Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Pozrite sa, akými udalosťami prešlo Slovensko v 2. polroku 2014

Nový predseda NR SR Peter Pellegrini počas príhovoru Foto: TASR/AP

V 2. prvom polroku 2014 na pravej strane slovenského politického spektra pokračovalo preskupovanie. Vládna strana Smer-SD urobila zmeny k polčasu vládnutia a po kauze CT prístroj

Bratislava 14. decembra (TASR) - Rok 2014 bol bohatý na udalosti politického a spoločenského života v Slovenskej republike (SR). Agentúra TASR pre vás pripravila ich chronologický zoznam. Tu je jeho druhá časť, ktorá zachytáva udalosti z druhého polroka.

JÚL



1. júla 2014 - Slovenská republika prevzala jednoročné predsedníctvo vo V4 po Maďarsku.

1. júla 2014 – Ministerstvo vnútra SR spustilo prvý nástroj projektu Elektronického kontraktačného systému (EKS), systém plne elektronizovaného zadávania ponúk a nákupov tovarov, stavebných prác alebo služieb, ktoré sú bežne dostupné na trhu.

2. júla 2014 – Slávnostnou imatrikuláciou v Aule Univerzity Komenského v Bratislave odštartoval 12. ročník Detskej Univerzity Komenského (DUK).

Tomáš Malatinský.
Foto: TASR/Štefan Puškáš
2. júla 2014 - Minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský podal demisiu. Druhým, kto sa po vzájomnej dohode s premiérom rozhodol podať demisiu, bol minister školstva Dušan Čaplovič.

Na snímke kandidátka Jana Baricová
Foto: FOTO TASR - Michal Svítok
2. júla 2014 - Novou sudkyňou Ústavného súdu (ÚS) SR na ďalších 12 rokov sa rozhodnutím prezidenta SR Andreja Kisku stala sudkyňa Najvyššieho súdu (NS) SR Jana Baricová. U ostatných kandidátov nezistil "trvalý záujem o ústavné právo a ústavné súdnictvo".

Foto: TASR/Michal Svítok
3. júla 2014 - Prezident SR Andrej Kiska prijal demisiu ministra školstva Dušana Čaploviča a ministra hospodárstva Tomáša Malatinského. Do funkcie ministra školstva zároveň vymenoval bývalého štátneho tajomníka ministerstva financií Petra Pellegriniho (Smer-SD) a do kresla ministra hospodárstva Pavla Pavlisa (Smer-SD), bývalého štátneho tajomníka tohto rezortu.

3. júla 2014 - Najvyšší ústavný činiteľ SR Andrej Kiska sa stretol s predsedníčkou Ústavného súdu SR Ivettou Macejkovou. Dal jej list, v ktorom ju informoval, že nemá žiadne námietky zaujatosti voči sudcom Ústavného súdu SR v konaniach a sťažnostiach Jozefa Čentéša.

4. júla 2014 - Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák odovzdal v Bratislave dirigentovi Viliamovi Karmažinovi Zlatú plaketu a Pamätný list za šírenie dobrého mena Slovenska a za prezentáciu vysokej kvality slovenskej kultúry v zahraničí. Viliam Karmažin je uvedený v Guinnessovej knihe rekordov ako najstarší človek na svete, ktorý dirigoval umelecké teleso.

5. júla 2014 – Cyrilo-metodskou národnou púťou sa začali v Nitre oslavy 1151. výročia príchodu sv. Cyrila a sv. Metoda na Veľkú Moravu. Na slávnostnej svätej omši na Svätoplukovom námestí sa zúčastnili tisícky veriacich zo všetkých kútov Slovenska. Apoštolský nuncius na Slovensku, arcibiskup Mario Giordana, priniesol pozdrav a apoštolské požehnanie Svätého Otca Františka.

6. júla 2014 – Jubilejný 60. ročník Folklórneho festivalu Východná vyvrcholil strhujúcim galaprogramom pod názvom Spev zeme.

7. júla 2014 - Predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška (Smer-SD) vyhlásil voľby do orgánov samosprávy obcí na 15. novembra 2014.

7. júla 2014 – Prezident SR Andrej Kiska mal na pôde ministerstva obrany prvé informačné stretnutie s predstaviteľmi tohto rezortu a armády. Ako vrchný veliteľ Ozbrojených síl SR získal podľa svojich slov detailný prehľad o tom, v akom stave je armáda a aké sú plány do budúcnosti.

8. júla 2014 - Novelu zákona o organizácii štátnej podpory výskumu a vývoja od trojice poslancov za vládny Smer-SD Ľubomír Petrák, Mojmír Mamojka a Ľubica Rošková podpísal prezident SR Andrej Kiska. Podpísal tiež novelu zákona o ochrane prírody a krajiny z dielne opozičných poslancov Józsefa Nagya a Eleméra Jakaba (obaja Most-Híd). Odmietol podpísať novelu zákona o sudcoch a prísediacich, ktorá sprísňuje pravidlá pre sudcov a podľa ktorej bude hlasovanie Súdnej rady SR tajné. Právna norma bude teda platiť bez podpisu hlavy štátu.

9. júla 2014 - Štátnym tajomníkom rezortu hospodárstva SR je s účinnosťou od 10. júla 2014 Rastislav Chovanec. Vyplýva to z návrhu Ministerstva hospodárstva (MH) SR, ktorý na schôdzi prerokovala a schválila vláda SR. Mesto Košice dostane návratnú finančnú pomoc od štátu vo výške 20 miliónov eur na realizáciu projektov a investícií najmä v oblasti dopravy a športu, ktorú bude musieť splatiť do 10 rokov.

9. júla 2014 - Podmienky na výkon sociálnej práce sa lepšie zadefinujú. Vyplynulo to z vládneho návrhu zákona o sociálnej práci, ktorý definitívne schválil parlament.

Foto: TASR/František Iván
9. júla 2014 - Plénum Ústavného súdu (ÚS) SR na svojom neverejnom zasadnutí prerokovalo ďalší postup vo veciach ústavných sťažností Jozefa Čentéša týkajúcich sa jeho nevymenovania za generálneho prokurátora. Plénum prijalo uznesenie, ktorým berie na vedomie list prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku zo dňa 2. júla toho roku.

Spresnilo, že v predmetnom liste prezident uviedol, že zložením sľubu pred Národnou radou SR do rúk predsedníčky ÚS sa ujal funkcie prezidenta SR a "stal sa aj osobou, ktorá reprezentuje účastníka" v konaniach o sťažnostiach Jozefa Čentéša. Ako účastník týchto konaní prezident SR Andrej Kiska vyhlásil, že nemá "žiadne námietky zaujatosti voči sudcom Ústavného súdu Slovenskej republiky a ani sa nestotožňuje s námietkami zaujatosti vznesenými bývalým prezidentom SR Ivanom Gašparovičom". Prezident Andrej Kiska zároveň navrhol, aby "Ústavný súd Slovenskej republiky v oboch konaniach bez zbytočného odkladu konal a rozhodol".

Plénum ÚS tiež konštatovalo, že v zmysle platného rozvrhu práce budú o Čentéšových sťažnostiach teraz rozhodovať senáty sudcov Lajosa Mészarosa a Ladislava Orosza
.

10. júla 2014 - Novou sudkyňou Ústavného súdu (ÚS) SR sa na ďalších 12 rokov stala sudkyňa Najvyššieho súdu Jana Baricová. Do funkcie ju vymenoval prezident SR Andrej Kiska.

11. júla 2014 - Najbohatšou parlamentnou stranou bola v roku 2013 Smer-SD. Majetok vládnej strany dosiahol viac ako 11,2 milióna eur. Vyplynulo to z informácie o majetkovom hospodárení politických strán, ktorú parlament vzal na vedomie.

15. júla 2014 - Novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia podpísal prezident SR Andrej Kiska. Prezident SR podpísal aj novelu zákona o ochrane spotrebiteľa.

Foto: TASR/Martin Baumann
21. júla 2014 – Novým podpredsedom Súdnej rady SR sa stal Ján Vanko. Členovia rady si ho zvolili na mimoriadnom rokovaní 16 hlasmi. Hlasovali za neho všetci členovia, okrem jeho samotného, pretože sa zdržal. Vanka, ktorého do Súdnej rady zvolili sudcovia, navrhol za podpredsedu člen rady Milan Ďurica.

Na snímke z 22. júla 2014 zničené autá na ceste do Vrátnej doliny.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
22. júla 2014 – Za malý zázrak považoval slovenský premiér Robert Fico skutočnosť, že 21. júla 2014 počas prívalovej vlny po silnej búrke vo Vrátnej doline nikto neprišiel o život. Povedal to v Terchovej po obhliadke Vrátnej doliny, v ktorej prívalová vlna úplne zničila cestu z Terchovej k spodnej stanici sedačkovej lanovky na Chleb.

26. júla 2014 – Aj keď je príroda niekedy drsná a krutá, napriek tomu sa ľudia vždy dokážu zomknúť a ukázať svoju silu. Prezident SR Andrej Kiska to povedal po galaprograme 52. ročníka Medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni pod názvom UNESCO v Terchovej. S predstaviteľmi Terchovej sa slovenský prezident zhováral aj o možnostiach pomoci.

28. júla 2014 – Vláda SR na mimoriadnom zasadnutí odsúhlasila prvú časť finančnej pomoci na odstránenie následkov minulotýždňovej živelnej pohromy vo Vrátnej doline. Z celkových 3,06 milióna eur získal Žilinský samosprávny kraj 1,8 milióna eur a obec Terchová 1,26 milióna eur.

29. júla 2014 - Mincovňa Kremnica vydala pamätnú medailu "Prezident Slovenskej republiky - Andrej Kiska".

31. júla 2014 - Petičné hárky s vyše 12.000 podpismi občanov odovzdali na ministerstve vnútra členovia prípravného výboru politickej strany Jednota – ľavicová strana Slovenska.

AUGUST



Na snímke generálny riaditeľ SNM Viktor Jasaň.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
1. augusta 2014 - Slovenské národné múzeum (SNM) má nového generálneho riaditeľa, funkcie sa ujal Viktor Jasaň.

5. augusta 2014 – Polievku a mäso so zemiakmi a zeleninovým šalátom a ovocím mal na obed prezident SR Andrej Kiska. V jedálni Reedukačného ústavu v Hlohovci sa najedol so štyrmi jeho klientmi, ombudsmankou Janou Dubovcovou a riaditeľom zariadenia Viktorom Vicenom. Pozvánku na návštevu ústavu prijal v súvislosti s medializovanými zisteniami ombudsmanky, že dávka štátu na stravu chovancov ústavov je nízka a deti sú hladné.

7. augusta 2014 - Zrekonštruované priestory futbalového štadióna v Dunajskej Lužnej (okres Dunajská Streda) slávnostne odovzdali do užívania športovej i občianskej verejnosti. Vzniklo tak vynovené Národné tréningové centrum (NTC) Slovenského futbalového zväzu (SFZ), ktoré bude slúžiť najmä rozvoju ženského futbalu, ale na svoje si prídu i žiacke futbalové prípravky a predprípravky.

Na snímke sprava predseda vlády SR Robert Fico a predseda predstavenstva City-Arena, a.s. Pavol Adamec.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj
14. augusta 2014 – Doterajší priebeh prác na výstavbe City Areny - Štadióna Antona Malatinského v Trnave ocenil počas kontrolného dňa premiér Robert Fico.

Na snímke kandidát Ivo Nesrovnal.
Foto: TASR/Martin Baumann
15. augusta 2014 - Mestský a krajský poslanec Ivo Nesrovnal sa bude o post primátora Bratislavy uchádzať ako nezávislý kandidát. Zároveň vystúpil zo strany SDKÚ-DS.

21. augusta 2014 – Bývalý politický väzeň a kňaz Anton Srholec, rektor Univerzity Komenského (UK) v Bratislave Karol Mičieta, viacerí poslanci NR SR či zástupcovia miestnych samospráv si pri pamätnej tabuli na historickej budove Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí v Bratislave uctili pamiatku obetí, ktoré pred 46 rokmi zomreli po príchode vojsk Varšavskej zmluvy.

22. augusta 2014 – V Aule Univerzity Komenského (UK) v Bratislave sa slávnostne skončil 50. ročník Letnej školy slovenského jazyka a kultúry Studia Academica Slovaca (SAS). Zúčastnilo sa na ňom 176 hostí z 36 krajín celého sveta.

23. augusta 2014 - Slovenské národné povstanie (SNP) je erbový znak Slovenska, bez SNP by Slovensko bolo považované za krajinu, ktorá prehrala druhú svetovú vojnu. Uviedol to premiér Robert Fico pri príležitosti 70. výročia krajských trenčianskych osláv SNP na Jankovom vŕšku pri Uhrovci.

24. augusta 2014 – Verejné zhromaždenie za zlepšenie bezpečnostnej situácie obyvateľov, ktorí žijú v blízkosti osád, sa konalo na Hlavnej ulici v Košiciach. Organizoval ho nezaradený poslanec NR SR Alojz Hlina, ktorý na ňom zároveň predstavil návrh na zriadenie mobilných policajných staníc vo vybraných lokalitách.

26. augusta 2014 – Prezident SR Andrej Kiska vymenoval sedem kandidátov za sudcov bez časového obmedzenia. Ešte predtým oznámil, že kandidátku Juditu Gabonaiovú Hrenčukovú za sudkyňu zatiaľ nevymenuje pre vážne pochybnosti o objektívnom prístupe výberovej komisie vo výberovom konaní, v ktorom uspela.

Na snímke baníci pri práci na ťažobnom úseku v bani v Novákoch.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
27. augusta 2014 - Vláda SR odsúhlasila novelu banského zákona, spracovanie zlata metódou kyanidového lúhovania má byť možné až potom, keď ho obyvatelia dotknutej obce odobria v referende.

Na snímke slovenský prezident Andrej Kiska (vpravo) blahoželá novovymenovaným rektorom, zľava Samuel Abrahám - Bratislavská medzinárodná škola liberálnych štúdií, Jozef Jarab - Katolícka univerzita v Ružomberku a Lucia Kurilovská Akadémia Policajného zboru v Bratislave.
Foto: FOTO TASR/Vladimír Benko/MV SR
27. augusta 2014 – Prezident SR Andrej Kiska vymenoval troch rektorov vysokých škôl. Menovacie dekréty si prevzali Samuel Abrahám z Bratislavskej medzinárodnej školy liberálnych štúdií (BISLA), Jozef Jarab z Katolíckej univerzity (KU) v Ružomberku a Lucia Kurilovská z Akadémie Policajného zboru (APZ) v Bratislave.

29. augusta 2014 – Naša dnešná sloboda, demokracia aj štátna nezávislosť, postavenie Slovenskej republiky a vo svete, naše príležitosti, aj naše historické sebavedomie, to všetko sa odvíja od rozhodnutia účastníkov Slovenského národného povstania (SNP) vydať sa na boj proti zlu. V príhovore pri príležitosti 70. výročia SNP to na oslavách v Banskej Bystrici vyhlásil prezident Andrej Kiska. S príhovormi vystúpili aj český prezident Miloš Zeman, predseda Národnej rady SR Pavol Paška a premiér SR Robert Fico.

SEPTEMBER



2. septembra 2014 – Hlava štátu Andrej Kiska otvoril nový školský rok na Gymnáziu P. O. Hviezdoslava v Kežmarku i Základnej škole (ZŠ) v neďalekých Huncovciach. Obe školy si vybral zámerne, keďže práve z tohto regiónu pochádza.

2. septembra 2014 - V obci Láb na Záhorí sa zrútila kostolná veža. Kostol prešiel v uplynulých rokoch rozsiahlou vonkajšou i vnútornou rekonštrukciou. Zrútila sa časť veže a trosky dopadli do priestoru vnútorného oplotenia, cestu nezasiahli. V čase nešťastia sa na mieste nenachádzali žiadne osoby.

2. septembra 2014 – Sprísniť kritériá výberu sudcov, vypracovať štandardizáciu výberových procesov na miesta sudcov a zabezpečiť ich otvorenosť a transparentnosť. To sú návrhy, ku ktorým sa na rokovaní v Prezidentskom paláci dopracovali zástupcovia mimovládnych organizácií a prezident Andrej Kiska.

2. septembra 2014 - Nezaradený poslanec Národnej rady SR Alojz Hlina zaregistroval svoju stranu Občania SR.

3. septembra 2014 - Návrhom referenda o ochrane rodiny sa bude zaoberať Ústavný súd. Prezident SR Andrej Kiska chcel, aby súd preskúmal súlad predmetu referenda s ústavou a jeho zásah do základných ľudských práv a slobôd. Kiska to oznámil v Prezidentskom paláci. Reagoval tak na petíciu za vyhlásenie referenda, ktoré iniciovala Aliancia za rodinu.

3. septembra 2014 - Plénum Ústavného súdu (ÚS) SR sa na neverejnom zasadnutí zaoberalo podaním podpredsedu Súdnej rady SR Jána Vanka, ktorý sa na ÚS obrátil so žiadosťou, aby posúdil, či plošné preverovanie sudcov je v súlade s Ústavou SR. Vankov návrh je na Ústavnom súde od 1. septembra toho roku, teda dňa, kedy zákonné ustanovenia o previerkach vstúpili do platnosti. Na neverejnom zasadnutí pléna bolo podanie náhodným spôsobom pridelené sudcovi spravodajcovi Petrovi Brňákovi.

Na snímke Ján Havlát.
Foto: TASR/Martin Baumann
10. septembra 2014 - Novým zástupcom vlády v Súdnej rade Slovenskej republiky (SR) bude Ján Havlát. O jeho vymenovaní rozhodla vláda. Štátneho tajomníka ministerstva školstva Štefana Chudobu nahradil Juraj Draxler, ktorý pôsobil okrem iného v Bruseli v think tanku Centre for European Policy Studies.

Dušan Čimo
Foto: TASR
10. septembra 2014 - Poslanci Národnej rady SR odvolali Dušana Čima zo Súdnej rady SR. Za jeho odvolanie hlasovalo v tajných voľbách 82 členov snemovne z 82 prítomných.

10. septembra 2014 - Podpredseda NR SR Ján Figeľ informoval prezidenta SR o spôsobe, akým boli z rokovania parlamentu vyradené niektoré návrhy zákonov, a o reakcii opozičných strán a ich poslancov. Prezident Andrej Kiska sa domnieva, že by bolo vhodné obnoviť dialóg medzi parlamentnými stranami o situácii, ktorá vznikla, a nájsť také riešenie, ktoré bude v duchu parlamentarizmu, rokovacieho poriadku a odstráni krízu vzťahov medzi vládnou stranou a opozičnými stranami.

Na snímke Ján Slovinský.
Foto: TASR/Martin Baumann
11. septembra 2014 - Za nového člena Súdnej rady SR bol zvolený predseda okresného súdu v Spišskej Novej Vsi Ján Slovinský. Rozhodli o tom v tajnej voľbe poslanci NR SR, v ktorej Slovinský získal 80 hlasov od 80 prítomných členov snemovne. Na hlasovaní sa zúčastnili len poslanci Smeru-SD.

12. septembra 2014 - Zákon o Fonde na podporu umenia 79 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR s tým, že pod správou ministerstva kultúry (MK) naďalej ostane poskytovanie príspevkov na ochranu, obnovu a rozvoj kultúrneho dedičstva, ako aj podpora kultúry znevýhodnených skupín obyvateľstva a kultúrne poukazy. Poslanci Národnej rady (NR) SR definitívne schválili novelu autorského zákona, ktorá do slovenskej legislatívy transformáciou európskej smernice prináša úpravu problematiky osirelých diel.

13. septembra 2014 – Nárast počtu obyvateľov v Častkovciach v okrese Nové Mesto nad Váhom z 1000 na 1300 je dôkazom, že vedenie obce vytvára zaujímavé podmienky aj pre ľudí, ktorí pracujú v okolitých mestách. Po slávnostnom otvorení zrekonštruovaného kultúrneho domu to v Častkovciach povedal predseda vlády SR Robert Fico.

15. septembra 2014 - Premiér Robert Fico oslávil 50. narodeniny.

15. septembra 2014 - Kandidáti, ktorých prezident SR Andrej Kiska odmietol v júli vymenovať za sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR, napadli jeho rozhodnutie sťažnosťami na ÚS SR.

Svätá omša v šaštínskej bazilike
Foto: TASR/Štefan Puškáš
15. septembra 2014 - Tradičnou súčasťou slávenia sviatku Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska, bola slávnostná pontifikálna sv. omša na priestranstve pred Bazilikou Sedembolestnej v Šaštíne. Bohoslužbu celebroval kardinál Jozef Tomko, emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov.

Foto: TASR/František Iván
16. septembra 2014 – Predsedníčkou Súdnej rady SR sa stala Jana Bajánková. V tajnej voľbe získala nadpolovičnú väčšinu hlasov členov Súdnej rady, teda 10, proti nebol nikto, šiesti sa zdržali.

Foto: Martin Baumann
16. septembra 2014 – Daniela Švecová sa stala kandidátkou na predsedníčku Najvyššieho súdu (NS) SR. V tajnej voľbe získala 11 hlasov členov Súdnej rady SR. Hlasovacie lístky si v opakovanej voľbe prevzali všetci prítomní 17 členovia Súdnej rady, 15 z nich lístky odovzdalo. Za Švecovú hlasovalo 11 členov, proti nebol nikto, štyria sa zdržali. Jej protikandidát Daniel Hudák získal dva hlasy, dvaja boli proti a 11 sa zdržali. Súdna rada poslala prezidentovi Andrejovi Kiskovi návrh na vymenovanie Švecovej do funkcie predsedníčky NS SR.

Foto: TASR/Štefan Puškáš
17. septembra 2014 - Doterajšie rokovania vládnych delegácií Slovenskej republiky a Maďarska neviedli k dohode o implementácii rozsudku Medzinárodného súdneho dvora (MSD) v Haagu. Vyplynulo to z Návrhu správy rezortu dopravy o stave rokovaní s Maďarskom o implementácii Rozsudku MSD vo veci Sústavy vodných diel Gabčíkovo – Nagymaros (VDG), ktorú schválila vláda SR. Na prípravu predsedníctva Slovenska v Európskej únii sa v budúcom roku vynaloží 15,65 milióna eur.

17. septembra 2014 - Ústavný súd (ÚS) SR zamietol návrh skupiny 30 poslancov o neústavnosti zákona o štátnom občianstve. Podľa odôvodnenia predsedníčky ÚS Ivetty Macejkovej k tomuto rozhodnutiu došlo z procesných dôvodov, pretože sa nenašiel dostatočný počet sudcov ÚS, ktorí by rozhodli o ústavnosti alebo neústavnosti zákona. ÚS SR zamietol aj návrh skupiny 49 poslancov Národnej rady (NR) SR, ktorí namietali neústavnosť novely zákona o organizácii ÚS. Predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková v krátkom odôvodnení uviedla, že k zamietnutiu návrhu došlo z procesných dôvodov, keďže na schválenie je potrebná nadpolovičná väčšina všetkých sudcov ÚS. Ústavný súd pritom vyslovil nesúlad s Ústavou SR iba v článku, ktorý mal umožniť predsedajúcim senátov alebo pléna ÚS uplatniť pri rovnosti hlasov rozhodujúci hlas. Ako ďalej uviedla Macejková, počet sudcov ÚS je stanovený na 13 a pri hlasovaní je potrebné, aby sa zhodne vyjadrili siedmi sudcovia ÚS. V súčasnosti má však ÚS len 11 sudcov.

17. septembra 2014 - Otázka vyriešenia dvoch chýbajúcich sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR sa odsúva na čas, kým ÚS nerozhodne o sťažnostiach piatich prezidentom odmietnutých kandidátov. Povedal to predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD), ktorý o tejto téme hovoril s prezidentom Andrejom Kiskom.

23. septembra 2014 - Osádzanie bilbordov bude od 2. januára 2015 regulované. Parlament 78 hlasmi schválil novelu stavebného zákona z dielne poslancov Smeru-SD Igora Chomu a Renáty Zmajkovičovej.

24. septembra 2014 - Podnet prezidenta SR Andreja Kisku v súvislosti s referendom o ochrane rodiny Ústavný súd (ÚS) SR prijal na ďalšie konanie.

OKTÓBER



1. októbra 2014 - Finančné prostriedky, ktoré mali smerovať na prípravu Zimných olympijských hier (ZOH) v roku 2022, nakoniec pôjdu na prípravu a organizáciu 27. svetovej zimnej univerziády 2015 na Štrbskom Plese a v Osrblí. Vyplynulo to zo správy o ukončení kandidatúry mesta Krakov na organizovanie ZOH 2022 za spoluúčasti SR, ktorú schválila vláda. Vláda SR schválila aj nový zákon o audiovízii z dielne ministerstva kultúry (MK).

Milan Ivan
Foto: MSSR
1. októbra 2014 – Zbor väzenskej a justičnej stráže SR (ZVJS) má nového generálneho riaditeľa. Minister spravodlivosti Tomáš Borec vymenoval do tejto funkcie plukovníka Milana Ivana. Doterajší námestník pre ekonomiku nahradil plukovníka Eugena Balka, ktorý bol vo funkcii viac ako dva roky a požiadal o uvoľnenie z osobných dôvodov.

2. októbra 2014 – Hlava štátu Andrej Kiska vymenoval Danielu Švecovú za predsedníčku Najvyššieho súdu (NS) SR.

6. októbra 2014 – Na poľsko-slovenských hraniciach na Dukle pri príležitosti 70. výročia Karpatsko-duklianskej operácie a Dňa obetí Dukly najvyšší predstavitelia SR položili vence k Pamätníku československých vojakov a vzdali úctu obetiam a bojovníkom, ktorí položili životy v neďalekých lesoch počas jednej z najťažších bitiek druhej svetovej vojny. V slávnostných príhovoroch si prezident SR Andrej Kiska i premiér Robert Fico spomenuli na obete z radov Čechov a Slovákov, ktoré sú pochované na neďalekom cintoríne i na všetky obete tohto krviprelievania. Minister obrany SR Martin Glváč po slávnostnom akte kladenia vencov ocenil niekoľkých priamych účastníkov bojov na Dukle.

8. októbra 2014 – Vláda na výjazdovom rokovaní rozhodla, že pomôže Žiline zbaviť sa ťarchy pôžičky vo výške 17,5 milióna eur, ktorou bola v minulosti financovaná výstavba obytného súboru Krasňany pre automobilku Kia.

9. októbra 2014 - Alojz Hlina (nezaradený) odovzdal v parlamente návrh na odvolanie ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera.

10. októbra 2014 - Prezident SR Andrej Kiska podpísal zákon o Fonde na podporu umenia, zákon o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov a novelu autorského zákona.

14. októbra 2014 - Možnosti výmeny pozemkov v národných parkoch, napríklad aj vo Vysokých či Nízkych Tatrách, sa upravia. Poslanci Národnej rady (NR) SR totiž pri hlasovaní o novele zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA) odobrili aj pozmeňujúci návrh z dielne poslancov Smeru-SD.

14. októbra 2014 - Polovičným vlastníkom vo vydavateľstve Petit Press sa definitívne stane spoločnosť Namav, ktorá je dcérskou firmou tlačovej agentúry SITA. Za celou finančnou transakciou by podľa mediálnych vyjadrení mala byť finančná skupina Penta. Informáciu priniesli portály Stratégie.sk, Mediálne.trend.sk a blog novinárky Mirky Kernovej O médiách.com.

15. októbra 2014 - Vláda schválila návrh rozpočtu na rok 2015, zvýšenie minimálnej mzdy v budúcom roku na 380 eur. Vládny kabinet nesúhlasil s návrhom opozičných poslancov Národnej rady (NR) SR na odvolanie ministra práce Jána Richtera z jeho funkcie. Opozícia podala návrh na odvolanie Richtera 9.10.2014. Ministrovi práce vyčítali kauzu agentúry Star EU či nezvládnuté čerpanie eurofondov. Celkovo Richter podľa opozície nezvládal svoju rezortnú agendu.

Foto: TASR/Milan Kapusta
15. októbra 2014 – Vedcom zo Slovenskej akadémie vied (SAV) sa nepáčil návrh štátneho rozpočtu na rok 2015, v ktorom sa počítalo so znížením peňazí pre túto inštitúciu o 16,9 percenta oproti tomuto roku. Vedeckí pracovníci SAV vyjadrili svoj nesúhlas v Bratislave a aj v iných vedeckých ústavoch na Slovensku. Urobili tak napríklad pracovníci Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied (AÚ SAV) na starolesnianskych lúkach vo Vysokých Tatrách.

15. októbra 2014 - Na základe rozhodnutia ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominantka Smeru-SD) sa na Úrade verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR uskutočnilo v súvislosti s epidémiou eboly v krajinách západnej Afriky pracovné koordinačné stretnutie.

Foto: http://dhaulagiri2014.expedition.sk/
15. októbra 2014 - V Nepále zostali dvaja turisti zo Slovenska a traja nepálski horskí vodcovia nezvestní po snehovej víchrici, ktorá ich postihla v základnom tábore pod vrchom Dhaulágirí, západne od Annapurny. Osem Slovákov sa podarilo zachrániť a odviezla ich do bezpečia helikoptéra. Nepálske úrady nasledujúci deň potvrdili smrť dvoch turistov. Po páde lavíny ostali nezvestní Janko Matlák a Vlado Švancár spolu s tromi nepálskymi pomocníkmi.

21. októbra 2014 - Novelu zákona o Justičnej akadémii, novelu Obchodného zákonníka a návrh zákona o energetickej efektívnosti na Slovensku schválili poslanci NR SR. Ústava SR sa rozšíri o zákaz vývozu vody zo Slovenska. Rozhodli o tom poslanci Národnej rady SR, keď za návrh vládneho Smeru-SD zahlasovalo 102 poslancov. Nový zákon o spotrebiteľskom rozhodcovskom konaní 83 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

Medzinárodné cvičenie ozbrojených síl - Ground Pepper 2014.
Foto: FOTO TASR/MO
21. októbra 2014 - Napadnutie jedného členského štátu NATO a jeho obrana za účasti aj iných jednotiek Severoatlantickej aliancie boli súčasťou cvičenia Ground Pepper, ktoré vrcholilo vo vojenskom výcvikovom priestore Lešť. Postup "bojov" a vytesňovanie útočníka za hranice si boli priamo na cvičisku pozrieť aj prezident SR Andrej Kiska a minister obrany SR Martin Glváč.

21. októbra 2014 - Dvadsať členov Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) pre novembrové voľby do orgánov samosprávy obcí zložilo sľub predsedovi vlády SR Robertovi Ficovi (Smer-SD). Na základe žrebu sa predsedom komisie stal František Tanko (SRÚS).

Spartan, ilustračné foto
Foto: http://www.aleniaaermacchi.it
22. októbra 2014 – Vláda SR podporila riešenie viacerých mimoriadnych udalostí. Spolu na tento účel vyčlenila 302 tisíc eur. Slovensko nakúpi pre svoje ozbrojené sily dve talianske taktické dopravné lietadlá C-27J Spartan. Rozhodla o tom vláda.

22. októbra 2014 – Ustanovenia zákona o výchove a vzdelávaní, ktoré zavádzajú priemer známok ako kritérium pre prijatie na strednú školu s maturitou, sú v rozpore s ústavou. Rozhodlo o tom plénum Ústavného súdu (ÚS) SR.

Na snímke fotograf Michal Burza
Foto: TASR/Michal Svítok
22. októbra 2014 – Hlavnú cenu v treťom ročníku fotografickej súťaže Slovak Press Photo si prevzal v Bratislave Michal Burza za fotografiu zo série Majdan.

27. októbra 2014 - Prezident Andrej Kiska sa chce stretávať so slovenskými europoslancami pravidelne. Prvé stretnutie od jeho nástupu sa uskutočnilo v Prezidentskom paláci.

Viktor Fajnberg
Foto: TASR/Martin Baumann
27. októbra 2014 – Za mimoriadne zásluhy a celoživotné úsilie pri obrane demokracie a ľudských práv odovzdal v Bratislave prezident SR Andrej Kiska štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža II. triedy in memoriam Nataľji Gorbanevskej a Medailu prezidenta SR Viktorovi Fajnbergovi. Tí sa pred 46 rokmi v auguste zúčastnili na proteste na Červenom námestí v Moskve, kde vyjadrili nesúhlas so vstupom vojsk Varšavskej zmluvy do Československa, za čo boli zatknutí a niekoľko rokov väznení. Medailu prezidenta SR udelil aj ďalším účastníkom protestu, Vladimirovi Dremľugovi a Pavlovi Litvinovovi, ktorú im odovzdá Veľvyslanectvo SR vo Washingtone.

28. októbra 2014 - Slovenský najvyšší ústavný činiteľ Andrej Kiska v telefonickom rozhovore so svojím ukrajinským partnerom Petrom Porošenkom ocenil pokojný priebeh (26.10.) parlamentných volieb v Ukrajine.

28. októbra 2014 – Jedna zo štvorice otázok ako predmet navrhovaného referenda o ochrane rodiny nie je v súlade s Ústavou SR. Rozhodlo o tom na neverejnom zasadnutí plénum Ústavného súdu (ÚS) SR pod vedením predsedníčky Ivetty Macejkovej.

Predmetná otázka znie: "Súhlasíte s tým, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb okrem manželstva nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti, ktoré sú právnymi normami k 1.3.2014 priznané iba manželstvu a manželom (najmä uznanie, registrácia či evidovanie ako životného spoločenstva pred verejnou autoritou, možnosť osvojenia dieťaťa druhým manželom rodiča)?". Ďalšie tri otázky sú ako predmet referenda v súlade s ústavou.


29. októbra 2014 - Novelu školského zákona od Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD) 78 hlasmi schválili poslanci NR SR. Novela prináša nasledovné zmeny, deti sa budú po novom v bufetoch škôl a školských zariadení stravovať inak. Od januára 2015 si v týchto zariadeniach nekúpia potraviny, na ktoré boli doteraz zvyknuté. Ministerstvo školstva bude môcť okrem centrálne financovaných učebníc, učebných textov a pracovných zošitov poskytovať základným, stredným a špeciálnym školám príspevok aj na zakúpenie schválených učebníc, učebných textov, pracovných zošitov a odporúčaných učebníc.

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter.
Foto: TASR/Štefan Puškáš
30. októbra 2014 - Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD) ostal vo funkcii. Opozícii nevyšiel zámer vysloviť tomuto členovi vlády nedôveru, keďže nemá potrebnú väčšinu hlasov. Za Richterovo odvolanie po vyše sedemhodinovej diskusii na mimoriadnej schôdzi NR SR hlasovalo len 50 zo 128 prítomných poslancov. Opozícia vyčítala ministrovi práce kauzu agentúry Star EU či nezvládnuté čerpanie eurofondov.

Na snímke najväčší ďalekohľad na Slovensku s priemerom zrkadla 1,3 metra v kupole observatória Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied na Skalnatom Plese vo Vysokých Tatrách 30. októbra 2014.
Foto: TASR/Oliver Ondáš
30. októbra 2014 – Najväčší ďalekohľad na Slovensku je od tohto dňa v observatóriu na Skalnatom plese vo Vysokých Tatrách.

NOVEMBER



ministerka zdravotníctva SR Zuzana Zvolenská
Foto: TASR/Štefan Puškáš
3. novembra 2014 - Zuzana Zvolenská (nom. Smer-SD) prijala výzvu premiéra Roberta Fica a odišla z postu ministerky zdravotníctva SR. Dôvodom bol podozrivý nákup CT prístroja piešťanskou nemocnicou. Premiér vyzval na odstúpenie z funkcie podpredsedníčky NR SR aj Renátu Zmajkovičovú (Smer-SD), predsedníčku dozornej rady v piešťanskej nemocnici v súvislosti s kauzou nákupu drahšieho CT prístroja v tejto nemocnici.

4. novembra 2014 – Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila odvolaného konateľa štátnej firmy MH Development Ladislava K. z trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

5. novembra 2014 - Mimoriadna schôdza Národnej rady SR ku kauze štátnej firmy MH Development, ktorú zvolal na podnet opozície predseda NR SR Pavol Paška, nebola. Poslanci vládnej strany, ktorí mali v parlamente väčšinu, totiž neschválili jej program. Za návrh opozície zahlasovalo len 46 poslancov zo 112 prítomných.

Renáta Zmajkovičová
Foto: TASR/Michal Svítok
5. novembra 2014 - Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) počnúc týmto dňom skončila na pozícii podpredsedníčky Národnej rady SR.

Podpredseda vlády SR a minister vnútra SR Robert Kaliňák (vpravo) - Martin Giertl v popredí, v strede generálna riaditeľka Sekcie európskych programov MV SR Rút Erdélyiová.
Foto: TASR/Vladimír Benko/MV SR
5. novembra 2014 - Po takmer roku vláda opäť obsadila post splnomocnenca pre rozvoj občianskej spoločnosti. Od 15. novembra 2014 sa ním stal Martin Giertl. Kabinet ho na rokovaní vymenoval do funkcie. Predchádzajúci splnomocnenec Filip Vagač požiadal o uvoľnenie z funkcie v októbri 2013, vláda ho odvolala 27. novembra 2013. Vláda schválila návrh novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá prináša zmeny v poplatkoch.

5. novembra 2014 – Zamestnávatelia sa podľa prezidenta SR Andreja Kisku sťažovali na veľký počet vysokých škôl a na úroveň absolventov, ktorí nespĺňajú ich nároky. Hlava štátu to vyhlásila v Košiciach na brífingu po stretnutí s predstaviteľmi združenia IT Valley.

5. novembra 2014 - Predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška (Smer-SD) zaslal list Najvyššiemu kontrolnému úradu (NKÚ), aby vykonal v štátnej firme MH Development hĺbkovú kontrolu. Paška tak informoval po tom, ako sa neuskutočnila mimoriadna schôdza parlamentu ku kauze v tejto štátnej firme.

5. novembra 2014 - Aj napriek výzvam zo strany zamestnávateľov na vrátenie zákona do parlamentu podpísal prezident SR Andrej Kiska novelu zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Hlava štátu pritom podľa vlastného zdôvodnenia prihliadala aj na to, že za doterajšiu nesprávnu implementáciu príslušnej európskej smernice hrozilo Slovenskej republike konanie zo strany Európskej komisie (EK). Prezident SR podpísal aj novelu Ústavy SR, základného zákona štátu.

Foto: TASR
6. novembra 2014 - Prezident SR Andrej Kiska prijal demisiu ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej. Za jej nástupcu vymenoval dovtedajšieho štátneho tajomníka rezortu Viliama Čisláka.

8. - 10. novembra 2014 - Predseda Národnej rady SR Pavol Paška otvoril 42. schôdzu, opozícia sa na nej pokúšala odvolať premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Opozícia sa pokúšala zbaviť Fica funkcie pre údajné vytváranie korupčného systému. Podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze odovzdali 7. novembra 33 poslanci. Pod návrhom na zvolanie schôdze sú podpísané všetky opozičné strany (SDKÚ-DS, OĽaNO, SaS, nezaradení poslanci) okrem Mostu-Híd a KDH. Obe strany napriek tomu mienia hlasovať za odvolanie Fica. Predseda vlády SR Robert Fico ostal vo funkcii, za jeho odvolanie po 49-hodinovej diskusii na mimoriadnej schôdzi NR SR hlasovalo len 53 zo 133 prítomných poslancov.

10. novembra 2014 - Predseda parlamentu Pavol Paška nemohol čeliť opozičnému pokusu o odvolanie z funkcie. Poslanci vládneho Smeru-SD totiž neschválili program mimoriadnej schôdze, na ktorej sa chcela opozícia pokúsiť odvolať Pašku. Zasadnutie síce otvorili, ale keďže program neprešiel, schôdza trvala len pár minút.

10. novembra 2014 – Prokurátor Generálnej prokuratúry SR obvinil predsedu strany Sieť Radoslava P. pre zločin skrátenia dane a poistného v štádiu prípravy. Tým istým uznesením zároveň zrušil rozhodnutie policajného vyšetrovateľa, ktorý predtým zastavil vyšetrovanie vo veci podozrenia zo zločinu skrátenia dane a poistného v štádiu prípravy. Učinil tak preto, že rozhodnutie bolo vydané v rozpore so zákonom.

12. novembra 2014 – V obci Ubľa v Sninskom okrese sa zišla na svojom výjazdovom rokovaní vláda SR. Dva milióny eur schválila na aktivity zlepšujúce sociálno-ekonomickú situáciu v okresoch Prešov, Humenné, Medzilaborce, Snina a Stropkov. Najväčšia položka – 443.000 eur je určená na rekonštrukciu mestskej športovej haly v Snine. Pre Fakultnú nemocnicu s poliklinikou v Prešove ide 350.000 eur na výmenu okien a vybudovanie bezbariérového vstupu na budove hlavného pavilónu.

Ďalších 350.000 eur je pre prešovský vyšší územný celok (VÚC) na vybudovanie tréningovej haly s umelou ľadovou plochou. Obec Zboj v okrese Snina získala 177.000 eur na protipovodňovú ochranu - úpravu Bigovského potoka. Pre obec Ubľa ide celkovo 185.000 eur, hlavná časť (100.000 eur) je na rekonštrukciu základnej školy s materskou školou. Ďalšie peniaze v tejto obci sú určené na rekonštrukciu budovy obvodného zdravotného strediska či na verejné vonkajšie centrum aktívneho pohybu.

V rámci opatrení vláda schválila ďalšie úlohy pre jednotlivé ministerstvá v oblasti rozvoja dopravy, podpory zamestnanosti, boja proti živelným pohromám alebo vyhľadávania strategických investorov pre regióny Prešovského kraja.


12. novembra 2014 – Ústavný súd (ÚS) SR na verejnom pojednávaní pléna nevyhovel návrhu skupiny 51 opozičných poslancov Národnej rady SR na vyslovenie nesúladu niektorých článkov zákona o dani z príjmu s Ústavou SR.

13. novembra 2014 – Prezident SR Andrej Kiska a generálny riaditeľ Slovenskej pošty Tomáš Drucker ihličím uviedli v Bazilike Narodenia Panny Márie v Rajeckej Lesnej do života detskú poštovú známku Vianočnej pošty 2014.

Volič vhadzuje obálku s hlasovacími lístkami do volebnej schránky v obci Martovce, okres Komárno počas Volieb do orgánov samosprávy obcí 2014, 15. novembra 2014.
Foto: TASR/Milan Drozd
15. novembra 2014 - K volebným urnám počas komunálnych volieb prišlo 48,34 percenta voličov, v 29 obciach budú vyhlásené nové voľby. V rámci komunálnych volieb boli najúspešnejšími nezávislí kandidáti na starostov a primátorov, ktorých zvolili v 1104 obciach a mestách, čo predstavuje 37,95 percenta. Nasleduje strana Smer-SD, ktorej kandidáti uspeli v 847 obciach a mestách, čo je 29,11 percenta. Na treťom mieste skončilo KDH, ktoré získalo 122 postov (4,19 %) starostov a primátorov. Ďalej SMK 107 (3,67 %), Most-Híd 87 (2,99 %). Koalícia Smer-SD a KDH má 68 starostov a primátorov (2,33 %). V zastupiteľstvách miest a obcí bude najviac poslancov nezávislých, a to 6000 (28,91 %). Nasledujú poslanci za Smer-SD, 5123 (24,68 %), KDH 2190 (10,55 %), SMK 1151 (5,54 %), SNS 841 (4,05 %), Most-Híd 829 (3,99 %).

Pavol Paška s manželkou vo volebnom štábe počas čakania na výsledky vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí 2014 oznamuje, že odstupuje z funkcie predsedu NR SR.
Foto: TASR/František Iván
16. novembra 2014 - Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) odstúpi z funkcie. Oznámil to v Košiciach počas nočnej návštevy volebného štábu Richarda Rašiho.

16. - 17. novembra 2014 - Prezidenti Vyšehradskej štvorky (V4) Slovensko, Poľsko, Česká republika a Maďarsko - a Ukrajiny sa spoločne zúčastnili na spomienkovej slávnosti v Bratislave pri príležitosti 25. výročia Nežnej revolúcie.

Ilustračné foto
Foto: TASR
17. novembra 2014 – Nulové lístky na vlaky už využilo do 10.00 h približne 20.000 cestujúcich. Do systému sa pritom k tomuto dňu zaregistrovalo takmer 200.000 potenciálnych cestujúcich zadarmo. Na brífingu na Hlavnej stanici v Bratislave o tom informovali premiér Robert Fico spolu s ministrom dopravy Jánom Počiatkom (obaja Smer-SD).

18. novembra 2014 - Prezident SR Andrej Kiska vymenoval nových rektorov. Rektorom Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici sa stal Vladimír Hiadlovský a rektorom Vysokej školy bezpečnostného manažérstva v Košiciach Miroslav Kelemen.

18. novembra 2014 - Predseda NR SR Pavol Paška oznámil poslaneckému grémiu strany Smer-SD, že sa vzdáva funkcie predsedu NR SR a zároveň aj mandátu poslanca NR SR. Predseda NR SR poveril po odstúpení dočasným vedením NR SR podpredsedníčku NR SR Janu Laššákovú až do zvolenia nového predsedu parlamentu.

19. novembra 2014 - Prezident SR Andrej Kiska vrátil do Národnej rady SR novelu školského zákona od Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD), ktorá má obmedziť sortiment ponúkaný v školských bufetoch. Hlava štátu vrátila právnu normu s pripomienkami, v ktorých vyčíta novele neurčitosť a nejednoznačnosť, ktoré vedú podľa neho k nezrozumiteľnosti.

19. novembra 2014 – Na slovenské vysoké školy pribudne 31 nových profesorov. Menovacie dekréty im odovzdal prezident SR Andrej Kiska.

Poslanec Martin Fedor oznamuje odchod z klubu.
Foto: TASR/Michal Svítok
19. novembra 2014 - Martin Fedor odišiel z SDKÚ-DS, opustil aj poslanecký klub strany. V parlamente bude pôsobiť ako nezaradený poslanec.

20. novembra 2014 – Na Generálnom konzuláte Ukrajiny v Prešove bol posledný stránkový deň. Od 24. novembra 2014 to už budú môcť robiť len v Bratislave. Ukrajinská strana sa rozhodla zrušiť konzulát v Prešove z ekonomických dôvodov. Bolo rozhodnuté, že bude len Generálny konzulát Ukrajiny v Bratislave.

20. novembra 2014 - Bezplatné cestovanie vlakmi sa bude od decembra 2014 vzťahovať aj na vdovy či siroty po bývalých vojakoch, policajtoch alebo hasičoch. Kabinet premiéra Roberta Fica totiž na svojom zasadnutí odsúhlasil doplnenie k Návrhu na realizáciu opatrení finančného, ekonomického a sociálneho balíčka vlády v železničnej osobnej doprave. Novým štátnym tajomníkom ministerstva zdravotníctva sa stal Mário Mikloši. Kandidátom na post sudcu Súdneho dvora Európskej únie sa stal doterajší sudca tohto súdu Daniel Šváby. Na Slovensku máme na počet obyvateľov priveľa univerzít a kvalitou zaostávajú za zahraničím. Konštatuje to Akreditačná komisia (AK) vo svojej správe o činnosti za rok 2013, ktorú vzala vláda na vedomie. V roku 2013 počet pracovníkov vo vede a výskume na Slovensku poklesol vo všetkých sektoroch. Konštatuje to ministerstvo školstva v správe o stave výskumu a vývoja v SR za uplynulý rok, ktorú tiež vláda vzala na vedomie.

21. novembra 2014 – Šéfredaktora Matúša Kostolného, ktorý denník SME opustil po ohlásení vstupu finančnej skupiny Penta, nahradila od 1. decembra Beáta Balogová.

24. novembra 2014 - Výber 18. člena Súdnej rady bude podľa slovenského prezidenta Andreja Kisku signálom, aké súdnictvo chcú mať samotní sudcovia SR. "Verím, že sa presadí hlas a vôľa väčšiny z vás, slušných a čestných sudcov," adresoval v otvorenom liste sudcom.

Na snímke vľavo odstupujúci minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Pellegrini a vpravo jeho nástupca Juraj Draxler 26. november 2014 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann
25. novembra 2014 - Hlava štátu Andrej Kiska prijal demisiu ministra školstva Petra Pellegriniho (Smer-SD) a na jeho miesto vymenoval súčasného štátneho tajomníka rezortu Juraja Draxlera.

Nový predseda NR SR Peter Pellegrini (vpravo) príjíma gratuláciu od premiéra SR Roberta Fica po hlasovaní o novom predsedovi parlamentu
Foto: TASR/AP
25. novembra 2014 - Novým predsedom Národnej rady SR sa stal Peter Pellegrini (Smer-SD). V tajnej voľbe mu svoj hlas odovzdalo 120 poslancov zo 136 prítomných. Pellegrini nastúpil do čela parlamentu po Pavlovi Paškovi (Smer-SD), ktorý sa tejto pozície vzdal. Podpredsedom Národnej rady SR sa stal Miroslav Číž (Smer-SD). V tajnej voľbe mu odovzdalo hlas 99 poslancov zo 136 prítomných. Číž nastúpil na uvoľnené miesto po Renáte Zmajkovičovej.

25. novembra 2014 - Dlhodobo nevyužívaná vila na bratislavskom Slavíne určená pre prezidenta SR by mala prejsť renováciou. Rozhodol o tom prezident SR Andrej Kiska.

25. novembra 2014 – Deviatym zástupcom sudcov v Súdnej rade SR sa stal Dušan Čimo. Sudca Krajského súdu v Trnave získal najviac hlasov svojich kolegov počas voľby.

Na snímke poslanec NR SR Alojz Hlina (nezaradený) na tribúne počas demonštrácie proti korupcii v Bratislave 25. novembra 2014.
Foto: TASR/Štefan Puškáš
25. novembra 2014 – Máme požiadavky, kričala pred Národnou radou SR viac ako tisícka ľudí so sviečkami v rukách a s transparentmi Stop korupcii. Reagovali tak na šesť požiadaviek, ktoré adresovali opoziční poslanci premiérovi Robertovi Ficovi. Pokojný protest sa začal na Námestí SNP. "Nastal čas upozorniť kompetentných, že čo je veľa, to je moc," povedal organizátor protestu, nezaradený poslanec parlamentu Alojz Hlina.

Na snímke prezident SR Andrej Kiska počas vystúpenia v pléne Národnej rady SR počas 44. schôdze parlamentu v Bratislave 26. novembra 2014.
Foto: TASR/Martin Baumann
26. novembra 2014 - Prvé vystúpenie na pôde Národnej rady SR od zvolenia do funkcie absolvoval prezident SR Andrej Kiska. v Prejave sa venoval prioritne zdravotníctvu, školstvu a protestom ľudí v uliciach.

Na archívnej fotke Juraj Ondrejčák alias Piťo na hlavnom pojednávaní Špecializovaného trestného súdu v Pezinku v pondelok 26. mája 2013.
Foto: TASR/Štefan Puškáš
26. novembra 2014 – Najvyšší súd (NS) SR znížil trest odňatia slobody pre šéfa piťovcov Juraja Ondrejčáka za riadenie zločineckej skupiny z 18 na 16 rokov. Okrem neho znížil odvolací súd tresty aj ďalším členom gangu. Igor Dvorský pôsobiaci v Stupave si mal podľa májového rozsudku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku odsedieť 24 rokov, NS SR mu trest znížil na 22 rokov. Adamovi Štefunkovi, ktorý pôsobil v Trnave a v Hlohovci znížil NS SR trest o dva roky, rovnako na 22 rokov odňatia slobody. Miroslav Abrahám, s prezývkou Floxňa, ktorý mal v rámci skupiny na starosti obchod s drogami, si mal podľa ŠTS odsedieť v najprísnejšom väzení 23 rokov, po rozsudku strávi za mrežami 21 rokov. Rovnaký trest dostal jeho podriadený Matej Baričiak, ktorému súd rovnako znížil trest o dva roky. Rozsudok NS SR je právoplatný.

26. novembra 2014 – Chceme robiť vedu, bez vedy nie je pokrok - niesli napísané na transparentoch vedci, ktorí pochodovali centrom Bratislavy. Protestom chceli opäť upozorniť na nedostatočné financovanie vedy a výskumu.

27. novembra 2014 – Prezident SR Andrej Kiska vo svojom sídle prijal tohtoročných držiteľov ocenenia Biela vrana. Stalo sa tak prvýkrát v sedemročnej histórii udeľovania tohto ocenenia.

27. novembra 2014 - Platy politikov a ďalších ústavných činiteľov sa nebudú valorizovať ani budúci rok. Opätovné zmrazenie miezd 112 hlasmi schválili poslanci NR SR. Novelu zákona do parlamentu predložilo 19 poslancov vládneho Smeru-SD.

27. novembra 2014 - Občania SR sa budú vyjadrovať k tomu, čo si myslia o ochrane rodiny. Prezident Andrej Kiska sa rozhodol vyhlásiť referendum po tom, ako si preštudoval nález Ústavného súdu (ÚS) SR k danej veci. Hlasovanie sa uskutoční v sobotu 7. februára budúceho roka.

27. novembra 2014 – Na protestnom zhromaždení proti podfinancovaniu slovenskej vedy sa v centre Košíc zišlo približne 300 odborných pracovníkov, prevažne z ústavov Slovenskej akadémie vied (SAV).

Na snímke Viliam Novotný prichádza na stranícke prezídium SDKÚ-DS 20. novembra 2014 v Bratislave.
Foto: TASR/Štefan Puškáš
27. novembra 2014 - Viliam Novotný odišiel z SDKÚ-DS.

27. novembra 2014 – Súdy budú od 1. marca 2015 vyhotovovať popri zápisnici z pojednávaní v občianskom súdnom konaní aj zvukový záznam. Vyplýva to z novely Občianskeho súdneho poriadku (OSP), ktorú 109 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR. Poslanci Národnej rady SR v tajnej voľbe zvolili troch nových členov Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR). Stali sa nimi Ingrid Fašiangová (nominantka Asociácia Bratislava v pohybe, 84 hlasov), Gabriela Rothmayerová (Združenie miest a obcí Slovenska, Združenie rozhlasových tvorcov, 72 hlasov) a Peter Kolenič (Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre, 69 hlasov).

27. novembra 2014 - Šéf rezortu školstva Juraj Draxler ocenil vedcov - Richarda Kvetňanského, Jána Tkáča a Janu Šimeg Veterníkovú. Ceremónia sa uskutočnila v priestoroch Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici.

28. novembra 2014 - Novelu zákona o zdravotnom poistení definitívne schválil parlament.

28. novembra 2014 - Novým zástupcom šéfredaktora denníka SME sa stane Petr Šabata. Jeho meno oznámil generálny riaditeľ vydavateľstva Petit Press Alexej Fulmek. Do redakcie nastúpi od 15. decembra.


DECEMBER



Tlačová konferencia Juraja Miškova (na snímke uprostred) a prípravného výboru strany Slovenská občianska koalícia (SKOK!) v Bratislave 1. decembra 2014.
Foto: TASR/Michal Svítok
1. decembra 2014 - Presadzovať princípy slobodnej, spravodlivej a otvorenej spoločnosti je cieľom novej politickej strany SKOK (Slovenská občianska koalícia), ktorej založenie oznámil poslanec NR SR Juraj Miškov (nezaradený).

1. decembra 2014 – Kandidátmi Slovenska na post sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu (ESĽP) sú košický sudca Ladislav Duditš a bývalá právnička ESĽP Zuzana Dlugošová, rozhodla o tom Súdna rada SR.

1. decembra 2014 - Do funkcie hovorcu Konferencie biskupov Slovenska (KBS) bol vymenovaný ThLic. Martin Kramara. Nahradil v úrade doterajšieho hovorcu Jozefa Kováčika, ktorý sa stal programovým riaditeľom katolíckej televízie Lux.

2. decembra 2014 - Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili novelu Zákonníka práce a novelu zákona o obchodovaní s emisnými kvótami.

2. decembra 2014 – Zmena legislatívy, oceňovanie práce kvalitných vedcov či užitočný výskum boli hlavné témy, o ktorých sa rozprával prezident SR Andrej Kiska počas návštevy Slovenskej akadémie vied (SAV) v Bratislave s jej vedením a zamestnancami. Na konci svojej návštevy SAV sa Kiska stretol aj so zástupcami iniciatívy Veda chce žiť, ktorí ho informovali o súčasných problémoch vedy na Slovensku.

2. decembra 2014 - Predsedom predstavenstva a generálnym riaditeľom spoločnosti News and Media Holding, ktorá bude strategicky riadiť aj mediálne centrá 7 PLUS, Trend Holding a Centrum Holdings sa stal Peter Mertus.

3. decembra 2014 - Martin Fedor, ktorý odišiel z SDKÚ-DS, vstúpil do strany Sieť.

3. decembra 2014 - Predseda NR SR Peter Pellegrini prijal účastníkov protestu a koordinátorov otvorenej výzvy za záchranu archeologických pamiatok, ktorí sa zhromaždili pred budovou NR SR na pokojnom proteste proti výstavbe podzemných garáží v areáli Bratislavského hradu. Koordinátori otvorenej výzvy a účastníci protestu ocenili možnosť oboznámiť sa s podrobnou vizualizáciou obnovy severnej časti Bratislavského hradu, a taktiež im bola sprístupnená technická dokumentácia projektu stavby podzemných garáží. Zúčastnené strany sa v závere stretnutia dohodli na ďalšej spoločnej komunikácii.

Verejné zasadnutie I. senátu Ústavného súdu SR v kauze nevymenovania Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora v Košiciach 4. decembra 2014. Na snímke sťažovateľ Jozef Čentéš (vpravo), jeho advokát Peter Kubina (vľavo) a bývalý prezident SR Ivan Gašparovič (v pozadí uprostred).
Foto: TASR/František Iván
4. decembra 2014 – Senát ÚS SR zrušil rozhodnutie bývalého prezidenta Ivana Gašparoviča nevymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Súd zároveň konštatoval, že nevymenovaním za generálneho prokurátora došlo k porušeniu základných práv Jozefa Čentéša. Čentéšovi I. senát ÚS SR pod vedením Ladislava Orosza zároveň priznal finančné odškodnenie vo výške 60.000 eur.

4. decembra 2014 - Rozpočet verejnej správy na budúci rok definitívne schválil parlament. Zo 142 prítomných zákonodarcov hlasovalo za zákon roka 81 poslancov vládneho Smeru-SD, proti bolo 53 a hlasovania sa zdržalo 8 opozičných a nezaradených zákonodarcov. parlament schválil aj novelu zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia a návrh rozpočtu Eximbanky.

Slávnostný snem strany Smer-SD v Nitre, ktorý je oslavou 15. výročia založenia strany v priestoroch Agrokomplexu v Nitre
Foto: TASR/Henrich Mišovič
6. decembra 2014 - Na slávnostný snem Smeru-SD v Nitre, ktorý bol oslavou 15. výročia založenia strany, bolo pozvaných 947 delegátov (prítomných je 882) a aj český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).