Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

PRIPRAVTE SA: Udrú silné mrazy, teploty klesnú na -25 stupňov Celzia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Cez víkend sa výrazne ochladí, predtým bude snežiť na viacerých miestach.

Bratislava 13. januára (TASR) - Na územie Slovenska prenikne v najbližších dňoch arktický vzduch. Podľa meteorológa zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Pavla Beránka sa ochladenie naplno prejaví cez víkend a predtým bude snežiť na viacerých miestach, predovšetkým na severe Slovenska.

Prečítajte si podrobnú predpoveď počasia v sedemdesiatich slovenských mestách a vo svete.


"Najsilnejšie mrazy očakávame na začiatku budúceho týždňa, v dolinách a kotlinách bude nad ránom ojedinele okolo -25 stupňov Celzia," priblížil Beránek. Ako podotkol, vpády arktického vzduchu na územie Slovenska v zimnom období nie sú ojedinelým javom.

TASR informoval hovorca SHMÚ Ivan Garčár.

V Tatrách je mierne, vo Fatrách malé lavínové nebezpečenstvo

Vo vysokohorskom prostredí Vysokých, Západných a Nízkych Tatier trvá aj dnes mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informovali Filip Kyzek a Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

Mierne nebezpečenstvo lavínových zosuvov sa v Tatrách v predchádzajúcich dňoch vytvorilo vplyvom sneženia a veľmi silného vetra a je veľmi lokálne. Nový sneh bol previaty do žľabov a na záveterné, najmä juhovýchodné, východné a severovýchodné svahy, kde sú vytvorené nestabilné snehové dosky, vankúše a preveje. Uvoľnenie lavín na takýchto strmých miestach je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení. Ojedinele je možný aj spontánny výskyt splazov a menších lavín. V stredných a nižších polohách Tatier, ako aj vo Fatrách trvá naďalej len malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň.

Za posledných 24 hodín pripadlo v horských oblastiach od poprašku do 15 centimetrov nového snehu. V nižších polohách padal vlhký nový sneh, vo vyšších polohách suchý sneh, ktorý nie je dostatočne zviazaný s tvrdým podkladom a je rozložený veľmi nerovnomerne. Miestami ho je nafúkaného 20 až 45 centimetrov a, naopak, na exponovaných miestach je povrch tvorený starým zľadovateným snehom.

Počasie na horách bolo dnes ráno väčšinou zamračené, na mnohých miestach s hmlou alebo slabými snehovými prehánkami, vo Vysokých Tatrách bolo polooblačno. V noci sa ochladilo, teploty vzduchu sa pohybovali od mínus 13 stupňov Celzia do mínus jedného stupňa. Na hrebeňoch Tatier a Nízkych Tatier fúkal západný až severozápadný čerstvý vietor s rýchlosťou päť až desať metrov za sekundu, v nárazoch až do 17 metrov za sekundu. V priebehu dňa HZS aj naďalej očakáva prúdenie vlhkého chladného vzduchu zo západu, ktorý by mal priniesť mierne zrážky.