Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Predsedom Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou bude T.Haško

Na snímke Tomáš Haško. (archívne foto) Foto: TASR - Štefan Puškáš

Vláda by ho mala do funkcie vymenovať na svojom dnešnom zasadnutí na návrh ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD).

Bratislava 29. apríla (TASR) – Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) bude od mája šéfovať Tomáš Haško. Doteraz pôsobil ako zástupca riaditeľa Univerzitnej nemocnice Bratislava pre Nemocnicu Ružinov, v minulosti viedol Národný onkologický ústav v Bratislave. Jeho menovanie do funkcie dnes schválila vláda.

Haško vo funkcii nahradí Moniku Pažinkovú. Tej 30. apríla funkcia vzhľadom na jej rezignáciu zaniká. Pažinková bola na čele úradu od júla 2012, keď ju na návrh vtedajšej ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nom. Smeru-SD) vymenovala vláda. Na stretnutí s novým šéfom rezortu Tomášom Druckerom (nom. Smeru-SD) sa dohodla na svojom odchode.

Minister označil Haška za morálne rešpektovanú autoritu, vníma ho ako odborne a manažérsky skúseného. Nominácia sa však nepáči lekárskym odborárom, ktorí Haška spájajú s prenájmom nemocničných parkovísk. Opoziční poslanci Národnej rady SR Miroslav Beblavý (nezaradený) a Alan Suchánek (OĽaNO-NOVA) žiadali zase pred menovaním jeho verejné vypočutie na parlamentnom výbore pre zdravotníctvo.

Drucker si za svojou nomináciou stojí. "Považujem pána Haška za odborne aj manažérsky schopného a považujem ho takisto aj za morálnu autoritu, je rešpektovaný. Treba sa opýtať aj viacerých, nielen Lekárskeho odborového združenia," povedal po rokovaní kabinetu.