - Na zabezpečenie a rozvoj paliatívnej starostlivosti je nevyhnutné zabezpečiť vzdelávanie sestier či zaistiť dostupnosť mobilných hospicov. Vyplýva to z návrhu koncepcie zdravotnej starostlivosti v odbore paliatívna medicína vrátane hospicovej starostlivosti, ktorú predložilo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

Cieľom je aktualizácia v súčasnosti platnej koncepcie z roku 2006. "Prioritou je teraz zabezpečiť dostupnosť paliatívnej starostlivosti. To znamená vytvoriť funkčnú sieť paliatívnych pracovísk," spresňuje ministerstvo v materiáli.

Ministerstvo chce zapracovať na vzdelávaní zdravotníkov, ktorí by mali poskytovať zdravotnú starostlivosť pacientom s nevyliečiteľným ochorením v pokročilom a terminálnom štádiu. Od roku 2006 sa rozvíja vzdelávanie v špecializačnom odbore paliatívna medicína na Slovenskej zdravotníckej univerzite. "V súčasnosti chýba ešte vzdelávanie sestier, ktoré sa však tiež plánuje na rok 2021, súčasne ale aj vzdelávanie lekárov," avizuje ministerstvo.

Rovnako chce zaviesť aj formy paliatívneho konzília a podporného tímu pre pacientov v nemocnici. Podrobnosti by mal upravovať pripravovaný zákon o dlhodobej zdravotnej starostlivosti. "Pokroky v medicíne umožňujú dlhodobé prežívanie pacientov s chronickými a nevyliečiteľnými ochoreniami, ktorým je nevyhnutné poskytovať komplexnú, na pacienta a na jeho rodinu a blízkych zameranú zdravotnú, ošetrovateľskú a psychologicko-spirituálnu liečbu a starostlivosť tak, aby kvalita života nevyliečiteľne chorých a zomierajúcich bola čo najlepšia," uviedlo ministerstvo.

Na zabezpečenie adekvátnej paliatívnej starostlivosti je preto nevyhnutné vzdelávať všeobecných lekárov, geriatrov, internistov, onkológov a iných odborníkov a dostať do povedomia lekárskej verejnosti princípy paliatívnej medicíny. Dôležité je tiež zabezpečiť dostupnosť paliatívnej starostlivosti na celom území Slovenska tak, aby bolo sedem až desať postelí paliatívnej starostlivosti na 100.000 obyvateľov.

Ministerstvo sa chce zamerať aj na zvýšenie počtu mobilných hospicov, rozvíjať nové formy pomoci pozostalým a zabezpečiť platby od zdravotných poisťovní za výkony poskytované lekárom, sestrou a inými členmi paliatívneho tímu.

V súčasnosti absentuje zákon, ktorý zabezpečuje poskytovanie koordinovanej dlhodobej a paliatívnej starostlivosti. Slovensko zaostáva za vyspelými krajinami a Českom najmä v jej dostupnosti a komplexnosti.