Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Predseda Štátnej komisie: Priebeh parlamentných volieb bol pokojný

Na snímke vpravo Eduard Bárány. Foto: TASR/František Iván

Eduard Bárány zároveň odhaduje vysokú volebnú účasť.

Bratislava 5. marca (TASR) – Priebeh dnešných volieb do Národnej rady SR bol pokojný a bez vážnych incidentov. Skonštatoval to predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány.

"Aj tam, kde vznikli nejaké problémy, boli rôznorodé. To znamená, že nevznikla situácia, ktorá by signalizovala jeden typ ťažkostí na celom území SR," dodal Bárány. Ten zároveň odhaduje vysokú volebnú účasť. "Je to z pozorovaní členov komisie v Bratislave a okolí, čiže to nemusí platiť celoslovensky," dodal.

Štátnej komisii pre voľby budú postupne doručované zápisnice z jednotlivých okresov. "Následne po tom, čo ich aj odobrí štátna komisia, bude postupne dávať pokyn na ukončenie činnosti jednotlivých okresných volebných komisií. Predpokladám, že táto činnosť bude trvať niekedy do zajtra rána, predobedia," dodal predseda štátnej komisie.

Parlamentné voľby sú podľa jeho slov z hľadiska sčítavania hlasov, tými najnáročnejšími. "Je najprv potrebné sčítať hlasy 23 kandidujúcich politických strán. Následne v rámci kandidátnych listín sčítať prednostné hlasy udelené občanmi jednotlivým kandidátom," priblížil Bárány. Ako dodal, celý proces musí prebiehať tak, aby nevzbudzoval pochybnosti o korektnosti.

Predseda štátnej komisie pre voľby očakáva, že oficiálne výsledky parlamentných volieb budú vyhlásené v nedeľu 6. marca podvečer.

Prečítajte si VŠETKO O PARLAMENTNÝCH VOĽBÁCH a sledujte s nami VOĽBY ONLINE