Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Pred 25 rokmi kreovali Mons. Jána Chryzostoma Korca za kardinála

Na snímke z 21. januára 2009 Ján Chryzostom Korece. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Kardinál Korec spravoval Nitriansku diecézu do roku 2005, ako emeritný biskup žil v Nitre až do svojej smrti, zomrel vlani koncom októbra.

Bratislava 28. júna (TASR) - Katolícka cirkev a veriaci na Slovensku si dnes pripomínajú 25. výročie konzistória kardinálov, počas ktorého bol nitriansky diecézny biskup Mons. Ján Chryzostom Korec kreovaný za kardinála.

Ján Korec sa narodil 22. januára 1924 v Bošanoch. V septembri 1939 vstúpil v Ružomberku do rehole jezuitov. Po likvidácii reholí a kláštorov bol 1. októbra 1950 tajne vysvätený v Rožňave za kňaza. Po uväznení a internovaní takmer všetkých oficiálnych biskupov ho ako 27-ročného v auguste 1951 tajne vysvätili za biskupa. Pracoval ako robotník a tajne vyvíjal aktívnu apoštolskú činnosť. V roku 1960 bol Ján Chryzostom Korec zaistený a odsúdili ho na 12 rokov väzenia za vlastizradu pre náboženskú činnosť medzi študentmi. Po rokoch väzenia v Prahe na Pankráci, v Ruzyni a Valdiciach sa v roku 1968 zapojil do obnovy náboženského života na Slovensku.

V roku 1969 kardinála Korca prijal na osobitnej audiencii pápež Pavol VI., ktorý mu odovzdal vlastné biskupské insígnie. Štát mu však nedal súhlas na pastoráciu a tak ďalších 20 rokov pôsobil tajne, pričom bol považovaný za vedúcu autoritu umlčanej cirkvi na Slovensku. Naďalej pracoval ako robotník, naposledy ako opravár výťahov v Bratislave-Petržalke.

Po páde totalitného režimu sa najprv v januári 1990 stal rektorom Kňazského seminára v Bratislave a zakrátko, 6. februára 1990 ho pápež Ján Pavol II. vymenoval za nitrianskeho diecézneho biskupa a koncom mája 1991 za kardinála. Kreoval ho v konzistóriu presne pred 25 rokmi, 28. júna 1991.

Kardinál Korec spravoval Nitriansku diecézu do roku 2005, ako emeritný biskup žil v Nitre až do svojej smrti. Zomrel 24. októbra 2015. Pochovali ho 31. októbra v dolnej lodi katedrálneho chrámu sv. Emeráma v Nitre, tak ako si to sám želal. Zádušnej omši predsedal krakovský arcibiskup kardinál Stanislav Dziwisz. Na poslednú rozlúčku s kardinálom Korcom prišli okrem rodiny a priateľov vysokí cirkevní predstavitelia, ako aj najvyšší predstavitelia štátu - prezident SR, predseda NR SR a predseda vlády SR a ďalší hostia, stovky kňazov a rehoľníkov, ako aj veľký počet veriacich, informovala dnes Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska v Bratislave.