Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Proces so skupinou Róberta O. bude pokračovať v júni

Foto: TASR/Martin Baumann

V celej kauze obžalovali 16 údajných páchateľov. Organizácia na čele s Róbertom O., Róbertom N. a Jozefom L. má údajne na svedomí šesť vrážd

Pezinok 23. mája (TASR) - Hlavné pojednávanie s východoslovenskou skupinou Róberta O. bude pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v Pezinku pokračovať 11. júna.

Senát dnes vypočul troch svedkov a čítali sa aj listinné dôkazy. TASR informovala dnes hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. V druhej polovici apríla musel senát proces odročiť. Dôvodom bola ospravedlnená neprítomnosť jedného z obhajcov obžalovaných a tento obžalovaný zase nesúhlasil s procesom bez svojho advokáta. Súd vytýčil ďalší termín procesu na 16. a 23. mája. Určené sú už aj ďalšie termíny, aby sa vyhlo prípadným podobným odročeniam pre práceneschopnosť, neprítomnosť obžalovaných a advokátov z iných dôvodov, a to na 11. a 12. júna.

Proces bol 8. marca prerušený a súd sa mal prípadom zaoberať aj koncom marca, a to dva dni. Začiatkom októbra Róberta O. predviedli kukláči. Róbert O. totiž nepreberal predvolania na súd, a tak pre neho sudca poslal elitných policajtov.

Rovnakým spôsobom vtedy na súd dopravili aj brata údajného bossa skupiny - Rudolfa O. Policajti mali do Pezinka predviesť aj obžalovaného Róberta Č., avšak sa zistilo, že sa nachádza vo väzení v Českej republike. Pojednávanie preto nemohlo pokračovať a bolo odročené na december.

Vo februári 2009 vtedajší Špeciálny súd vyniesol verdikt, na základe ktorého Róberta O. a jeho siedmich komplicov odsúdil na tresty väzenia. Róbert O. vtedy dostal doživotie, rovnako aj údajný nájomný vrah Jaroslav P. Ostatných odsúdili na štyri až desať rokov. Najvyšší súd SR o rok neskôr tento rozsudok zrušil a vrátil Špecializovanému súdu na nové rozhodnutie.

V celej kauze obžalovali 16 údajných páchateľov. Organizácia na čele s Róbertom O., Róbertom N. a Jozefom L. má údajne na svedomí šesť vrážd. Najznámejšou bola vražda ich konkurenta Jozefa Eštóka, pri ktorej prišiel o život aj nezainteresovaný muž. Okrem toho sa mali obžalovaní dopustiť aj niekoľkých pokusov o vraždu. Obžalovali ich aj z nedovoleného ozbrojovania, obchodu so zbraňami, ťažkého ublíženia na zdraví, vydierania a ďalších zločinov.