Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Pred 100 rokmi sa narodil predstaviteľ krajanov v zahraničí Š. Roman

Na archívnej snímke sídlo Matice slovenskej v Martine. Foto: TASR Pavol Ďurčo

Jeho osobnosť si pri tejto príležitosti pripomenula Matica slovenská prvým životopisným historickým dokumentom.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Pred 100 rokmi sa narodil významný predstaviteľ krajanov v zahraničí Štefan Boleslav Roman. Jeho osobnosť si pri tejto príležitosti pripomenula Matica slovenská prvým životopisným historickým dokumentom. TASR o tom informovala hovorkyňa Matice slovenskej (MS) Veronika Grznárová.

Roman podľa matice podporoval krajanský život Slovákov a tiež bojoval za práva Slovákov a samostatnú demokratickú Slovenskú republiku. "Aj napriek pracovnému vyťaženiu sa stal dôležitým politickým hlasom Slovákov vo svete. Ako predseda Svetového kongresu Slovákov zjednotil slovenský exil v zahraničí a ovplyvňoval kanadských i amerických prezidentov v prospech vzniku samostatnej Slovenskej republiky," uviedol predseda Matice slovenskej Marián Gešper.

Štefan Boleslav Roman sa narodil 17. apríla 1921 vo Veľkom Ruskom na východe Slovenska. V šestnástich rokoch emigroval so svojím bratom do Kanady. Ako presvedčený gréckokatolík dal postaviť Katedrálu Premenenia Pána v Markhame, ktorá je zväčšeninou ruskovského gréckokatolíckeho kostola. Katedrálu posvätil pápež Ján Pavol II. v roku 1984. Roman zomrel v roku 1988 v kanadskom Toronte. Je nositeľom viacerých vyznamenaní vrátane Radu Bieleho dvojkríža I. triedy in memoriam.