Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Predstavitelia Mosta-Híd položili veniec pri pamätnej tabuli Legnera

Podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská si spolu s poslancami NR SR Františkom Šebejom a Petrom Kresákom uctili pamiatku Petra Legnera, ktorý tragicky zahynul pri budove Hlavnej pošty na Námestí SNP v Bratislave počas násilnej okupácie Československa sovietskymi vojskami v auguste 1968, 21. augusta 2017 v Bratislave. Foto: TASR

Peter Legner bol jednou z obetí intervencie vojsk Varšavskej zmluvy, ktoré pred 49 rokmi vstúpili na územia bývalého Československa. Učňa chemickej školy postrelili na Námestí SNP v roku 1968.

Bratislava 21. augusta (TASR) – Podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská si spolu s poslancami Národnej rady SR Františkom Šebejom a Petrom Kresákom (všetci Most-Híd) uctili pamiatku Petra Legnera, jednej z obetí vpádu vojsk Varšavskej zmluvy na územie Československa. Pri jeho pamätnej tabuli na Námestí SNP v Bratislave dnes položili veniec a zapálili sviečky.

"Nemali by sme zabúdať na to, že sloboda a demokracia nie je samozrejmosť, a to isté sa stalo aj pred 49 rokmi, že sme mali nádej na slobodnejší a demokratickejší svet a o túto nádej sme veľmi rýchlo prišli," uviedla Žitňanská pre novinárov po spomienkovom akte. "Dnes asi tá hrozba nespočíva v tankoch, ale keď sa pozrieme aj na sociálne siete, tak vidíme, že mladá generácia si hrozby mnohokrát neuvedomuje," upozornila.

Šebej odmieta porovnávanie udalostí spred 49 rokov so súčasnou situáciou a členstvom Slovenska v NATO. Takúto optiku označil ako "idiotskú a slepú k histórii". "Varšavská zmluva bola výtvor, ktorý mal podrobiť armády aj vlády komunistických krajín centrálnemu príkazu z Moskvy," pripomenul.

"V tom šesťdesiatom ôsmom, 21. augusta, takmer pol milióna vojakov Varšavskej zmluvy, samozrejme, v absolútnej väčšine ruských vojakov, sem vtrhli v noci, obsadili krajinu a v podstate zadusili akúkoľvek snahu o demokraciu a slobodu na ďalších 22 rokov. Ako to súvisí, preboha, so Severoatlantickou alianciou? Niekto nás obsadzuje, niekto sem v noci vtrhol? Čo sú to za nezmysly?" kritizoval takéto paralely Šebej.

Šebej po položení venca odfotografoval pamätnú tabuľu. Urobil tak podľa neho, aby kamarátom pripomenul nie správy text na nej. "Je tu napísané: Peter Legner tragicky zahynul. Nezahynul tragicky, jeho zabili okupanti pri tomto múre a my doteraz nemáme odvahu pomenovať veci tými menami, ktoré im patria," uviedol.

Peter Legner bol jednou z obetí intervencie vojsk Varšavskej zmluvy, ktoré pred 49 rokmi vstúpili na územia bývalého Československa. Učňa chemickej školy postrelili na Námestí SNP v Bratislave 21. augusta 1968. Polícia vyšetrovanie uzavrela s tým, že sa nepodarilo zistiť, ktorý sovietsky vojak strieľal.