Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Predvolebná kampaň zabúda na Slovákov v zahraničí, tvrdí politológ

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Problém je podľa neho tiež to, čo im nasľubovať.

Bratislava 7. januára (TASR) - Predvolebná kampaň na Slovensku je v plnom prúde, ale občania Slovenskej republiky (SR) žijúci za hranicami svojej krajiny stále zostávajú mimo cieľovej skupiny politických strán. Podľa odhadov žije za hranicami SR 200.000 až 300.000 našich občanov, upozorňuje denník NOVÝ ČAS. Toto množstvo nie je zanedbateľné, ale naše politické strany sa týchto ľudí veľmi osloviť nesnažia, pokračuje denník.

Politológ Ján Baránek: "Strany sa týmto voličom nevenujú. Slovákov v zahraničí zase nie je toľko, aby boli pre strany zaujímavé. Bola to doména HZDS a SNS, po nich to však nikto neprebral". No vidí aj iný problém. "Problém je, čo im nasľubovať. Nájsť pre nich motiváciu je veľmi ťažké, musia nájsť pre nich špecifickú agendu. Ešte by sa možno dalo niečo urobiť s dvojitým občianstvom, ale veľa agendy tam pre strany nevidím. Človek, ktorý odišiel, odišiel preto, lebo tu nemal motiváciu".

Namiesto politikov skúšajú zjednodušiť proces voľby občianske združenia. Projekt volby.digital ponúka pomoc a tvrdí, že zjednodušili celý proces tak, že občana to stojí iba tri minúty z jeho času. Tí, čo tento projekt nevyužijú, majú čas do 15. januára, pripomenul denník na štvrtej strane v článku s názvom "Ako budú strany bojovať o ich hlasy".