Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Predseda parlamentu Andrej Danko zrušil svoju tlačovú konferenciu

Andrej Danko. Foto: TASR/Martin Baumann

Stalo sa tak po tom, ako premiér Robert Fico (Smer-SD) požiadal Danka o meno nového ministra školstva.

Bratislava 16. augusta (TASR) – Tlačovú konferenciu, na ktorej mal predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) hovoriť o znížení daňového a odvodového zaťaženia a možnosti zavedenia 13. a 14. platu, zrušili. Informovala o tom Kancelária Národnej rady SR. Stalo sa tak po tom, ako premiér Robert Fico (Smer-SD) požiadal Danka o meno nového ministra školstva.

Minister Peter Plavčan (nom. SNS) od začiatku júla čelil kritike pre zvláštne rozdeľovanie eurofondov na výskum a inovácie. Dotácie mali dostať aj firmy, ktoré výskum nikdy nerobili. Minister problematické výzvy zastavil a nariadil ich preverenie. Európska komisia (EK) neskôr pozastavila platby v štyroch výzvach na ministerstve školstva a rezortu zakázala podpisovať nové zmluvy s prijímateľmi dotácií. Pozastavenie eurofondov oznámila EK vo varovnom liste. Rozdeľovanie eurofondov rieši okrem Európskeho úradu pre boj proti podvodom aj Národná kriminálna agentúra (NAKA).

Po niekoľkých dňoch od prepuknutia eurofondovej kauzy sa zišli lídri koaličných strán a dohodli sa na riešení. O pár dní na to, v pondelok 7. augusta, predseda SNS Andrej Danko oznámil cez médiá vypovedanie koaličnej zmluvy, čo vyvolalo vládnu krízu, trvala niekoľko dní. Partneri sa na jednom rokovaní koaličnej rady zhodli, že ich vláda nemá alternatívu a že sú odhodlaní ísť ďalej. SNS potom obvinila Smer-SD zo spolupráce s opozičným OĽaNO na diskreditácii SNS, čo obe strany odmietli. Lídri sa odvtedy oficiálne nedokázali stretnúť. Raz bol chorý premiér Fico, potom zas esemeskou Danko oznámil, že nepríde.

Napokon sa nekonala ani posledná Koaličná rada, keďže podľa oficiálneho tlačového vyhlásenia predsedov došlo k vzájomným konzultáciám lídrov, a teda rokovanie Koaličnej rady už nebolo potrebné. Predsedovia strán Smer-SD, Most-Híd a SNS Robert Fico, Béla Bugár a Andrej Danko sa podľa vyhlásenia dohodli na riadnom priebehu a na schválení programu zasadnutia vlády SR aj na časovom harmonograme prípravy dodatku ku koaličnej zmluve s osobitným zreteľom na ďalšie priority Programového vyhlásenia vlády SR. V súvislosti s voľbami do VÚC vyjadrili záujem vytvoriť konzultačné mechanizmy aj na nižších politických úrovniach.