Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

Predsedníčka NS SR navrhuje znížiť Š. Harabinovi plat a preložiť ho

Štefan Harabin na archívnej snímke. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Predsedníčka Najvyššieho súdu Slovenskej republiky (NS SR) Daniela Švecová navrhuje, aby bol bývalému šéfovi NS SR znížený funkčný plat o 50 percent a aby bol preložený na súd nižšieho stupňa.

Bratislava 6. novembra (TASR) - Predsedníčka Najvyššieho súdu Slovenskej republiky (NS SR) Daniela Švecová podala v stredu 4. novembra návrh na začatie disciplinárneho konania proti Štefanovi Harabinovi.

Švecová navrhuje, aby bol bývalému šéfovi NS SR a expredsedovi trestného kolégia znížený funkčný plat o 50 percent a aby bol preložený na súd nižšieho stupňa. Harabin podľa Švecovej bez ospravedlniteľných dôvodov nezvolal rokovanie kolégia podľa zákona, a to ani na základe vlastného rozhodnutia, ani na základe podnetu predsedu senátu Juraja Klimenta zo dňa 17. júla tohto roku a ani na základe jej žiadosti zaslanej listom z 23. júla.

"Hoci trval stav právnej neistoty vytvorenej rozdielnym rozhodovaním senátov NS SR, najmä na nižších súdoch, zvolal ho až listom z 9. septembra na 18. novembra tohto roku. Tým podľa zákona porušil povinnosť sudcu svedomito, riadne a včas vykonávať svoje povinnosti predsedu kolégia, čím sa dopustil závažného disciplinárneho previnenia," uvádza sa v stanovisku predsedníčky NS SR, ktoré TASR poskytol štátny radca a hovorca NS SR Boris Urbančík.

Š. Harabin podáva proti D. Švecovej návrh na disciplinárne konanie



Bratislava 6. novembra (TASR) - Sudca Najvyššieho súdu (NS) SR Štefan Harabin podáva podnet na disciplinárne konanie voči predsedníčke NS SR Daniele Švecovej. Je totiž presvedčený, že Švecová zneužila svoju funkciu, lebo nezákonným spôsobom zasiahla do ústavnej zásady na zákonného sudcu.

"Konala evidentne v rozpore s povinnosťami vyplývajúcimi zo zákona o súdoch, a to iba preto, že sa nechala ovplyvniť politickými záujmami a oznamovacími prostriedkami," uviedol Harabin. Dôkazom jeho tvrdenia má byť zápisnica z rokovania trestnoprávneho kolégia NS SR z 27. júla 2015 a zápisnica z mimoriadneho zasadnutia Sudcovskej rady NS SR z 18. augusta 2015.

"Preto podávam podnet na podanie disciplinárneho návrhu proti predsedníčke NS SR Daniele Švecovej z dôvodu, že svojimi podaniami z 29. septembra 2015... na sudcov Štefana Harabina, Gabrielu Šimonovú a Viliama Dohňanského podala svojvoľné disciplinárne návrhy za právny názor vyjadrený v rozsudku NS SR z 23. februára 2015, sp. zn. 1 Tdo 8/2015, hoci ešte 20. augusta 2015 tento istý rozsudok tvoril zákonný základ pre jej návrh na vydanie zjednocujúceho stanoviska trestného kolégia 29. septembra 2015 pod sp. zn. Tp 62/2015," uviedol vo vyhlásení Harabin.

Podnet podáva Harabin aj preto, lebo Švecová podľa jeho slov bez zákonného základu ako predsedníčka NS SR rozhodnutiami z 19. októbra 2015, Spr 853/2015, zrušila Štefanovi Harabinovi, Gabriele Šimonovej a Viliamovi Dohňanskému povolenia o plnení funkčných povinností sudcu v domácom prostredí vydané 3. septembra 2014, a to z dôvodu vedených disciplinárnych konaní proti nim. "Týmto jej konaním došlo k naplneniu skutkovej podstaty závažného disciplinárneho previnenia v zmysle o sudcoch. Za disciplinárne previnenie je adekvátne uloženie najprísnejšieho disciplinárneho opatrenia, ktorým je odvolanie z funkcie sudcu," dodáva v podnete Harabin.

Švecová podala v stredu 4. novembra návrh na začatie disciplinárneho konania proti Štefanovi Harabinovi. Šéfka NS SR navrhuje, aby bol bývalému predsedovi Najvyššieho súdu a expredsedovi trestného kolégia znížený funkčný plat o 50 percent a aby bol preložený na súd nižšieho stupňa. Harabin podľa Švecovej bez ospravedlniteľných dôvodov nezvolal rokovanie kolégia podľa zákona, a to ani na základe vlastného rozhodnutia, ani na základe podnetu predsedu senátu Juraja Klimenta zo dňa 17. júla tohto roku a ani na základe jej žiadosti zaslanej listom z 23. júla.

"Hoci trval stav právnej neistoty vytvorenej rozdielnym rozhodovaním senátov NS SR, najmä na nižších súdoch, zvolal ho až listom z 9. septembra na 18. novembra tohto roku. Tým podľa zákona porušil povinnosť sudcu svedomito, riadne a včas vykonávať svoje povinnosti predsedu kolégia, čím sa dopustil závažného disciplinárneho previnenia," uvádza sa v stanovisku predsedníčky NS SR, ktoré TASR poskytol štátny radca a hovorca NS SR Boris Urbančík.

Harabin v reakcii označil za smutné, že za éry Švecovej sa predĺžilo súdne konanie v priemere o viac ako jeden rok. "Chýba osem sudcov na Najvyššom súde. Sudcovia nižších súdov nechcú ísť na Najvyšší súd, pretože by sa tým vystavili riziku, že môžu byť stíhaní a prenasledovaní za právny názor. V dôsledku tohto nekompetentného a nekoncepčného prístupu sa už výrazne spomalilo konanie na civilnom a správnom, ale aj na trestnom kolégiu, čo je na škodu, nie Harabina, ale občanov SR, za čo ale budeme platiť v Štrasburgu ťažké peniaze," myslí si.

Za pôsobenia Švecovej tiež podľa jeho slov narástol počet nevybavených veci z 2800 na 15.000. "Pani predsedníčka iba veselo šikanuje sudcov podávaním disciplinárnych návrhov za právne názory, aby mediálne prekryla svoju riadiacu impotenciu. Úspešne pokračuje v znefunkčňovaní Najvyššieho súdu, na čo doplatia len a len iba radoví daňoví poplatníci," dodal Harabin.