Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Pre pohreb exprezidenta zrušili učitelia štvrtkový štrajk

Michal Kováč Foto: TASR/Michal Svítok

Učitelia plánovali v tento deň neučiť štyri vyučovacie hodiny.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Nespokojní učitelia nebudú vo štvrtok (13.10) štrajkovať. Dôvodom je, že na tento deň pripadá štátny smútok za zosnulého exprezidenta Michala Kováča. Učitelia plánovali v tento deň neučiť štyri vyučovacie hodiny.

"Štrajkový výbor Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) rešpektuje štátny smútok vo štvrtok 13. októbra, v deň pohrebu prvého prezidenta SR Michala Kováča. Pozostalým vyjadruje úprimnú sústrasť. Štvorhodinový štrajk naplánovaný na tento deň sa neuskutoční," informuje ISU. Stupňovitý štrajk tak bude pokračovať v stredu 19. októbra, kedy sa na niektorých školách nebude opäť učiť štyri vyučovacie hodiny.

Nespokojní učitelia žiadajú, aby vláda i parlament legislatívnymi opatreniami zabezpečili zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve o 140 eur v tomto roku a o 90 eur od začiatku roka 2017. Taktiež požadujú, aby bolo prehodnotené kreditné vzdelávanie učiteľov a zvýšené rozpočty ministerstiev školstva a vnútra celkovo o 400 miliónov eur na odstránenie rozdielov vo vybavenosti škôl.