Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Predsedu Súdnej rady SR by mal menovať prezident na návrh šéfa ÚS

Na snímke vpravo predseda NR SR Pavol Paška a vľavo minister spravodlivosti SR Tomáš Borec počas tlačovej konferencie 18. februára 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Borec doplnil, že podľa jeho návrhu by predsedu Súdnej rady mal byť po novom ústavným činiteľom.

Bratislava 18. februára (TASR) – Nového predsedu Súdnej rady SR vyberie prezident z dvoch kandidátov, ktorých bude predkladať predseda Ústavného súdu (ÚS) SR. Takýto návrh na zmeny v justícii dnes predstavil minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) po rokovaní s predsedom parlamentu Pavlom Paškom (Smer-SD) a zástupcami justície.

"Pre mňa sa tento dialóg nekončí nielen na odbornej úrovni súdnictva, ale chcem, aby pokračoval na politickej úrovni a na pôde zákonodarcov. To znamená, chcem na základe dnešného stretnutia osloviť predsedov opozičných poslaneckých klubov, aby v čo najbližšom čase, ak to bude možné ešte tento týždeň, a by som s nimi zorganizoval stretnutie a otvorili by sme nielen odbornú, ale aj politicko-ústavnú rovinu tohto problému," povedal Paška. Pripomenul, že Smer-SD nemá v parlamente ústavnú väčšinu a niektoré avizované zmeny v justícii jej úpravu budú vyžadovať.

Borec doplnil, že podľa jeho návrhu by predsedu Súdnej rady mal byť po novom ústavným činiteľom. "Pokiaľ by to mal byť sudca, tak by nemal vykonávať svoju funkciu sudcu počas doby vykonávania funkcie predsedu Súdnej rady," povedal Borec. Spôsob kreovania predsedu Najvyššieho súdu SR by sa podľa neho meniť nemal, teda aj naďalej by ho volili členovia Súdnej rady.



Akým spôsobom by mal predseda Ústavného súdu vybrať dvoch kandidátov, Borec zatiaľ neuviedol. Podľa neho to ešte bude predmetom debaty.

Pripravované zmeny v justícii oznámili na konci januára premiér Robert Fico (Smer-SD) a Tomáš Borec. Medzi nimi by mala byť aj istá forma bezpečnostnej previerky, ktorá by slúžila ako podklad pri procese vymenovávania sudcov. Ich prostredníctvom by sa podľa Boreca malo skúmať, ako adept na sudcu nadobudol majetok, prípadne či mal nejaké kontakty so závadovými osobami. Ďalšou zmenou by malo byť posilnenie kompetencií Súdnej rady, napríklad o možnosť podávať z vlastnej iniciatívy návrhy na disciplinárne stíhanie sudcov.



G. GÁL: Borecove návrhy na zmeny v súdnictve nezlepšia fungovanie justície

Gábor Gál
Foto: TASR/Michal Svítok
Návrhy na zmeny v súdnictve, ktoré dnes predstavil predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) a minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD), nie sú systémové a nezlepšia fungovanie slovenskej justície. Myslí si to opozičný poslanec Gábor Gál (Most-Híd). Za systémovú zmenu nepovažuje návrh, aby predsedu Súdnej rady (SR) SR vyberal prezident z dvoch kandidátov navrhnutých predsedníčkou Ústavného súdu SR. "Ide iba o zmenu spôsobu obsadenia postu predsedu Súdnej rady SR, ktorá nič na fungovaní tak SRSR, ako aj samotnej justície, nezlepší," tvrdí Gál. To isté platí podľa neho aj v prípade návrhu, aby šéf SRSR nemohol byť aktívnym sudcom. "Predseda Súdnej rady SR bude mať takto akurát viac času na to, aby podriadil justíciu svojmu vplyvu," poznamenal Gál.

Podľa neho negarantuje pozitívne zmeny ani kontrola práceneschopnosti sudcov, či kontrola ich práce doma. "Rovnako si nemyslíme, že súdnictvo sa očistí, keď štát sprísni kritériá pre uchádzačov na post sudcov. Už teraz totiž v talároch sedia sudcovia, ktorí medzi sudcami nemajú čo robiť. Zmeny navrhnuté Smerom týmito ľuďmi nepohnú," povedal Gál.

Poslanec pripomenul, že opozícia prišla aj v minulosti s viacerými návrhmi na riešenie zlého stavu justície, no Smer-SD ich odmietol. Poukázal aj na dvojicu právnych noriem, o ktorých by mal rokovať parlament a pre ktoré bude na rokovaní so Smerom-SD o zmenách v justícii žiadať podporu. "Ide o návrh na zrušenie sudcovskej imunity, ktorý sám predkladám a tiež o návrh, podľa ktorého sa má oddeliť funkcia predsedu Súdnej rady SR od funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR od poslankyne Lucie Žitňanskej (nezaradená)," upresnil.

Most-Híd podľa Gála mieni podporovať a presadzovať také návrhy, ktoré skutočne umožnia očistiť justíciu od sudcov, "ktorí jej robia zlé meno, ktorí nie sú na strane spravodlivosti, ale na strane niektorých vyvolených". Rovnako bude žiadať zmeny na zrýchlenie súdneho konania tak, aby každý občan SR, ktorému boli porušené jeho zákonné práva, sa mohol spoľahnúť, že sa bez zbytočných prieťahov a čo možno najrýchlejšie, domôže spravodlivosti," dodal Gál.