Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Pred Vianocami a aj po nich sa na súdoch pojednáva pomenej

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dovolenkové dni majú v tomto sviatočnom období nahlásené aj samotní sudcovia, pričom mnohí z nich sú rodičmi školopovinných detí, ktoré majú tak ako počas leta aj vianočné prázdniny.

Bratislava 19. decembra (TASR) - Podobne ako počas letných prázdnin sa aj v čase vianočného obdobia na súdoch pojednáva pomenej. Dôvod je prozaický, nielen sudcovia, členovia senátov, ale aj procesné strany - prokurátori, obvinení, ale aj svedkovia a znalci, čerpajú dovolenky.

"Menší počet, respektíve minimálny počet, vytýčení súdnych pojednávaní na súdoch v obvode Krajského súdu (KS) v Bratislave (KS plus sedem obvodných súdov, poznámka TASR) počas pracovných dní vianočného obdobia súvisí s tým, že v tomto čase je účasť procesných strán (žalobca, žalovaný, obhajca, prokurátor) sťažená práve prežívaním sviatočného obdobia a oddychu samotnými účastníkmi konaní, ako aj čerpaním dovoleniek ich právnych zástupcov. Preto súdy v tomto období len výnimočne vytýčia pojednávanie," uviedol pre TASR hovorca KS Pavol Adamčiak.

Dovolenkové dni majú v tomto sviatočnom období nahlásené aj samotní sudcovia, pričom mnohí z nich sú rodičmi školopovinných detí, ktoré majú tak ako počas leta aj vianočné prázdniny.

"Chod súdov však pracuje v normálnom režime, nie je obmedzený, keďže je zabezpečená zastupiteľnosť sudcov, ako aj zastupiteľnosť zamestnancov súdu (podateľňa, registre). Bez zmien sú a pokračujú v zmysle rozpisu aj služby sudcov, ktorí rozhodujú o návrhoch, ktoré majú zákonné lehoty na rozhodnutie napríklad 24, 48 alebo 72 hodín," zdôraznil ďalej Adamčiak.

Podľa jeho slov vo väzobných veciach v akomkoľvek štádiu trestného konania sa koná bez akejkoľvek zmeny a obmedzenia, čiže sú prejednávané v režime ako počas ostatných mesiacov roka.