Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Nedeľa bude prevažne zamračená

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Dnešné teploty dosiahnut 5 až 10 stupňov Celzia.

Bratislava 7. apríla (TASR) - V nedeľu bude polooblačná až oblačná obloha, na severe sa môžu vyskytnúť ojedinele aj snehové prehánky. Teploty dnes dosiahnu 5 až 10 stupňov Celzia.

V chladnom vzduchu sa od západu do strednej Európy rozšíri výbežok vyššieho
tlaku vzduchu.

Na západnom Slovensku prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 2 až -1 a najvyššie denné teploty 7 až 10 stupňov Celzia.

Na strednom Slovensku prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 1 až -4 a najvyššie denné teploty 5 až 9 stupňov Celzia.

Na východnom Slovensku prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 1 až -3 a najvyššie denné teploty 5 až 9 stupňov Celzia.

Situácia na celom Slovensku
Foto: SHMÚ

Počasie na horách
Vo výške 1000 m prevažne oblačno, najnižšia ranná teplota -4 C a najvyššia denná teplota 2 stupne Celzia.
Vo výške 1500 m prevažne oblačno, najnižšia ranná teplota -7 C a najvyššia denná teplota -3 stupne Celzia.
Vo výške 2000 m prevažne oblačno, najnižšia ranná teplota -10 C a najvyššia denná teplota -6 stupnov Celzia.


Predpovede na najbližšie dni vychádzajú vo viac ako 90 percentách prípadov

Predpovede počasia na najbližšie dni v prípade Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) majú vyše 90-percentnú úspešnosť. Riaditeľ ústavu Martin Benko napriek tomu pripomína, že pri každej predpovedi ide o odhad, ktorý sa pre súčasnú zložitosť atmosféry nemusí splniť. V porovnaní s minulosťou je podľa neho tvorba predpovede zložitejšia v tom, že meteorológ pracuje s oveľa väčším množstvom vstupných údajov.

Benko upozorňuje, že v porovnaní so stavom pred desiatkami rokov sa vývoj v oblasti meteorológie posunul najmä v oblasti pozorovacích systémov a výpočtovej techniky. "Rozvoj družicovej meteorológie umožnil mať veľmi dobre popísaný aktuálny stav atmosféry, a počítačové technológie zasa dodávajú dosť zložité predpovedné modely, ktoré vám vypočítajú vývoj jednotlivých meteorologických prvkov na dni a hodiny dopredu," dodal.

O to viac v súčasnosti do predpovede vstupuje skúsenosť meteorológa. "Práve svojím fyzikálnym meteorologickým vzdelaním a hlavne skúsenosťami vie vyhodnotiť a posúdiť odhadovaný vývoj," uviedol Benko. Meteorológ Jozef Csaplár doplnil, že dostatočne skúsený začína byť meteorológ až po šiestich až desiatich rokoch praxe s tvorbou predpovedí. "Vtedy má meteorológ také skúsenosti, že ho už neprekvapia výsledky, ktoré dostáva ako podporné informácie a vie vypracovať predpoveď, ktorá má veľkú šancu na splnenie," povedal pre TASR Csaplár. Pripomenul, že na úspešnosť meteorológa má ale vplyv aj vekový limit. "Meteorológ je v ideálnom veku v období, keď má na jednej strane dostatok skúseností a na druhej strane vie všetky podporné informácie efektívne využiť," uviedol Csaplár. "Je určite rozdiel, ako vie narábať s celým objemom dostupných údajov človek v 40-tke a človek, ktorý má nad 60 rokov."

Podľa odborníkov SHMÚ sa však aj pri kombinácii optimálnych faktorov môže stať, že sa predpoveď nesplní, najmä pri odhadoch na dlhšie obdobie. Preto sú aj najúspešnejšie predpovede na nadchádzajúci deň. "V prípade predpovedí SHMÚ je úspešnosť predpovedí "na zajtra" 93-percentná, "na pozajtra" 90-percentná a predpoveď na tretí deň má v súčasnosti 88-percentnú úspešnosť," informoval Csaplár.