Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

VIDEO: Pred Bonaparte sa konal posledný protest v kauze Bašternák

Na snímke protestujúci počas 12. a posledného protestu proti zlodejom v politike pred luxusným bytovým komplexom Bonaparte za odvolanie Roberta Fica a Roberta Kaliňáka, v Bratislave 5. septembra 2016. Foto: TASR/Andrej Galica

Predseda strany OĽaNO-NOVA Igor Matovič dodal, že všetci ľudia, ktorí na protesty chodia, ukázali, že občianska spoločnosť na Slovensku nie je mŕtva.

Bratislava 5. septembra (TASR) – Predstavitelia opozície a verejnosť sa dnes posledný krát stretli pred bytovým komplexom Bonaparte v Bratislave, aby žiadali vyvodenie politickej zodpovednosti pre kauzu Bašternák. Protestov tak počas leta bolo spolu dvanásť a na tom dnešnom sa zúčastnilo niekoľko stoviek ľudí.

Opozícia organizovala protesty každý pondelok počas celého leta nie len pred bytovým komplexom Bonaparte v Bratislave, ale aj v iných mestách na Slovensku. Prvý z nich sa uskutočnil 20. júna tohto roka. V hlavnom meste sa na nich zúčastňovalo od 300 až po viac ako 3000 ľudí.


„Toto je náš posledný protest. Celé leto sme boli v uliciach a malo to samozrejme viacero dôvodov. Ten hlavný bol ten, že predseda Národnej rady prerušil v rozpore s ústavou, v rozpore s pravidlami, mimoriadne schôdze, ktoré boli venované odvolaniu Roberta Kaliňáka a Roberta Fica,“ povedal na úvod protestu predseda Richard Sulík.

Podľa neho dokázali ľudia v uliciach jasne a nahlas povedať, že s týmto nesúhlasia.

„Dokázali sme celé leto túto tému pripomínať. Môžeme povedať, že kauza Kaliňák a Bašternák rozhodne neutíchla,“ doplnil.
Na snímke predseda SaS Richard Sulík počas 12. a posledného protestu proti zlodejom v politike pred luxusným bytovým komplexom Bonaparte za odvolanie Roberta Fica a Roberta Kaliňáka, v Bratislave 5. septembra 2016.
Foto: TASR/Andrej Galica


Predseda SaS ďalej kritizoval aj postoj predsedu Národnej rady (NR) SR Andreja Danka. „Rieši horalky, rieši hada, momentálne rieši všetky možné ženy a pchá hlavu do piesku čo sa týka jeho koaličného partnera,“ uviedol Sulík. Nepáčil sa mu ani postoj poslancov strany Most-Híd v tejto kauze.

Predseda strany OĽaNO-NOVA Igor Matovič dodal, že všetci ľudia, ktorí na protesty chodia, ukázali, že občianska spoločnosť na Slovensku nie je mŕtva.


Na proteste sa dnes zúčastnili ľudia v červených tričkách s nápisom Červená Kaliňákovi a s transparentmi ako „Fico odstúp, ničíš Slovensko“ či „Aj v Kútoch máme zlodejov“.
Na snímke protestujúci počas 12. a posledného protestu proti zlodejom v politike pred luxusným bytovým komplexom Bonaparte za odvolanie Roberta Fica a Roberta Kaliňáka, v Bratislave 5. septembra 2016.
Foto: TASR/Andrej Galica


Ďalšia, avšak menšia skupina ľudí, mala na protest iný názor. Prišli v čiernych tričkách s nápisom „Nie sme ovce“ a v rukách držali transparenty s nápismi ako Matovič má ľudí za trotlov, Politikom sa neverí, či Smer, SaS, OĽaNO, SNS všetci ste rovnakí.

Opozičné strany SaS a OĽaNO-NOVA organizovali protesty, nakoľko podľa nich „na povrch vyplávali jednoznačné prepojenia ministra Kaliňáka a exministra Počiatka na daňové podvody podnikateľa Bašternáka. Ba čo viac, obaja členovia vlády sú na jeho výplatnej páske a premiér si od neho prenajíma byt.“

Kaliňák má však ďalej dôveru premiéra Roberta Fica. Podľa neho Kaliňák dokázal, že nebral od Bašternáka peniaze. Fico v minulosti opätovne odmietol vysťahovať sa z bytu v komplexe Bonaparte. Tvrdil, že tak urobí, ak sa preukáže Bašternákova vina v prípade podozrenia z daňových únikov.

Opozícia v súvislosti s kauzou Bašternák plánuje odvolávať z funkcie premiéra Roberta Fica aj ministra vnútra Roberta Kaliňáka.