Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Pre vodičov: Na týchto úsekoch ciest si treba dať pozor na hmlu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Slovenská správa ciest tiež upozorňuje, že na vlhkých a mokrých cestách sa môže pri nízkych teplotách tvoriť poľadovica.

Bratislava 9. marca (TASR) - Vodiči by mali zvýšiť svoju pozornosť pred hmlou, ktorá sa nachádza na viacerých úsekoch slovenských ciest. Hmla s dohľadnosťou 50 metrov je v Stakčíne, s dohľadnosťou do 100 metrov je v okolí Švábovskej Stráne, Levíc, Makova, Humenného, Želiezoviec, Sliača a Pastierskeho. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojej webovej stránke www.zjazdnost.sk

Okrem toho by si vodiči mali dávať pozor aj na hmlu s dohľadnosťou do 200 metrov, ktorá je v okolí Chlmca, Námestova, Hliníka nad Hronom, Banskej Bystrice, Štrby, Donovál, Popradu, Veľkých Kapušian, Turne nad Bodvou, Batizoviec či Krupiny.

SSC upozorňuje, že na horskom priechode Šturec je nebezpečenstvo padania stromov. Taktiež, že na vlhkých a mokrých cestách sa môže pri nízkych teplotách tvoriť poľadovica.

Stupeň lavínového nebezpečenstva sa už niekoľko dní nezmenil

Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách je od nadmorskej výšky 1500 metrov nad morom mierne lavínové nebezpečenstvo, teda druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Igor Žiak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Južný až juhozápadný vietor vytvoril na hrebeňoch nebezpečné preveje a na severne orientovaných svahoch dosky a vankúše. Ich rozmiestenie je veľmi lokálne a to najmä pod hrebeňovými partiami, kde pri veľkom dodatočnom zaťažení môže dôjsť k uvoľneniu lavíny. Na južne orientovaných svahoch je vplyvom striedania teplôt snehová pokrývka stabilizovaná," uviedol. Vo Fatrách je podľa neho malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň.

Dnes ráno bolo na horách polojasno, v hrebeňových partiách Nízkych Tatier s hmlou. V noci sa ochladilo, teploty sa pohybovali už od mínus 11 stupňov Celzia. Fúkal premenlivý mierny vietor do 30 kilometrov za hodinu. Za posledných 72 hodín pripadlo najmä vo Vysokých Tatrách od desať do 25 centimetrov voľného, prachového snehu. Na južne orientovaných svahoch je povrch snehu kôrovitý, zrána zmrznutý a poobede kašovitý. Stabilita snehu sa v priebehu dňa znižuje.