Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Pred 25 rokmi bola založená Vyšehradská štvorka

Vlajky krajín Vyšehradksej štvorky zľava Slovensko, Česko, Maďarsko, Poľsko. Foto: TASR - Henrich Mišovič

V pondelok 15. februára si pripomíname 25. výročie založenia formátu V4.

Bratislava 15. februára (TASR) - V pondelok 15. februára si pripomíname 25. výročie založenia formátu V4. Základný kameň spolupráce stredoeurópskych krajín bol položený prijatím spoločnej deklarácie na stretnutí najvyšších predstaviteľov Českej a Slovenskej Federatívnej republiky, Maďarska a Poľska vo februári 1991 v maďarskom Vyšehrade.

V počiatočnom období sa spolupráca koncentrovala na vzájomnú podporu pri spoločnom „návrate do Európy“. Po vzniku samostatnej Slovenskej republiky v roku 1993 sa formát transformoval do podoby, ktorú poznáme v súčasnosti (V4.) K ďalšej revitalizácii pôsobenia skupiny došlo po roku 1998.

„V4 pôsobí ako dynamické regionálne zoskupenie vytvárajúce priestor pre medzivládnu spoluprácu a koordináciu spoločných pozícií k aktuálnym otázkam zahraničnej a európskej politiky. V4 je dnes medzinárodne uznávanou značkou a zároveň garantom stability a dobrých susedských vzťahov v stredoeurópskom priestore. Krajiny V4 sú všeobecne vnímané ako symbol úspešnej politickej a ekonomickej transformácie,“ konštatoval pri príležitosti okrúhleho výročia podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

Po vstupe do EÚ v roku 2004 sa V4 snažila profilovať ako konštruktívne zoskupenie, ktoré pôsobí zodpovedne a vnáša pridanú hodnotu do rozhodovacích procesov Únie. Aj v najbližšej budúcnosti zostane V4 zoskupením rovnocenných a suverénnych štátov. Výhodou spolupráce sú neformálne štruktúry a absencia byrokratických mechanizmov. Jedinou stálou inštitúciou je Medzinárodný vyšehradský fond.