Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Pre protesty v Bratislave polícia predviedla 140 osôb

Protest a pochod "STOP islamizácii Európy" 20. júna 2015 v Bratislave. Foto: TASR/Andrej Galica

Situácia bola relatívne pokojná takmer až do skončenia zhromaždenia na Námestí SNP, napriek tomu došlo k niekoľkým incidentom.

Bratislava 20. júna (TASR) – Hlavným mestom Slovenska dnes pochodovalo niekoľko tisíc ľudí proti islamizácii Európy a uskutočnilo sa aj protestné zhromaždenie voči tomuto pochodu. Výsledkom je, ako TASR informovala bratislavská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová, až 140 predvedených osôb, šesť poškodených policajných vozidiel, traja zranení policajti, rozbité predné sklo na ďalšom vozidle, či lietajúce dlažobné kocky.

Situácia bola relatívne pokojná takmer až do skončenia zhromaždenia na Námestí SNP, napriek tomu došlo k niekoľkým incidentom.

Pred samotným začiatkom zhromaždenia polícia u niekoľkých osôb zaistila chladné zbrane ako aj atrapy výbušnín a predviedla ich na príslušné obvodné oddelenia. "V čase presunu zhromaždených na križovatke Hodžovo námestie a Námestie 1. mája boli z davu zasiahnutí dvaja príslušníci Policajného zboru slzným plynom do tváre, pričom po ošetrení, na základe vlastného rozhodnutia, zostali vo výkone služby," informovala Kurucová. Podozrivého 28-ročného Bratislavčana podozrivého z trestného činu útoku na verejného činiteľa policajti následne zadržali a eskortovali na príslušné oddelenie PZ.

Do 17.00 h policajti predviedli na príslušné oddelenia polície celkom desať osôb z dôvodu podania vysvetlenia, pričom u siedmich z nich boli pri predvádzaní použité donucovacie prostriedky.

Situácia sa však následne značne zdramatizovala. "Po 17.15 h sme prijali oznámenie, že na nádvorí Bratislavského hradu, v čase konania cyklistických pretekov, vnikla skupina približne 300 osôb a začalo dochádzať k výtržnostiam a napádaniu osôb," povedala Kurucová. Polícia skupinu začala vytláčať, pričom tam zadržala celkom 25 osôb.

Ďalších 25 ľudí polícia zadržala na Staromestskej ulici, kde malo dôjsť k poškodeniu celkom šiestich služobných motorových vozidiel s označením Polícia. "Krátko pred 18.00 h tam došlo k útoku na príslušníka PZ, ktorého zasiahla dlažobná kocka do stehna," uviedla hovorkyňa. Krátko po 18.00 h strážcovia zákona prijali oznámenie, že na Palisádach sa nachádza poškodené vozidlo, na ktorom je rozbité čelné sklo a taktiež o hádzaní kameňov na Predstaničnom námestí.

Pred budovou Železničnej polície na Šancovej ulici polícia zadržala dve osoby, podozrivé z hádzania kameňov.

"Pre podozrenie z trestného činu výtržníctva, poškodzovania cudzej veci, útoku na verejného činiteľa, extrémistickej trestnej činnosti, ako aj páchania iného protiprávneho konania skončilo na polícií približne 140 osôb," uzavrela Kurucová.

Podľa Borisa Chmela, hovorcu Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR, ošetrili so zranením hlavy päť osôb.

Protesty si vyžiadali aj obmedzenia premávky MHD, spoje začali na všetkých trasách premávať až po 19.30 h.