Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Predsedníctvo KDH jednomyseľne schválilo odchod do opozície

Vľavo predseda KDH Já Figeľ a podpredseda KDH Július Brocka.Foto: TASR/František Iván

Rokovalo sa aj o personálnom obsadení miest. Na post podpredsedu Národnej rady SR by chcelo nominovať vlastného šéfa Jána Figeľa.

Bratislava 12. Bratislava (TASR) - Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) sa po necelých dvoch rokoch vo vláde vráti do opozície. Rozhodlo dnes o tom predsedníctvo strany.

"To bolo tak samozrejmé rozhodnutie, že sme sa o ňom v podstate ani nerozprávali viac ako niekoľko minút. Zaznela iba otázka predsedu (Jána Figeľa), či ma niekto iný názor a jednomyseľne sme súhlasili s tým, že KDH je súčasťou opozície," povedal podpredseda hnutia Július Brocka.

"KDH bude konštruktívnou a dôslednou opozičnou stranou, pôsobiacou v parlamente a na Slovensku, tak, aby sa to červené more postupne naspäť zmenšovalo, pretože pri regionálnych, potom komunálnych a teraz parlamentných voľbách do výraznej miery zalialo Slovensko," komentoval rozhodnutie predsedníctva Figeľ.

KDH napriek tomu prijme pozvanie Smeru-SD a vo štvrtok (15.3.) sa zúčastni na okrúhlom stole, kde budú zastúpené aj ďalšie parlamentné strany. Zástupcovia KDH chcú napríklad poznať názor sociálnych demokratov na novelu ústavných zákonov. KDH chce presadzovať zrušenie Mečiarových amnestií či trestnoprávnej imunity poslancov.

Hnutie zaujímajú aj postoje Smeru-SD k témam, ktoré chce presadzovať z opozície. "Budeme sa usilovať o nastolenie tém, ktoré sme otvárali vo volebnej kampani a pri ktorých máme nielen pocit, ale aj informácie, že by nemali byť problémom zo strany napríklad Smeru. Za všetky spomeniem jeden návrh, a to pri novele Zákonníka práce presadiť voľnú nedeľu pre každého," priblížil Brocka.

Predsedníctvo dnes rokovalo aj o personálnom obsadení miest, ktoré by mala dostať opozícia. Na post podpredsedu Národnej rady SR by chcelo nominovať vlastného šéfa Jána Figeľa.

Hoci niektorí predstavitelia pravicových strán už naznačili, že výsledky volieb sú signálom na generačnú výmenu, predsedníctvo KDH sa dnes touto témou nezaoberalo. "Túto otázku na predsedníctve nikto neotvoril," povedal Brocka.

Podrobnejšou analýzou výsledkov volieb by sa mala už o necelé dva týždne zaoberať Rada KDH.