Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Predsedníčka Súdnej rady podá disciplinárny návrh na Harabina

Na snímke predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Sudca Harabin v minulosti uviedol, že predsedníčka Najvyššieho súdu je svojím spôsobom chudera.

Košice 17. decembra (TASR) – Predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková podá návrh na disciplinárne stíhanie Štefana Harabina vo vzťahu k jeho výrokom voči predsedníčke Najvyššieho súdu (NS) SR Daniele Švecovej. Potvrdila to na dnešnom zasadnutí Súdnej rady v Košiciach, kde sa hlasovalo o celkovo troch podnetoch na disciplinárne stíhanie bývalého predsedu NS a Súdnej rady za jeho výroky.

"Podávam disciplinárny návrh voči Štefanovi Harabinovi za skutok číslo jeden vo vzťahu k výrokom predsedníčke Najvyššieho súdu," povedala Bajánková pre novinárov.

Ani v jednom z troch podnetov na disciplinárne stíhanie Harabina nehlasovala za odporúčanie nadpolovičná väčšina členov Súdnej rady. V prípade výrokov voči šéfke NS chýbal na prijatie jeden hlas. Samotná Bajánková nehlasovala s tým, že nechcela prejudikovať svoj postoj. Oprávnená je pritom podať disciplinárny návrh aj bez uznesenia rady.

S návrhom na disciplinárne konanie voči sudcovi NS Harabinovi prišli ešte 19. októbra členovia rady Ján Kľučka, Elena Berthotyová a Dušan Čimo. Okrem Harabinových výrokov na adresu Švecovej boli dôvodom aj jeho vyjadrenia o prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi a Trestnoprávnom kolégiu NS. 

Sudca Harabin v minulosti uviedol, že predsedníčka NS je "svojím spôsobom chudera" a môže sa stať, že "skončí na psychiatrii". O prezidentovi SR povedal, že si ho neváži a že "je skutočne rozmýšľajúci v rovine úžerníckych úrokov, nič viac", čím narážal na jeho pôsobenie v nebankových spoločnostiach. Návrh na disciplinárne stíhanie Harabina iniciovali navrhovatelia aj preto, že nebol ochotný zvolať zasadnutie Trestnoprávneho kolégia vo veci rozdielnych názorov na zákonnosť policajnej inšpekcie ministerstva vnútra a na zákonnosť rozsudkov sudcu Milana Vargu v Česku odsúdeného za jazdu pod vplyvom alkoholu. Na svojich kolegov v Trestnom kolégiu Harabin slovne zaútočil po tom, ako hlasovaním dospeli k tomu, že policajná inšpekcia ministra vnútra je zákonná.

V prípade vyjadrení Harabina na adresu Švecovej bolo za podanie návrhu na disciplinárne stíhanie deväť členov rady, v ďalších dvoch prípadoch hlasovali za len štyria, resp. traja členovia.

Podľa členky Súdnej rady Berthotyovej Harabin svojimi výrokmi ohrozil dôveryhodnosť justície. "Som presvedčená, že sudca sa môže vyjadrovať dokonca aj kriticky na adresu iných ústavných činiteľov, ale tá kritika musí byť vecná a nesmie byť vulgárna, agresívna, nesmie presahovať hranice slušnosti," povedala k podnetom.