Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Prednostná návšteva u lekára za poplatok sa obnovovať nebude

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Poplatky u lekárov totiž dostali od začiatku apríla nové pravidlá a od júna tak spoplatnené prednostné vyšetrenie definitívne skončí.

Bratislava 26. mája (TASR) - Možnosť prednostného objednávania u lekára za poplatok sa opätovne zavádzať nebude. Plénum Národnej rady SR dnes nepodporilo návrh novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti od Miroslava Kadúca (OĽaNO) a Juraja Drobu (SaS), ktorí chceli také objednávanie opäť zaviesť.

Poplatky u lekárov totiž dostali od začiatku apríla nové pravidlá a od júna tak spoplatnené prednostné vyšetrenie definitívne skončí. "Vyhraďme čas od 14. hodiny ku koncu ordinačných hodín, počas ktorého sa za úhradu slovenský pacient môže objednať na konkrétny termín, pričom objednávanie mimo tohto času je bezplatné. Je to minimum, ktoré dnes možno urobiť, aby sme slovenského pacienta neobmedzovali a aby sa s jeho zónou už aj tak minimálneho pohodlia nekšeftovalo," vysvetľoval Kadúc.

Cieľom malo byť napravenie chyby Smeru-SD. "Pri katastrofálnom stave slovenského zdravotníctva robia veci, ktoré ešte viac obmedzujú už aj tak minimálnu zónu komfortu pacienta," povedal Kadúc. Droba označil zrušenie možnosti "časeniek" u lekára za kardinálnu hlúposť. "Naším návrhom sa pokúsime pracujúcim a vyťaženým ľuďom prinavrátiť túto možnosť aspoň v oklieštenej podobe," doplnil.

Podľa Drobu opätovné zavedenie inštitútu objednania na prednostné poskytnutie ambulantnej zdravotnej starostlivosti za úhradu zlepší situáciu slovenského pacienta. Pomôcť má aj ambulanciám s vykrývaním výpadkov príjmov od zdravotných poisťovní. Rozšírenie zoznamu zákonne vyberaných poplatkov má tiež eliminovať priestor pre prípadnú korupciu.