Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Pred voľbami si treba skontrolovať platnosť občianskeho preukazu

Na archívnej snímke občiansky preukaz. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Občiansky preukaz je neplatný, ak uplynula jeho platnosť, je poškodený tak, že sa ním nedá preukazovať totožnosť alebo v ňom uvedený údaj, alebo je porušená jeho celistvosť.

Bratislava 22. februára (TASR) - Pred prezidentskými voľbami si treba skontrolovať platnosť občianskeho preukazu. Na prípadnú výmenu dokladu je teraz podľa polície najvyšší čas. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

"Aby ste mohli odovzdať svoj hlas, musíte sa vo volebnej miestnosti preukázať platným občianskym preukazom. Ak o jeho výmenu chcete požiadať, teraz je najvyšší čas. V tomto období už zaznamenávame nárast počtu najmä žiadostí o vydanie cestovných dokladov, preto návštevu oddelení dokladov neodkladajte," skonštatovala hovorkyňa.

Občiansky preukaz je neplatný, ak uplynula jeho platnosť, je poškodený tak, že sa ním nedá preukazovať totožnosť alebo v ňom uvedený údaj, alebo je porušená jeho celistvosť. Za neplatný sa považuje aj v prípade, ak obsahuje neplatné alebo nesprávne údaje (zmenilo sa priezvisko alebo adresa trvalého pobytu), alebo držiteľ ohlásil jeho stratu alebo odcudzenie.

Prvé kolo volieb prezidenta bude v sobotu 23. marca. Prípadné druhé kolo bude 6. apríla.