Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Predseda SNS Andrej Danko vypovedal koaličnú zmluvu

Na snímke predseda strany SNS Andrej Danko. Foto: TASR - Michal Svítok

Premiér Robert Fico zvolal v tejto súvislosti na utorok 8. augusta o 10.00 h na Úrad vlády SR v Bratislave koaličnú radu na úrovni predsedov vládnych strán. Dankov krok považuje za absurdný.

Bratislava 7. augusta (TASR) - Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) vypovedal koaličnú zmluvu. Zdôvodnil to absolútnou nevyhnutnosťou prenastavenia pravidiel v koalícii. TASR o tom informovala šéfka komunikácie parlamentu Zuzana Čižmáriková.

"Týmto spôsobom vypovedám koaličnú zmluvu podpísanú 1. septembra 2016 medzi stranami Smer-SD, SNS a Most-Híd," napísal svojim koaličným partnerom Danko. Ako dôvod uviedol absolútnu nevyhnutnosť prenastavenia pravidiel v koalícii, novú úpravu pomerov a vzťahov. Taktiež stanovenie absolútne nových priorít, ktoré sa budú premietať v rámci procesu zostavenia nového rozpočtu s cieľom obnovy dôvery medzi koaličnými partnermi, ako aj dôvery verejnosti ku koalícii.

"Dobrá sociálno–ekonomická situácia v roku 2017 ukazuje, že je nutné sa zamerať na nové výzvy a priority, ktoré je potrebné premietnuť do koaličnej dohody a nového programového vyhlásenia vlády. Keď sa darí ekonomike štátu, musia to pocítiť aj samotní občania," tvrdí Danko.

Zároveň koaličným partnerom navrhuje bilaterálne, resp. multilaterálne rokovania s vedením SNS o možnosti zostavenia novej koaličnej zmluvy.

J. Paška nevylučuje revíziu vládneho kabinetu ani predčasné voľby


Podpredseda SNS Jaroslav Paška nevylučuje pád vlády a následnú revíziu kabinetu, ale ani predčasné voľby. Paška pre TASR pripustil aj to, že kauza rozdeľovania eurofondov na vedu a výskum do istej miery ovplyvnila aktuálny vývoj.

Podľa Pašku môže dôjsť pri zmene koaličnej zmluvy aj k výmene ministerstva školstva za iné. Ale na to by podľa jeho slov nebolo treba vypovedať koaličnú zmluvu. SNS chce v novej dohode podľa Pašku nastaviť mechanizmy, aby sa koaliční partneri rešpektovali.

"Mali by sme nastaviť mechanizmy komunikácie, vďaka ktorým by sme si pomáhali," uviedol. Vzájomný rešpekt totiž podľa neho prestal existovať. Koaličná zmluva by teda mala hovoriť, ako má koalícia fungovať, komunikovať aj v regiónoch a to celé by malo navrátiť rešpekt. "Koaličná zmluva má rezervy, ktoré by sme mali vyladiť," povedal Paška s tým, že všetko závisí od koaličných partnerov.

Nevylúčil, že pokiaľ nebude u partnerov záujem, môže dôjsť k pádu vlády a až predčasným voľbám. "Aj to je možnosť," poznamenal. Poukázal, že na predčasné voľby treba nájsť v parlamente 90 hlasov. Vedel by si predstaviť aj revíziu kabinetu po páde vlády bez predčasných volieb.

R. Fico zvolal koaličnú radu, krok A. Danka považuje za absurdný


Predseda Národnej rady SR a SNS Andrej Danko bude v utorok 8. augusta na Úrade vlády SR vysvetľovať vypovedanie koaličnej zmluvy, ktoré oznámil dnes.

Rokovanie koaličných partnerov zvolal premiér Robert Fico (Smer-SD). Dankov krok považuje za absurdný.

"Očakáva, že predseda SNS vysvetlí partnerom absurdný krok Slovenskej národnej strany, ktorý nevnáša do spoločnosti pokoj a stabilitu," uviedla premiérova hovorkyňa Beatrice Szabóová. Dodala, že Smer-SD sa na rokovaniach bude správať zodpovedne voči voličom i krajine.