Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Predseda Krajského súdu sa ospravedlnil riaditeľke školy kvôli Marcovi

Na archívnej snímke je budova Krajského súdu v Banskej Bystrici. Foto: TASR - Dušan Hein

Šéf Krajského súdu v B. Bystrici M. Ďurica konštatoval nesprávny výkon predbežného opatrenia vo vzťahu k maloletému chlapcovi. Kauze sa venoval dnes parlamentný výbor.


Brehy/Banská Bystrica 24. mája (TASR) - Základnú školu v obci Brehy dnes navštívil predseda Krajského súdu v Banskej Bystrici Milan Ďurica, aby sa osobne ospravedlnil riaditeľke a učiteľke za nevhodný výkon rozhodnutia zo strany vyššieho súdneho úradníka Okresného súdu Žiar nad Hronom v prípade sedemročného Marca. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa súdu Adriána Vašková.

Ako ďalej podotkla, predseda krajského súdu už pred časom vo svojom vyhlásení konštatoval nesprávny a nevhodný výkon predbežného opatrenia vo vzťahu k maloletému chlapcovi. Prijal tiež opatrenia, aby k takým pochybeniam už nedochádzalo. Zároveň však považoval za potrebné svoje stanovisko tlmočiť na pôde školy aj osobne.

Odňatie chlapca súdnym úradníkom a sociálnou pracovníčkou pred očami spolužiakov a učiteľky sa udialo 13. mája v obci Brehy. Úradník konal na základe rozhodnutia súdu, ktorý chlapca prisúdil matke. Dovtedy sa o neho starala stará mama, ktorá najskôr požiadala súd o zverenie malého chlapca a okresný súd jej ho dočasne aj zveril. Krajský súd však predbežné opatrenie zrušil s odôvodnením, že matka má na syna väčšie právo ako stará mama. Matka následne požiadala súd o výkon rozhodnutia, teda odňatie Marca starej mame. Následne ho odviezla do Švajčiarska. Súd o celkovom zverení malého chlapca do opatery však ešte nerozhodol.


Rokovanie parlamentného výboru zatiaľ bez výsledku

Prípad malého Marca, ktorého približne v polovici mája odviezla jeho matka z obce Brehy v okrese Žarnovica do Švajčiarska, zamestnal aj poslancov z Výboru NR SR pre ľudská práva a národnostné menšiny. Rokovanie, ktoré iniciovala opozícia, zatiaľ skončilo bez výsledku. Pozvanie na výbor prijali aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd), štátny tajomník rezortu práce Branislav Ondruš (Smer-SD), štátny tajomník ministerstva školstva Peter Krajňák (Most-Híd), verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová či detská ombudsmanka Viera Tomanová. Kauze sa venuje aj parlamentný sociálny výbor.

Predsedníčka ľudskoprávneho výboru Erika Jurinová (OĽaNO-NOVA) navrhovala, aby výbor v uznesení konštatoval, že došlo k pochybeniam a hrubému porušeniu predpisov zo strany vyššieho súdneho úradníka a k nečinnosti kolíznej úradníčky. Výbor mal tiež upozorniť, že takéto prípady nie sú výnimočné, odporučiť Tomanovej konať z vlastného podnetu či odporučiť Žitňanskej navrhnúť taký systém, ktorý by smeroval k lepšej koordinácii úloh.

Rozsiahly návrh uznesenia sa nepáčil niektorým koaličným poslancom, napr. Martinovi Glváčovi (Smer-SD) či Edite Pfundtner (Most-Híd). S Jurinovou sa preto dohodli na prerušení výboru a spoločnom vypracovaní uznesenia, ktoré by mohlo prejsť naprieč politickým spektrom.

"Vyšší súdny úradník, ktorý robil daný výkon, už na okresnom súde nepracuje. Predseda daného súdu prijal opatrenia pre ďalšie takéto výkony, predseda Krajského súdu v Banskej Bystrici zvoláva poradu, kde budú všetci sudcovia a zamestnanci súdov, ktorých sa to týka, upozornení na dôsledné dodržiavanie právnych predpisov," avizovala Žitňanská. Zároveň sudcovia by mali pri rozvrhoch práce dávať podľa jej slov dôraz na to, aby výkon rozhodnutia robili ľudia, ktorí sa na to špecializujú.

Ministerka zároveň zdôraznila, že prebiehajúce súdne konanie o zverení Marca je v kompetencii súdu a ministerstvo spravodlivosti do toho nemôže vstupovať. "Od 1. júla začne platiť nová právna úprava a sú tam zmeny týkajúce sa aj výkonu rozhodnutia u maloletých. Zásadná zmena je, že podľa nového Civilného mimosporového poriadku súd bude môcť odložiť výkon rozhodnutia v takomto prípade. Aktuálny stav to neumožňuje," vysvetlila.

Ondruš uviedol, že je osobne otrasený z toho, ako bol Marco vrátený matke. Otrasený je však aj z neustále pokračujúceho zasahovania do súkromia malého chlapca, ktoré považuje za neetické a neprimerané. "Považujem za strašné, ak sa pred 5,5 miliónom ľudí medializuje, či dieťa bolo, alebo nebolo chcené," vyhlásil.

Predstava rezortu práce je, aby sa posilnila spoluúčasť úradu práce na príprave výkonu a na jeho kontrole. "Aby sa sociálny pracovník aktívne zaujímal o prípravu výkonu, aby mal možnosť vstúpiť do scenára a uplatniť pripomienky tak, aby došlo k čo najmenšiemu zásahu do práv dieťaťa," uviedol Ondruš.

Tomanová informovala, že už požiadala predsedu Najvyššieho kontrolného úradu Karola Mitríka o prípravu štúdie o právnej ochrane detí. "Aby sme mohli navrhnúť efektívny systém kontroly. Malý Marco nie je jediný prípad, máme ešte päť podnetov," informovala.

Dubovcová tvrdí, že na prípade Marca bolo jasne vidieť, že systém ochrany práv dieťaťa na Slovensku nie je dobre nastavený. "Dieťa bolo predmetom, nie subjektom konania. Je to pravdepodobne nastavené v rozpore s dohovorom o právach dieťaťa," dodala.

O prváka Marca sa celý život starali starí rodičia. Po čase sa však jeho matka rozhodla, že by mal bývať s ňou. Súd preto začal riešiť, do koho starostlivosti sa malý chlapec dostane. Stará mama chlapca však požiadala o predbežné opatrenie, aby mohli naďalej vychovávať malého Marca. Matka chlapca sa však voči rozhodnutiu príslušného súdu vo veci predbežného opatrenia odvolala, príslušný súd následne toto rozhodnutie o dočasnej starostlivosti malého chlapca u jeho babky zrušil. Po malého chlapca 13. mája prišla sociálna pracovníčka spolu so súdnym úradníkom a odviedli ho násilím z triedy i zo školy a jeho matka ho následne odviezla do Švajčiarska. Súd o celkovom zverení malého chlapca do opatery však ešte nerozhodol.