Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Predstavitelia cirkví a náboženských spoločností sa zišli na pôde ECAV

Na snímke generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburgského vyznania na Slovensku Miloš Klátik. Foto: TASR - Michal Svítok

Pri príležitosti 500. výročia reformácie generálny biskup na Slovensku Miloš Klátik poďakoval najvyšším predstaviteľom cirkví a náboženských spoločností za dobrú spoluprácu v rámci ekumény.

Bratislava 29. marca (TASR) - Na pozvanie generálneho biskupa ECAV na Slovensku a predsedu Ekumenickej rady cirkví v SR (ERC SR) Miloša Klátika sa uskutočnilo v uplynulých dňoch ďalšie, v poradí už deviate, stretnutie najvyšších predstaviteľov kresťanských cirkví a náboženských spoločností. Informoval o tom riaditeľ Generálneho biskupského úradu (GBÚ) ECAV na Slovensku Dušan Vagaský.

Pri príležitosti 500. výročia reformácie generálny biskup ECAV na Slovensku Miloš Klátik poďakoval najvyšším predstaviteľom cirkví a náboženských spoločností za dobrú a korektnú spoluprácu v rámci ekumény. Vyzdvihol ústretový prístup k presadzovaniu spoločných hodnôt v tých oblastiach, v ktorých sa kresťanské cirkvi a židovské náboženské obce zhodujú. Zároveň pri tejto príležitosti odovzdal prítomným najvyšším predstaviteľom v mene Predsedníctva ECAV pamätnú medailu ECAV k 500. výročiu reformácie a pamätný list.

Témou marcového spoločného rokovania bol aj postoj jednotlivých cirkví k otázkam ich ďalšieho financovania a participácie štátu na finančnom zabezpečení cirkví a náboženských spoločností. Prítomní potvrdili záujem na zmene doterajšieho zákona č. 218/1949 Zb. o financovaní cirkví a náboženských spoločností, pretože tento zákon vznikol v úplne iných podmienkach a neodzrkadľuje dnešnú situáciu. Cirkvi majú zavedené viaczdrojové financovanie a príspevok štátu je len jedným zdrojom financovania. Veriaci sa aj v minulosti spolupodieľali na finančnom zabezpečení svojej cirkvi a aj naďalej sa s obetavosťou ich členov bude počítať. Príspevok štátu by mal byť vyjadrením ocenenia pozitívnej služby cirkví a náboženských spoločností v najrôznejších oblastiach spoločenského života.

Prítomní predstavitelia sa dohodli, že v diskusii o týchto otázkach budú pokračovať, pričom najbližšie stretnutie sa uskutoční už v apríli, uviedol Vagaský.

Na marcovom stretnutí sa zúčastnili - za Rímskokatolícku cirkev bratislavský arcibiskup, metropolita a predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský. Za Gréckokatolícku cirkev bol prítomný prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak, Reformovanú kresťanskú cirkev v SR zastupoval László Fazekas, za Pravoslávnu cirkev sa zúčastnil arcibiskup prešovský a metropolita českých krajín a Slovenska Pravoslávnej cirkvi Rastislav. Za Ústredný zväz Židovských náboženských obcí v SR bol prítomný jeho predseda Igor Rintel a Evanjelickú cirkev metodistickú na stretnutí zastupoval jej superintendent Pavel Procházka, informoval Dušan Vagaský.