Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Mokrý apríl, suchý jún: Nezabudnite dnes na dáždnik

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Predpoveď počasia pre Slovensko na piatok 28. apríla.

Bratislava 28. apríla (TASR) - Mokrý apríl, suchý jún - tak znie pranostika na dnešný deň, ktorý bude zamračený, vyskytne sa aj občasný dážď. Teploty sa budú pohybovať od 9 až do 14 stupňov Celzia.

Počasie v regiónoch:
Na západnom Slovensku prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 10 až 7 a najvyššie denné 11 až 14 stupňov C.
Na strednom Slovensku prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 9 až 4 a najvyššie denné 9 až 13 stupňov C.
Na východnom Slovensku prevažne zamračené, najnižšie ranné teploty 9 až 5 a najvyššie denné 9 až 13 stupňov C.

Počasie na horách:
Vo výške 1000 m zamračené, dážď, najnižšia ranná teplota 3 a najvyššia denná 8 stupňov C.
Vo výške 1500 m zamračené, dážď, najnižšia ranná teplota 1 a najvyššia denná 6 stupňov C.
Vo výške 2000 m prevažne zamračené, sneženie, najnižšia ranná teplota -2 a najvyššia denná 3 stupne C.stupňov C.


Podrobnú predpoveď počasia nájdete na počasie Teraz.sk.

Vo Vysokých a Západných Tatrách je mierne lavínové nebezpečenstvo


Vo vysokohorskom teréne Vysokých a Západných Tatier pretrváva dnes mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V priebehu dňa sa toto nebezpečenstvo môže s ďalším dažďom mierne zvyšovať. V Malej Fatre a Nízkych Tatrách je malé riziko uvoľnenia lavín, prvý stupeň.

Ako TASR informoval Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby, v predchádzajúcich dňoch sa snehová pokrývka vplyvom silného oteplenia a dažďa silne premočila a strácala na svojej výške. "Pohyb vo vysokohorskom teréne je namáhavý vplyvom borenia sa v snehu," upozornil lavínový špecialista.

"Počas dnešného rána prevládala na horách veľká oblačnosť s výdatným dažďom. Snehová pokrývka je silne premočená v celom svojom profile. Počas dnešného dňa očakávame naďalej prílev teplého vzduchu a dážď, čo spôsobí ďalší úbytok snehu," doplnil Buliak.

Lavínové nebezpečenstvo platí podľa neho predovšetkým na strmých miestach vysokých polôh, kde môžu vznikať splazy z tepla, snehové taniere alebo vplyvom uvoľnenia preveja lavíny z tepla.