Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Pred britskou ambasádou demonštrovali desiatky aktivistov

Verejné zhromaždenie Iniciatívy ľudí bojujúcich za všetky rodiny, ktorým boli v zahraničí neprávom odobraté deti pred britskou ambasádou v Bratislave v pondelok 12. novembra 2012. Foto: TASR/Michal Svítok

Ako vysvetlila jedna z organizátoriek Veronika Klobučníková, britské sociálne úrady sa usilujú o to, aby deti museli aj po zverení do opatery starej matke Eleonóre Študencovej ostať v Anglicku.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Približne 80 ľudí, prevažne mamičiek s deťmi, dnes poobede prišlo pred britské veľvyslanectvo v Bratislave, aby vyjadrili podporu všetkým slovenským rodinám, ktorým boli v zahraničí neprávom odobraté deti.

Reagovali tak na sériu prípadov, ktoré sa najčastejšie v médiách ilustrujú prípadom Ivany Boórovej. Odvolací súd v Londýne by mal práve v týchto dňoch vydať rozhodnutie ohľadom jej maloletých synov, ktorí jej boli odobraté pred viac ako dvoma rokmi.

Ako vysvetlila jedna z organizátoriek podujatia Veronika Klobučníková, aktivistov sklamalo, že britské súdy dodnes v prípade Boórovej nerozhodli a pojednávanie v piatok (9. 11.) odročili. Britské sociálne úrady sa podľa nej navyše usilujú o to, aby deti museli aj po zverení do opatery starej matke Eleonóre Študencovej ostať v Anglicku.

"Slovenská strana nemôže pristúpiť na takéto dohody s britskou stranou, to znamená, že musí trvať na tom, že detí majú byť prepravené na Slovensko," podčiarkla Klobučníková.

Podujatie aktivistov malo pokojný priebeh. Účastníci pod oknami britského zastupiteľstva skandovali heslá ako "Vráťte naše deti" a skladali papierové lietadielka, ktoré mali symbolicky pomôcť odobratým deťom, aby sa vrátili domov na Slovensko.



Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) dnes v reakcií na úsilie iniciatívy podotkol, že si cení ich podnety a pripomienky. Ministerstvo zahraničných vecí podľa jeho slov venuje prípadu Boórovej maximálnu možnú pozornosť, a to už od prvej chvíle. "Naším cieľom je dostať dotknuté deti späť domov, na Slovensko, do starostlivosti ich starej mamy, pani Študencovej," priblížil Lajčák.

Slovenský rezort diplomacie dnes zároveň informoval, že odvolací súd v Londýne vydal nariadenie o obmedzení informovania v prípade odobratých slovenských chlapcov. "Takéto nariadenie je bežnou súčasťou prípadov, keď ide o maloleté deti a jeho cieľom je zabrániť ich verejnej identifikácii," vysvetlil tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí.

Protestné zhromaždenie pred britským veľvyslanectvom venované odoberaniu slovenských detí vo Veľkej Británii sa uskutočnilo už po druhýkrát. Prvá demonštrácia 18. septembra prilákala na Panskú ulicu v Bratislave asi 150 ľudí.