Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Predstavitelia štátov EÚ po prvý raz rokujú o podmienkach brexitu

Na snímke stály predstaviteľ SR pri Európskej únii (EÚ) Ivan Korčok. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Slovenský diplomat zopakoval, že prioritou Slovenska aj Únie je štatút občanov žijúcich v Spojenom kráľovstve po brexite a dohoda o vyrovnaní finančných záväzkov, ktoré Londýnu plynú z členstva.

Brusel 11. apríla (TASR) – Predstavitelia členských štátov EÚ dnes prvýkrát rokujú o navrhovaných usmerneniach pri vyjednávaní o odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Štátny tajomník slovenského ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok priznal, že rokovania o odchode členského štátu sú pre všetkých novou skúsenosťou a mnoho vecí sa zrejme vyjasní až počas samotného vyjednávania.

"Dnes máme prvýkrát dočinenia so situáciou, že odchádza jeden členský štát. Nikto nemá takúto skúsenosť, pretože vieme, ako integrovať nové členské štáty, ale nikto ešte neprešiel procesom odchodu jednej z členských krajín," vyhlásil Korčok.

Slovenský diplomat zopakoval, že prioritou Slovenska aj Únie je štatút občanov žijúcich v Spojenom kráľovstve po brexite a dohoda o vyrovnaní finančných záväzkov, ktoré Londýnu plynú z členstva. Dôraz kladie na jednotný postoj 27 členských štátov pri vyjednávaní, ktoré môže priniesť nečakané situácie.

"Vieme jedno – Británia má jednu z najzdatnejších diplomatických služieb, sú to skvelí negociátori a na to je najlepšou odpoveďou, aby sme boli jednotní, aby sme vedeli jasne pomenovať svoje záujmy, lebo len tak nás dovedie toto rokovanie do úspešného konca," skonštatoval slovenský štátny tajomník.

Dnešné stretnutie predstaviteľov členských štátov, ktorí sa zvyknú nazývať "šerpovia", bude vôbec prvým rokovaním o navrhovaných negociačných usmerneniach o brexite. Tie predstavil 31. marca predseda Európskej rady Donald Tusk. Obsahujú pravidlá, ktorých by sa Únia mala držať počas vyjednávaní s Londýnom.

"Dnes máme na stole prvýkrát tie spomínané usmernenia, ale to je tak závažná vec, že nemôžeme predpokladať, že to uzatvoríme na dnešnom rokovaní. Preto sa predpokladá aj druhé kolo, ktoré už bude dva dni pred summitom," vysvetlil Korčok.

Usmernenia pre brexit by mali schváliť lídri 27 členských štátov 29. apríla na mimoriadnom summite v Bruseli. Následne získa Michel Barnier, hlavný vyjednávač EÚ pre brexit, mandát na začatie samotných rokovaní s Londýnom. Na dosiahnutie dohody majú obe strany čas do 29. marca 2019, presne dva roky od aktivácie článku 50 Lisabonskej zmluvy, čím britská premiérka Theresa Mayová spustila brexit.