Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Pred budovou UK v Bratislave spomínali na pochod študentov v roku 1989

Spomienkové stretnutie pri pamätnej tabuli na budove Univerzity Komenského v Bratislave, pripomínajúcej pochod vysokoškolákov ulicami mesta Foto: TASR/Martin Baumann

Na stretnutí sa zúčastnili terajší i bývalí študenti a pedagógovia UK, zástupcovia NR SR a Mestskej časti Bratislava-Staré Mesto i ďalší účastníci.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Spomienkové stretnutie Ústavu pamäti národa (ÚPN) a Univerzity Komenského (UK) v Bratislave k výročiu pochodu študentov 16. novembra 1989 sa uskutočnilo dnes predpoludním pred budovou tejto najväčšej univerzity na Slovensku.

Predseda Správnej rady ÚPN Ivan Petranský v príhovore pripomenul, že presne pred 23 rokmi stovky študentov odvážne prejavili svoj negatívny postoj k vtedajšiemu režimu. "Verejne sa postavili za slobodu, demokraciu a ľudské práva. Prispeli tak k veľkej zmene, k pádu komunizmu, čím ľudí zbavili strachu z perzekúcií," zdôraznil okrem iného Petranský. Vyzdvihol, že týmto študentom treba vzdať hold a pripomínať si udalosti z novembra 1989.



Prodekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Ondrej Laciak ospravedlnil neúčasť rektora UK Karola Mičietu na spomienkovom stretnutí pre pracovnú cestu v zahraničí. "S úctou si každoročne pripomíname skutočnosť, že 16. novembra 1989 študenti UK prejavili svoj odpor k stavu spoločnosti a pochodom od Prezidentského paláca k Univerzite Komenského sa verejne postavili za akademické slobody."

Na udalosti spred 23 rokov si zaspomínal aj Peter Osuský, poslanec Národnej rady SR a zástupca starostky Mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Tatiany Rosovej. Ako povedal, novembrové udalosti ho zastihli v Prahe. Ocenil aktivity Ústavu pamäti národa a rozhodnutie umiestniť pamätnú tabuľu na udalosti pred 23 rokmi práve na budovu UK. "Verím, že na tieto udalosti nebudeme zabúdať. Napriek všetkým problémom a strastiam v súčasnej dobe je to lepšie ako pred novembrom 1989," konštatoval Osuský.

Na záver spomienky Petranský, Osuský a Laciak položili k pamätnej tabuli na budove UK kytice kvetov a vence.

Na stretnutí sa zúčastnili terajší i bývalí študenti a pedagógovia UK, zástupcovia NR SR a Mestskej časti Bratislava-Staré Mesto i ďalší účastníci.