Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Predseda SMK podporuje petíciu proti zákonu o štátnom občianstve

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

NR SR schválila novelu zákona o štátnom občianstve v máji 2010 ako reakciu na maďarský zákon, ktorý zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom.

Bratislava 4. októbra (TASR) - Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz má na stôl dostať petíciu s jedným podpisom proti ustanoveniam slovenského zákona o štátnom občianstve, ktoré proti vôli ľudí odoberajú slovenské pasy.

Podnet podá predseda maďarskej Rady ľudskej dôstojnosti Zoltán Lomnici. Tvrdí, že na Slovensku sú právne znevýhodnení tí, ktorí požiadali aj o maďarské občianstvo. Lomnici sa dnes stretol na rokovaní s predsedom mimoparlamentnej SMK Józsefom Berényim, ktorého strana petíciu podporuje.

"Naďalej považujeme súčasný stav za absurdný, lebo ľudia strácajú slovenské občianstvo, ak chcú mať aj iné, napríklad maďarské. Nevidíme dôvod, prečo by občania SR nemohli byť aj občanmi iných štátov. Ak SR vníma Maďarsko ako nebezpečenstvo alebo rizikový faktor, tak sa treba vrátiť k Zmluve o priateľstve a dobrých vzťahoch," povedal Berényi.

Jeho strana preto podporuje všetky aktivity, ktoré tento súčasný stav napádajú a chcú ho zmeniť. "Preto som od začiatku pristúpil k podpore tejto petície, ktorá bude odovzdaná predsedovi EP zástupcami Rady. Čo nemôže riešiť priama politika, môže riešiť toto občianske združenie," myslí si Berényi. O aktivitách informoval aj maďarského premiéra Viktora Orbána, s ktorým sa stretol tento týždeň ešte pred jeho rokovaním s naším premiérom Robertom Ficom (Smer-SD).

SMK podporuje petíciu, tvrdí Berényi

József Berényi
Foto: TASR/MTI
"Informoval som ho, že aj SMK podporuje túto petíciu a vnímame to ako ďalší veľmi dôležitý krok k novelizácii slovenského zákona," povedal Berényi. Všetko pre úspešnosť petície v EP majú urobiť aj dvaja europoslanci SMK Edit Bauer a Alajos Mészáros. Podnetom sa bude zaoberať petičný výbor EP, ktorý rozhodne o jeho opodstatnenosti.

Lomnici prirovnal súčasný slovenský zákon o štátnom občianstve k Benešovým dekrétom, lebo núti našich občanov opustiť SR. Zároveň upozornil, že počet občanov SR maďarskej národnosti po poslednom sčítaní ľudu výrazne klesol. "Vieme, že materská krajina má určité resty v tejto záležitosti, nezaoberala sa otázkami menšín tak, ako mala a výsledkom sú aj Benešove dekréty," povedal.

Podľa Lomniciho členovia Rady sú významné osobnosti z 13 krajín a tí zistili, že na Slovensku sú z právneho hľadiska v nevýhode ľudia prijímajúci občianstvo aj inej krajiny. "Pripravil som petíciu na piatich stranách ohľadom právnych krívd, ktoré postihujú našich slovenských občanov s dvojitým občianstvom," vysvetlil.

Plénum novelu odmietlo

V Národnej rade SR sa naposledy o zmiernení zákona o štátnom občianstve hovorilo minulý týždeň. Opozičné hnutie OĽaNO chcelo dosiahnuť jeho úpravu tak, že o slovenský pas by neprichádzali ľudia, ktorí získali cudzie štátne občianstve v krajine, na ktorú majú reálne väzby. Zároveň sa mali vracať naše pasy tým, ktorí o ne prišli prijatím cudzieho občianstva napriek tomu, že mali na dotyčný štát reálne väzby. Plénum však novelu odmietlo a ľudia, ktorí prijmú občianstvo iného štátu, tak aj naďalej prichádzajú o to slovenské.

Poslanci NR SR sa súčasný zákon o štátnom občianstve, ktorý presadila ešte prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD), usilovali zmierniť niekoľkokrát, avšak vždy neúspešne. Nepodarilo sa to ani za vlády Ivety Radičovej, keď mali stredopravé strany väčšinu.

NR SR schválila novelu zákona o štátnom občianstve v máji 2010 ako reakciu na maďarský zákon, ktorý zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom. Podľa schválenej úpravy je strata štátneho občianstva SR možná v dvoch prípadoch, dovtedy sa tak mohlo stať iba prepustením zo štátneho zväzku SR na vlastnú žiadosť. Po novom občan SR automaticky stráca slovenské občianstvo, ak dobrovoľne požiada o iné. Strata sa nevzťahuje na nadobudnutie cudzieho štátneho občianstva v súvislosti s uzavretím manželstva alebo narodením.

Madej: Reakcia SR na maďarský zákon o občianstve bola nevyhnutná

Predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbert Madej je stále presvedčený, že reakcia prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD) na maďarský zákon zjednodušujúci udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom bola nevyhnutná. Povedal to dnes pre TASR s tým, že v rozpore s medzinárodnými princípmi je v prvom rade maďarská právna norma a nie naša.

Madej tak reagoval na dnešnú tlačovú konferenciu SMK, na ktorej jej líder József Berényi oznámil, že predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz dostane na stôl petíciu proti ustanoveniam slovenského zákona o štátnom občianstve, ktoré proti vôli ľudí odoberajú slovenské pasy.

"Nie je akceptovateľné, aby Maďarsko udeľovalo štátne občianstvo len na základe princípu, že niekto sa nachádza blízko ich hraníc. Ak ide o korekcie slovenského zákona, treba povedať, že opozícia štyrikrát zmarila jeho úpravu," pripomenul Madej.

Smer-SD však zjemnenie vlastnej právnej normy chystá, a to tak, že o slovenské pasy nebudú prichádzať tí, ktorí získajú štátne občianstvo krajiny na základe trvalého pobytu v nej. Inak ich strácať budú. "Maďarský zákon je totiž hrubým zásahom do slovenskej suverenity," povedal Madej. Kedy dostanú úpravu zákona o štátnom občianstve poslanci na stôl, povedať nevedel, keďže je to vecou vlády.