Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Noví predsedovia krajov by mali byť známi okolo jednej hodiny v noci

Na snímke predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová. Foto: TASR/Martin Baumann

Štatistici začnú výsledky spracovávať po zatvorení volebných miestností, teda po 22.00 h.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Noví predsedovia piatich samosprávnych krajov, v ktorých sa dnes koná druhé kolo volieb, by mali byť známi okolo jednej hodiny v noci. Uviedla to predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová, podľa ktorej by malo byť spracovanie výsledkov dnešných volieb rýchlejšie ako pri prvom kole (9.11.). Štatistický úrad bude zverejňovať neoficiálne výsledky, oficiálne zverejní Ústredná volebná komisia v nedeľu dopoludnia.

"Vzhľadom na to, že v druhom kole sú len dvaja kandidáti v každom kraji, tak aj spracovanie výsledkov by malo byť rýchlejšie. Kľúčové bude, kedy odovzdajú okrskové volebné komisie svoje zápisnice. Očakávam, že okolo jednej by sme už mohli vedieť, kto sa stane županom," povedala Benkovičová.

Štatistici začnú výsledky spracovávať po zatvorení volebných miestností, teda po 22.00 h. "Na voľbách bude pracovať približne 500 pracovníkov, použijeme 420 počítačov a 150 tlačiarní. Čísla sú podstatne nižšie ako v prvom kole. Je to dané tým, že voľby sa konajú iba v piatich krajoch, 57 obvodoch, 1671 obciach a 3584 volebných okrskoch," vysvetlila.

Druhé kolo volieb sa dnes koná v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom, Banskobystrickom a Košickom kraji. V týchto krajoch sa totiž predsedu neporadilo zvoliť v prvom kole, ktoré sa konalo pred dvoma týždňami (9.11.). Otvorených je 3584 volebných miestností, zatvoria sa o 22.00 h. Priebežné neoficiálne výsledky bude zverejňovať Štatistický úrad SR na svojich webstránkach - www.statistics.sk, www.volbysr.sk. Prvé by mali byť známe po zatvorení volebných miestností.