Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Pozrite sa, akými udalosťami prešlo Slovensko v 1. polroku 2014

Na snímke odchadzajúci prezident SR Ivan Gašparovič (vpravo) s manželkou Silviou (druhá sprava) a prezident SR Andrej Kiska s manželkou Martinou pózujú počas symbolického odovzdania úradu 15. júna 2014 Prezidentskom paláci v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

V prvom polroku 2014 na pravej strane slovenského politického spektra opäť vznikli nové strany, najviac politikov opustilo SDKÚ-DS. Vládna strana Smer-SD avizovala zmeny k polčasu vládnutia.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Rok 2014 bol bohatý na udalosti politického a spoločenského života v Slovenskej republike (SR). Agentúra TASR pre vás pripravila ich chronologický zoznam. Tu je jeho prvá časť, ktorá zachytáva udalosti z prvého polroka.

JANUÁR



1. januára 2014 – Platy učiteľov aj odborných zamestnancov sa od nového roka mierne zvýšili.

Na snímke bývalý prezident SR Rudolf Schuster.
Foto: TASR/Milan Kapusta
4. januára 2014 - Bývalý slovenský politik na komunálnej, parlamentnej a diplomatickej úrovni, exprezident Slovenskej republiky (SR) Ing. Rudolf Schuster PhD., sa dožil 80 rokov.

Na snímke predsedovia VÚC sprava Košický samosprávny kraj Zdenko Trebuľa, Banskobystrický samosprávny kraj Marian Kotleba, Prešovský samosprávny kraj Peter Chudík a Bratislavský samosprávny kraj - Pavol Frešo.
Foto: TASR/Štefan Puškáš
9. januára 2014 – Predsedovia ôsmich samosprávnych krajov sa stretli s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom. Na tradičnom novoročnom stretnutí v Prezidentskom paláci bol prvýkrát novozvolený predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Marian Kotleba a šéf Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška.

10. januára 2014 - Do boja o Prezidentský palác sa prihlásilo dovedna 15 kandidátov. V tento deň uplynul termín na odovzdanie petičných hárkov do NR SR.

11. januára 2014 - V priestoroch Úradu Prešovskej pravoslávnej eparchie v Prešove sa konalo rokovanie 13. mimoriadneho Snemu Pravoslávnej cirkvi v českých krajinách a na Slovensku. Najvyšším predstaviteľom spomínanej cirkvi - metropolitom sa stal prešovský arcibiskup vladyka Rastislav.

Na snímke delegáti hlasujú počas mimoriadneho snemu.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
11. januára 2014 – Delegáti mimoriadneho snemu Ľudovej strany Hnutia za demokratické Slovensko (ĽS-HZDS) v Žiline rozhodli o dobrovoľnom zrušení strany bez likvidácie a vzniku novej strany - Strany demokratického Slovenska (SDS).

14. januára 2014 - Slovenská národná knižnica (SNK) sprístupnila na internete v rámci národného projektu Digitálna knižnica a digitálny archív zdigitalizované denníky, týždenníky a mesačníky, ktoré vychádzali na Slovensku pred 100 rokmi.

15. januára 2014 - Predseda Národnej rady SR Pavol Paška potvrdil kandidatúru všetkým uchádzačom o Prezidentský palác, ktorí odovzdali petičné hárky v stanovenom termíne. Oficiálnych kandidátov bolo 15, čo je najviac v histórii Slovenska: premiér Robert Fico (Smer-SD), podnikateľ a filantrop Andrej Kiska, expredseda KDH Ján Čarnogurský, šéf klubu KDH Pavol Hrušovský (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS), poslanec NR SR za SaS Peter Osuský, Jozef Behýl, expolitik Milan Kňažko, nezaradený poslanec NR SR Radoslav Procházka, nominant SMK Gyula Bárdos, Milan Melník, kardiológ Viliam Fischer, Stanislav Martinčko, kandidát KSS Ján Jurišta, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko a poslankyňa NR SR Helena Mezenská z OĽaNO.

Generálny riaditeľ Tlačovej agentúry SR Jaroslav Rezník
Foto: TASR/Michal Svítok
17. januára 2014 - Správna rada TASR do funkcie generálneho riaditeľa opätovne zvolila terajšieho šéfa Tlačovej agentúry SR Jaroslava Rezníka.

17. januára 2014 – Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová podala podnet na Ústavný súd SR v prípade novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi. Zákonu vyčítala okrem rozporov s Ústavou SR a ustanoveniami medzinárodných dohovorov i to, že zasahuje do dôstojnosti človeka, odkázaného na sociálne dávky.

17. januára 2014 - Na Slovensku je nový sviatok - Nášho Pána Ježiša Krista, najvyššieho a večného kňaza. Veriaci ho budú sláviť každý rok vo štvrtok po Zoslaní Ducha Svätého. V tomto roku pripadá na 12. júna. O zavedení nového sviatku rozhodla KBS, jej rozhodnutie potvrdila koncom roka 2013 Kongregácia pre Boží kult a disciplínu sviatostí.

18. januára 2014 - Ustanovujúci snem mala v Banskej Bystrici nová politická strana TIP - Tvoríme inú politiku. Účastníci snemu schválili stredopravé liberálne programové smerovanie strany. Predsedom strany sa stal Tomáš Hudec, za podpredsedov boli zvolení Ivana Augustinská, Martin Schwantzer a Jana Vološinová.

Nadácia Krištáľové krídlo pripravila štvrtý ročník benefičného podujatia s názvom Krištáľová rallye. Trasa jazdy historických vozidiel sa začala v Bratislave na Hviezdoslavovom námestí a skončila v Dunajskej Strede charitatívnym koncertom v športovej hale. Na snímke ocenenie Krištáľová srdce pripravené pre Juraja Lelkesa 7. septembra 2014 v Dunajskej Strede.
Foto: TASR/Edmund Örszik
19. januára 2014 – Rovný tucet osobností slovenskej vedeckej, medicínskej, hospodárskej, umeleckej a športovej sféry si prevzalo ocenenie Krištáľové krídlo za rok 2013. Ocenenú dvanástku v 17. ročníku predstavujú - cyklista Peter Sagan, moderátor a publicista Michal Tvarožek, prezident zväzu obchodu a cestovného ruchu Pavol Konštiak, súbor Quasars Ensemble, architekt Irakli Eristavi, výskumník Marián Janák, dizajnér Michal Staško, herečka Táňa Pauhofová, spevák Richard Müller a skupina Fragile, Mariana Kováčová za filantropiu. Mimoriadnu cenu za celoživotné dielo si odniesli predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Peter Mihók, druhým bol spevák skladateľ Miroslav Žbirka.

Kardinál Ján Chryzostom Korec.
Foto: TASR/Henrich Mišovič
22. januára 2014 – Kardinál Ján Chryzostom Korec oslávil 90. narodeniny. K významnému životnému jubileu mu prišli okrem predstaviteľov cirkvi zablahoželať aj prezident SR Ivan Gašparovič a premiér Robert Fico.

Hedviga Žáková- Malinová na snímke z decembra 2010.
Foto: TASR
23. januára 2014 - Generálna prokuratúra SR (GP SR) uzavrela vyšetrovanie kauzy Hedvigy M. Ž., ktorá trvá už ôsmy rok. Prokurátorka GP SR rozhodne o ďalšom postupe v trestnej veci.

23. januára 2014 – Zavedenie možnosti voliť zo zahraničia elektronicky bolo predmetom petície, ktorú spustila občianska iniciatíva Slovákov žijúcich v zahraničí. Cieľom bolo získať v priebehu dvanástich mesiacov najmenej 50.000 podpisov a doručiť ich poslancom slovenského parlamentu. Organizátorom petície išlo aj o to, aby sa rozšíril okruh volieb, ktorých sa krajania môžu zúčastňovať.

Daniel Lipšic
Foto: TASR/Štefan Puškáš
23. januára 2014 - Hnutie Daniela Lipšica prešlo zmenou názvu. Po rozhodnutí Republikovej rady v Prešove bude používať už iba názov NOVA.

25. januára 2014 - V 27 slovenských obciach si obyvatelia opäť volili starostov či miestnych poslancov.

28. januára 2014 - Väčšina poslancov NR SR odmietla zaradiť do programu 29. schôdze parlamentu návrh na odvolanie predsedu Národnej rady SR Pavla Pašku (Smer-SD). S iniciatívou prišiel Jozef Viskupič (OĽaNO), dôvodom sú prijaté opatrenia voči novinárom, ktorí pracujú v budove parlamentu. Za jeho návrh zahlasovalo len 27 poslancov.

28. januára 2014 - Univerzita Komenského (UK) v Bratislave udelila čestný titul doctor honoris causa vedcovi, mikrobiológovi, profesorovi americkej Newyorskej univerzity Jánovi Vilčekovi. Výsledky jeho práce priniesli pokrok pri liečbe artritídy a ďalších chronických zápalových ochorení. Jeho vedecké úspechy ocenil aj americký prezident Barack Obama, ktorý mu vo februári 2013 odovzdal Národnú medailu za technológiu a inováciu.

29. januára 2014 - Prezidentský kandidát SaS Peter Osuský sa vzdal svojej kandidatúry.

30. januára 2014 - Národná rada SR vyjadrila vážne znepokojenie z pokusov o zneužitie témy minuloročného policajného zásahu v rómskej osade Moldava nad Bodvou na vytváranie protirómskych a protipolicajných nálad. Uznesenie v takomto znení 84 hlasmi prijal parlament na záver mimoriadnej schôdze, ktorú iniciovali opoziční poslanci pre spôsob, ako sa vláda zachovala k verejnej ochrankyni práv Jane Dubovcovej. Parlament zároveň zobral na vedomie uznesenie vlády z 8. januára. Dubovcová sa vtedy na rokovaní kabinetu zúčastnila, nedostala však slovo. Vláda vtedy konštatovala, že verejná ochrankyňa práv nepostupovala zákonným spôsobom a nemala sa na vládu obracať.

30. januára 2014 - Poslanci Národnej rady SR zvolili v tajnej voľbe štyroch členov Správnej rady Tlačovej agentúry SR. Poslanci schválili 83 hlasmi aj novelu zákona o múzeách a galériách, avšak aj s pozmeňujúcim návrhom, ktorý vypustil pôvodný zámer rezortu kultúry včleniť túto hvezdáreň do Národného osvetového centra (NOC) v Bratislave a ušetriť tak peniaze. Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove si napokon ponechá právnu subjektivitu.

31. januára 2014 - Generálny riaditeľ Slovenského národného múzea (SNM) Rastislav Púdelka sa vzdal tejto funkcie.

31. januára 2014 – Novozvolený predseda Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (regulačný úrad – RÚ) Vladimír Kešjar, ktorého odobril parlament, sa ujal funkcie.

FEBRUÁR



3. februára 2014 – Konfrontovať kandidátov pre voľby do Európskeho parlamentu s témami ochrany životného prostredia. Aj takýto cieľ si postavil nový riaditeľ slovenskej kancelárie Greenpeace Richard Fekete, ktorý vystriedal vo vedení kancelárie doterajšieho riaditeľa Juraja Rizmana.

4. februára 2014 - Mimoriadna schôdza Národnej rady SR ku kauze emisie trvala len niekoľko minút. Poslanci Smeru-SD totiž neschválili program rokovania. Premiér Robert Fico okrem iného povedal, že Smer-SD nemá s kauzou nič spoločné. Diskusiu iniciovali opozičné strany združené v Ľudovej platforme (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS) spolu s niektorými nezaradenými poslancami. Cieľom opozície bolo vypočuť si informácie o vyšetrovaní emisnej kauzy z čias prvej vlády Roberta Fica a zverejnením zoznamu osôb a firiem, ktoré údajne zbohatli na nevýhodnom predaji emisií, zistiť, kto na obchode zarobil. Zoznam poskytli Slovensku švajčiarske vyšetrovacie orgány.

Na snímke Alojz Hlina.
Foto: TASR/Štefan Puškáš
6. februára 2014 - Zhruba tri hodiny poslanec NR SR Alojz Hlina (nezaradený) stál mlčky za rečníckym pultom, čím zablokoval parlament. Po 15. hodine totiž začal pravidelný bod Interpelácie a Hlina chcel interpelovať predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD). Ten však v parlamente nebol. Hlina zostal za pultom až do 19. hodiny, keď sa siedmy rokovací deň 29. schôdze parlamentu skončil.

11. februára 2014 – Ďalších päť Slovákov získalo najvyššie izraelské ocenenie Spravodliví medzi národmi. Za záchranu židovských spoluobčanov počas holokaustu im ho udelil štát Izrael a jeho múzeum holokaustu Jad Vašem.

12. februára 2014 - Projekt jednej štátnej zdravotnej poisťovne, ktorá mala podľa plánov vlády Roberta Fica (Smer-SD) fungovať už v tomto roku, naďalej stojí. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smer-SD) ešte koncom minulého roka avizovala, že projekt je pripravený, ale nepohne sa ďalej skôr, ako budú na neho peniaze. Informáciu o projekte vzala na vedomie vláda.

13. februára 2014 - Opozičné strany sú posadnuté vládnym Smerom-SD, lebo je to stabilná strana so stabilným poslaneckým klubom, ktorý sa nerozpadáva. Vo svojom prejave na úvod mimoriadnej schôdze NR SR to vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD). Na rokovaní sa ho opozícia pokúšala odvolať pre kazu emisie, napokon však ostal vo funkcii. Za vyslovenie nedôvery hlasovalo 49 poslancov zo 128 prítomných, proti bolo 78 členov snemovne, jeden sa zdržal. Záver mimoriadnej schôdze NR SR poznačil incident, počas ktorého protestujúca Stanislava Č. chcela hodiť na poslancov stoličku z balkóna určeného pre verejnosť.

Na snímke vľavo premiér SR Robert Fico a vpravo zvolený predseda Ústrednej volebnej komisie pre voľby prezidenta SR 2014 Peter Nyilfa (petičný výbor na podporu kandidatúry Gyula Bárdosa) 13. februára 2014 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann
13. februára 2014 - Šestnásť členov Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) pre nadchádzajúce prezidentské voľby zložilo sľub do rúk predsedu vlády SR Roberta Fica. Na základe žrebovania sa predsedom komisie stal Peter Nyilfa, zapisovateľkou ÚVK je Eva Chmelová.

16. februára 2014 – Pozitívny hospodársky výsledok Kysuckej nemocnice v Čadci druhý rok po sebe potvrdzuje, že aj nemocnica v zriaďovateľskej pôsobnosti vyššieho územného celku (VÚC) môže byť pod stálou kontrolou zriaďovateľa úspešná. Po návšteve Kysuckej nemocnice to povedal predseda vlády SR Robert Fico.

18. februára 2014 - Rada pre vedu, vzdelanie a kultúru pri Konferencii biskupov Slovenska (KBS) pri príležitosti sviatku blahoslaveného Fra Angelica, patróna umelcov, udelila osobnostiam ocenenie za prínos kresťanských hodnôt do umenia za rok 2013. Za účasti predstaviteľov cirkevného, duchovného, kultúrneho a spoločenského života odovzdali cenu 12 osobnostiam, z toho trom in memoriam.

V oblasti hudobného umenia si cenu prevzal operný spevák Miroslav Dvorský, klaviristka a pedagogička Mária Dravecká. V kategórii slovesného umenia cenu Fra Angelico dostal spisovateľ Anton Hykisch. A za celoživotné dielo in memoriam boli ocenení spisovatelia Janko Silan (vl. menom Ján Ďurka) a Eugen Vesnin (vl. menom Ignác Zelenka). V oblasti výtvarného umenie sa laureátmi stali akademický maliar Juraj Oravec, expert v oblasti stavebníctva Vladimír Kohút a akademickí maliari Iva Jarošová – Štrbová a Pavol Rehák. Okrem týchto kategórií Rada KBS udelila mimoriadne ocenenia. Konkrétne historikovi Richardovi Marsinovi, publicistovi a historikovi Imrichovi Kružliakovi a in memoriam pápežskému prelátovi Antonovi Botekovi.


19. februára 2014 - Slovensko pristúpi k zmluve Svetovej organizácie duševného vlastníctva o audiovizuálnych umeleckých výkonoch, prijatej v čínskom Pekingu v júni 2013. Na rokovaní s tým súhlasila vláda.

Na snímke nosné piliere Starého Mosta počas demontáže.
Foto: TASR/ Martin Baumann
20. februára 2014 – Rekonštrukcia Starého mosta, ktorá odštartovala začiatkom decembra minulého roka, je v miernom sklze. Práce na Štúrovej ulici a v Petržalke pokračujú podľa harmonogramu, vyhlásil primátor Milan Ftáčnik po kontrolnom dni aj za prítomnosti premiéra Roberta Fica.

Marcel Grega
Foto: Teraz.sk/ TV JOJ
20. februára 2014 - Novým Generálnym riaditeľom televíznej skupiny JOJ sa od 20. februára 2014 stal Marcel Grega. Doterajší Generálny riaditeľ František Borovský sa rozhodol v skupine JOJ ukončiť svoje pôsobenie.

21. februára 2014 - Slovensko ponúkne humanitárnu pomoc Ukrajine zmietanej nepokojmi. Rozhodlo sa o tom na mimoriadnom zasadnutí bezpečnostnej rady štátu. Rada poverila podpredsedu vlády a ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, aby oficiálne ponúkol Ukrajine zdravotnícku pomoc na území Slovenska. Podľa premiéra Roberta Fica je tiež naša krajina pripravená okamžite prijať niekoľko sto prípadných migrantov.

23. februára 2014 - Operácia achilovky predsedu vlády SR Roberta Fica v lokálnej anestéze pod vedením prednostu Kliniky úrazovej chirurgie prof. Petra Šimka prebehla bez komplikácií. Zranenie utrpel počas futbalového zápasu v Košiciach medzi jeho mužstvom a mužstvom Mladých sociálnych demokratov.

27. februára 2014 – V bratislavskej Mlynskej doline začala výstavba nového vedeckého parku Univerzity Komenského. Zameraný bude najmä na výskum v oblastiach medicíny.

MAREC



3. marca 2014 - Vstup cudzích vojsk na územie Ukrajiny bez mandátu príslušnej medzinárodnej organizácie je porušením medzinárodného práva. Zhodli sa na tom traja najvyšší slovenskí ústavní činitelia - prezident Ivan Gašparovič, predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška (Smer-SD) a premiér Robert Fico (Smer-SD).

Foto: TASR/Štefan Puškáš
4. marca 2014 - Prezident SR Ivan Gašparovič prijal v Prezidentskom paláci v Bratislave významného cirkevného hodnostára, náboženského spisovateľa, emeritného prefekta Kongregácie pre evanjelizáciu národov Jeho Eminenciu kardinála Jozefa Tomka, ktorý 11. marca 2014 oslávil 90 rokov.

5. marca 2014 - Na Kryme začala pôsobiť misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), v ktorej boli zástupcovia 15 krajín. Slovensko tiež rozhodlo o vyslaní dvoch príslušníkov Ozbrojených síl SR na Ukrajinu.

5. marca 2014 – Podpora pre cestnú sieť vo výške zhruba dva milióny eur - taký je príspevok vlády SR pre Trnavský kraj, o ktorom ministri rozhodli počas výjazdového rokovania v Horných Orešanoch. Vláda podporila snahu o spojenie dvoch univerzít pôsobiacich v Trnave – Trnavskej univerzity a Univerzity Svätého Cyrila a Metoda. Súčasťou programu výjazdového rokovania sa stal aj problém zosuvu v lome Šútovo neďaleko Kraľovian. Vláda v tejto súvislosti prijala finančné opatrenia vo výške 210.000 eur.

12. marca 2014 - Piatym členom Správnej rady Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) sa stal vedúci Domácej redakcie Richard Kvasňovský. Do funkcie ho zvolili na päť rokov zamestnanci agentúry.

15. marca 2014 – Členovia a sympatizanti Ľudovej strany - Naše Slovensko sa stretli na celonárodných oslavách slovenskej štátnosti v Nitre. Zhruba 60 ľudí si na Svätoplukovom námestí pripomenulo 75. výročie vzniku tzv. Slovenského štátu.

15. marca 2014 – Na bratislavskom námestí SNP sa zhromaždila necelá stovka prevažne mladých ľudí, aby vyjadrili svoj protest proti fašizmu, rasizmu a xenofóbii. Niektorí účastníci z radov takzvanej alternatívnej mládeže mali tváre zahalené kuklami alebo šatkami.

Foto: TASR/Martin Baumann
15. marca 2014 - Víťazom prvého kola prezidentských volieb sa stal premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorého volilo 28 percent ľudí (531.919 hlasov). Do druhého kola postúpil aj Andrej Kiska. Tomu hlas odovzdalo 24 percent voličov (455.996 hlasov). Volebná účasť bola 43,4 percenta. Tretie, nepostupové miesto obsadil podľa oficiálnych výsledkov Radoslav Procházka (21,24 percenta, 403.548 hlasov). Nasledoval Milan Kňažko (12,86 percenta, 244.401 hlasov), Gyula Bárdos (5,1 percenta, 97.035 hlasov), Pavol Hrušovský (3,33 percenta, 63.298 hlasov), Helena Mezenská (2,37 percenta, 45.180 hlasov). Ani jedno percento hlasov nezískali Ján Jurišta (0,64 percenta), Ján Čarnogurský (0,64 percenta), Viliam Fischer (0,5 percenta), Jozef Behýl (0,48 percenta), Milan Melník (0,4 percenta), Jozef Šimko (0,24 percenta) a Stanislav Martinčko (0,13 percenta).

18. marca 2014 - Predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška otvoril rokovanie 33. schôdze parlamentu. Národná rada SR podporila suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny, vyjadrila solidaritu s tamojším ľudom a ukrajinskou vládou a odsúdila porušovanie medzinárodného práva zo strany Ruskej federácie voči územnej celistvosti a nezávislosti Ukrajiny. Uvádzalo sa to v texte Vyhlásenia NR SR k situácii na Ukrajine, ktoré 122 hlasmi prijali poslanci.

18. marca 2014 - Strana Most-Híd vystúpila z Ľudovej platformy, v ktorej bola združená s KDH a SDKÚ-DS.

19. marca 2014 – Slovensko vyšle do Afganistanu šesť ďalších príslušníkov Ozbrojených síl (SR). Posilnenie našej účasti v operácii International Security Assistance Force (ISAF) 133 hlasmi odobrili poslanci NR SR. Parlamentní poslanci schválili 81 hlasmi aj novelu zákona o Ozbrojených silách Slovenskej republiky (OS SR).

19. marca 2014 – Minister spravodlivosti Tomáš Borec na návrh predsedníčky Krajského súdu v Prešove Anny Ilčinovej odvolal z funkcie predsedu Okresného súdu (OS) v Bardejove Karola Krochtu. V médiách sa pred časom objavili informácie o výberovom konaní na OS v Bardejove, vyhrala ho Krochtova sestra, ako aj o podozrení z ublíženia na zdraví a výtržníctva, ktorého sa mal dopustiť odvolaný sudca.

Na snímke vpravo zvolený predseda Ústrednej volebnej komisie pre voľby do Európskeho parlamentu 2014 Dušan Štrauss a vľavo premiér SR Robert Fico 24. marca 2014 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann
24. marca 2014 - Členovia Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) pre májové voľby do Európskeho parlamentu zložili sľub do rúk predsedu vlády SR Roberta Fica. Predsedom komisie sa na základe žrebovania stal Dušan Štrauss a podpredsedníčkou Katarína Šintalová. Zapisovateľkou ÚVK je Eva Chmelová.

25. marca 2014 – Poslanci Národnej rady SR schválili zákon o divadelnej činnosti a hudobnej činnosti a aj novelu zákona o ochrane pamiatkového fondu.

Foto: TASR/Štefan Puškáš
25. marca 2014 - Minister spravodlivosti Tomáš Borec druhýkrát vo svojej funkcii čelil odvolávaniu. Opoziční poslanci nazbierali dostatok podpisov pod návrh na vyslovenie nedôvery. Šéf parlamentu Pavol Paška preto rozhodol o zvolaní mimoriadnej schôdze. Dôvodom na odchod Boreca z ministerského kresla bola kauza dovolania v prípade odsúdeného košického exposlanca Františka Olejníka. Minister Borec (nominant Smeru-SD) ustál aj druhý pokus opozície o jeho odvolanie z funkcie. Za vyslovenie nedôvery Borecovi hlasovalo 50 poslancov zo 131 prítomných, čo na odvolanie člena vlády nestačilo.

26. marca 2014 – Ústavný súd SR prijal návrh skupiny opozičných poslancov NR SR na začatie konania o súlade novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi s Ústavou SR. Ústavní sudcovia na neverejnom zasadnutí pléna zároveň nevyhoveli návrhu na pozastavenie účinnosti namietaných ustanovení novely.

Na snímke kandidát na prezidenta SR Andrej Kiska máva na krátkom brífingu vo svojej volebnej centrále počas volebnej noci po druhom kole voľby prezidenta SR 29. marca 2014 v Bratislave.
Foto: TASR/Michal Svítok
29. marca 2014 - Víťazom druhého kola prezidentských volieb a novým slovenským prezidentom sa stal Andrej Kiska, ktorého volilo 59,38 percenta ľudí. Jeho protikandidát Robert Fico získal podporu 40,61 percenta voličov.

APRÍL



2. apríla 2014 – Slovensko za 20 rokov svojej samostatnej existencie uzatvorilo 1423 bilaterálnych a 362 multilaterálnych zmluvných dokumentov. V roku 2013 podpísalo 27 dvojstranných a štyri mnohostranné zmluvy. Išlo predovšetkým o dokumenty vo vízovej oblasti, v oblasti školstva, kultúry, policajnej spolupráce či boja proti legalizácii príjmov z trestnej činnosti. Informoval rezort diplomacie a vláda SR zobrala informácie na vedomie.

Zástupkyňa Slovenskej republiky pred ESĽP Marica Pirošíková predložila na rokovanie vlády správu, z ktorej vyplýva, že pre Slovensko bol rok 2013 priaznivejší v porovnaní s predminulým rokom. Do Štrasburgu prišlo menej sťažností z našej krajiny. Orgány ESĽP preskúmali 464 sťažností zo Slovenska, predvlani to bolo 531 sťažností. Neprijať sa rozhodli 684 sťažností, v roku 2012 bolo neprijatých 1079.


Na snímke poslankyňa NR SR Lucia Žitňanská (Most-Híd) počas tlačovej konferencie 19. augusta 2014 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann
8. apríla 2014 - Predsedníctvo Mostu-Híd potvrdilo vstup nezaradenej poslankyne NR SR Lucie Žitňanskej do strany.

9. apríla 2014 - Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák získal jasný mandát vlády na rokovanie v Kyjeve o reverznom toku plynu zo Slovenska na Ukrajinu.

10. apríla 2014 - V súvislosti so situáciou na Ukrajine stojí pred Slovenskom niekoľko bezpečnostných rizík, ktorým musí maximálne efektívne čeliť, uviedol premiér Robert Fico. Slovensko má s Ukrajinou takmer 100 km schengenských hraníc, takže celému schengenskému priestoru garantuje určitú mieru bezpečnosti.

16. apríla 2014 - Do zlepšovania životného prostredia nasmeruje Slovensko počas nasledujúcich 7 rokov o tretinu viac financií z európskych fondov, ako tomu bolo v minulosti. Projekty bude zabezpečovať cez Operačný program Kvalita životného prostredia (OP KŽP), ktorý schválila vláda SR.

Štefan Harabin
Foto: TASR/František Iván
23. apríla 2014 - Trinásť sudcov Najvyššieho súdu SR (NS SR) zverejnilo svoj protest proti návrhu Sudcovskej rady NS SR, ktorá 15. apríla 2014 navrhla za kandidáta na predsedu NS SR Štefana Harabina.

Na snímke vpravo minister obrany ČR Martin Stropnický prichádza na spoločné rokovanie vlád SR a ČR, vľavo ho víta primátor mesta Skalica Stanislav Chovanec v Skalici vo štvrtok 24. apríla 2014.
Foto: TASR/Martin Baumann
24. apríla 2014 – Spoločné rokovanie slovenskej a českej vlády v Skalici podľa premiéra Roberta Fica dopadlo ako inventúra vzájomných vzťahov vynikajúco. Premiéri R. Fico a český partner Bohuslav Sobotka spolu hovorili o reverznom toku plynu zo Slovenska na Ukrajinu, ako aj o postoji ČR k zavedeniu možných ekonomických sankcií voči Rusku a v spoločnom vyhlásení vyjadrili plnú podporu procesu rozširovania Európskej únie o krajiny, ktoré majú záujem a spĺňajú kritériá na členstvo. Obaja tiež informovali o dohode ministrov financií Petra Kažimíra a Andreja Babiša na vytvorení spoločného československého koordinátora, ktorý bude bojovať proti daňovým únikom. Slovenská a Česká republika plánujú spoločné obstaranie ľahkých ručných zbraní pre svoje armády.

Foto: TASR/František Iván
28. apríla 2014 - Kandidátkou ministra spravodlivosti Tomáša Boreca na predsedníčku Najvyššieho súdu (NS) SR je sudkyňa tohto súdu Jana Bajánková. Vo voľbách šéfa NS, ktorý je zároveň aj predsedom Súdnej rady, kandidovala spolu so Štefanom Harabinom a Zuzanou Ďurišovou.

29. apríla 2014 - Prezident SR Ivan Gašparovič vymenoval 12 sudcov bez časového obmedzenia.

29. apríla 2014 - Rada Audiovizuálneho fondu (AVF) zvolila za riaditeľa AVF na ďalšie päťročné funkčné obdobie Martina Šmatláka.

30. apríla 2014 – Celodenným podujatím na Hlavnom námestí v Bratislave sa konali oslavy desiateho výročia vstupu Slovenska do Európskej únie (EÚ).

30. apríla 2014 - Za najúspešnejšie obdobie dejín Slovenska označil prezident SR Ivan Gašparovič 10 rokov v Európskej únii. Slávnostné podujatie sa uskutočnilo za účasti premiéra Roberta Fica, predsedu Národnej rady SR Pavla Pašku, šéfa Európskeho parlamentu Martina Schulza, predsedu Európskej rady Hermana von Rompuya, ako aj podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča. Štyria predstavitelia európskych inštitúcií si z rúk prezidenta SR Ivana Gašparoviča prevzali štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža II. triedy.

Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy a predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz ho získali za mimoriadne zásluhy o posilnenie postavenia SR v medzinárodných vzťahoch. Generálny riaditeľ Európskeho fondu finančnej stability Klaus Regling za mimoriadnu podporu ekonomických reforiem SR počas prístupového procesu do únie a bývalý spravodajca Európskeho parlamentu Jan Marinus Wiersma za mimoriadnu podporu počas prístupového procesu SR do EÚ.


MÁJ



2. mája 2014 – Slovensko má prvého hasiča v hodnosti generála. Je ním prezident Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) SR Alexander Nejedlý, ktorého do tejto hodnosti vymenoval prezident SR Ivan Gašparovič.

3. mája 2014
– Pietnym kladením vencov na Bradle sa začala spomienková slávnosť pri príležitosti 95. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

Na snímke vpravo náčelník Generálneho štábu OS SR Peter Vojtek gratuluje novovymenovanému generálovi Milanovi Maximovi.
Foto: TASR/Martin Baumann
6. mája 2014 - Prezident SR Ivan Gašparovič odvolal genpor. Petra Vojteka z funkcie náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR (GŠ OSSR) a vymenoval do tejto funkcie genpor. Milana Maxima. Peter Vojtek odchádza z funkcie náčelníka GŠ OSSR po 37 rokoch aktívnej vojenskej služby na vlastnú žiadosť, ako dôvod uviedol svoj zhoršený zdravotný stav.

7. mája 2014 - Na oficiálnu rozvojovú pomoc (ODA) vynaložilo Slovensko minulý rok vyše 64,8 milióna eur - informovalo MZVaEZ.

13. mája 2014 - Novým predsedom poslaneckého klubu KDH sa stal Pavol Zajac, ktorý nastúpil na uvoľnené miesto po Pavlovi Hrušovskom.

Na snímke zľava predseda vlády Poľska Donald Tusk, predseda vlády Maďarskej republiky Viktor Orbán, predseda vlády SR Robert Fico a predseda vlády Českej republiky Bohuslav Sobotka sa účastnia spoločnej tlačovej konferencie premiérov krajín V4, ktorá sa konala v rámci zahranično-bezpečnostnej konferencie GLOBSEC v Bratislave, 15. mája 2014.
Foto: TASR/Michal Svítok
14. - 16. mája 2014 - Diskusia o dramatickom vývoji a napätej situácii na Ukrajine pritiahla do slovenskej metropoly svetové médiá, politikov a rešpektovaných odborníkov. Na bezpečnostnej konferencii GLOBSEC sa hovorilo aj o blížiacich sa voľbách do Európskeho parlamentu (EP) a jesennom summite NATO.

15. mája 2014 - Prezident SR Ivan Gašparovič v Prezidentskom paláci privítal tri desiatky ocenených osobností Slovenského Červeného kríža (SČK). Na slávnostnom akte udelil štátne vyznamenanie - Medailu prezidenta SR Veronike Kopúnkovej za významné zásluhy o rozvoj v oblasti sociálnej práce.

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik
Foto: TASR/Pavel Neubauer
15. mája 2014 - Dušan Kováčik ostal na čele Úradu špeciálnej prokuratúry aj ďalšie funkčné obdobie. Rozhodli o tom poslanci Národnej rady SR, keď mu v tajnej voľbe odovzdali 92 hlasov z celkového počtu 118. Proti Kováčikovi hlasovalo 17 poslancov, zdržali sa deviati. Kováčik bol jediným uchádzačom o tento post.

Foto: FOTO TASR/Pavol Ďurčo
15. mája 2014 – Do Banskej Bystrice večer pricestoval minister vnútra Róbert Kaliňák, aby priamo na mieste riešil kritickú situáciu, ktorá vznikla v dôsledku víchrice na celom území Banskobystrického kraja.

Foto: TASR/Oliver Ondráš
15. - 16. mája 2014 - Veterná kalamita, ktorá postihla územie Tatier, má horšie následky, ako sa čakalo. Po obhliadke z vrtuľníka to potvrdil minister životného prostredia SR Peter Žiga s tým, že vietor zlámal v Tatranskom národnom parku (TANAP) asi pol milióna kubických metrov (m3) drevnej hmoty. Z toho len na území Štátnych lesov (ŠL) TANAP je to asi 150.000 m3, ostatné je na súkromných pozemkoch. Najhoršie kalamita postihla Západné Tatry, časť Chočských vrchov, zadnú oblasť Tichej doliny a miesta okolo Cesty slobody vo Vysokých Tatrách.

19. mája 2014 - Súdna rada SR v prvom kole voľby nezvolila nového predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR. Žiadny z troch kandidátov nezískal dostatočný počet hlasov. Do opakovanej voľby postúpili z 1. kola Štefan Harabin a Jana Bajánková. Na rozdiel od úvodného kola, v tom ďalšom mohli aj osobne hlasovať. Ani v opakovanej voľbe však nikto z kandidátov nezískal dostatočný počet hlasov na zvolenie. O predsedovi NS SR sa teda bude rozhodovať v nových voľbách. Nebudú sa však môcť na nich zúčastniť kandidáti, o ktorých sa hlasovalo na predchádzajúcich voľbách.

21. mája 2014 - Konsolidácia verejných financií, podpora hospodárskeho rastu a cenovej stability, ako aj zníženie vysokej nezamestnanosti sú tri kľúčové úlohy, ktoré si vládny kabinet od svojho nástupu plní. Uviedol to premiér Robert Fico pri hodnotení dvojročného pôsobenia svojej vlády.

22. mája 2014 - Nastupujúci prezident SR Andrej Kiska sa stretol v Tatranskej Javorine s úradujúcou hlavou štátu Ivanom Gašparovičom. Stretnutie inicioval Gašparovič a trvalo približne dve hodiny.

22. mája 2014 - Slovensko vyhralo arbitráž v spore s holandskou poisťovňou Achmea, akcionárom Union zdravotnej poisťovne, pre plány vytvoriť jednu štátnu zdravotnú poisťovňu. Achmea by mala Slovensku zároveň zaplatiť vyše milión eur za právnikov. Arbitrážny tribunál konštatoval, že koncept a implementácia verejného zdravotného poistenia je plne v rukách štátu. Zároveň uviedol, že tribunál nemá právo zasahovať do demokratického procesu suverénneho štátu a nemá právomoc rozhodovať o spore.

Na snímke kandidát na europoslanca za Smer-SD Maroš Šefčovič prichádza k volebnej urne vo voľbách do Európskeho parlamentu vo volebnej miestnosti na ZŠ Majerníková 62 v Bratislave v sobotu 24. mája 2014.
Foto: TASR/Martin Baumann
24. mája 2014 vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku získal Smer-SD 24,09 percenta, čo znamená štyri mandáty. KDH malo 13,21 percenta, obsadilo dva mandáty. Nasledovali SDKÚ-DS (7,75 percenta), tiež tak získala dva mandáty. OĽaNO so 7,46 percentami hlasov získalo jeden mandát. Strany NOVA (6,83 percenta), SaS (6,66 percenta), SMK (6,53 percenta) a Most-Híd (5,83 percenta) získali vďaka volebnému výsledku po jednom mandáte.

V eurovoľbách volilo na Slovensku 13,05 percenta oprávnených voličov. Trinásť miest slovenských eurposlancov v Európskom parlamente obsadili: Maroš Šefčovič, Monika Flašíková Beňová, Boris Zala, Vladimír Maňka (všetci Smer-SD), Anna Záborská, Miroslav Mikolášik (obaja KDH), Ivan Štefanec, Eduard Kukan (obaja SDKÚ-DS), Branislav Škripek (OĽaNO), József Nagy (Most-Híd), Richard Sulík (SaS), Pál Csáky (SMK) a Jana Žitňanská (NOVA, KDS, OKS).


Na snímke poslanec Národnej rady SR (nezaradený) Radoslav Procházka odovzdáva podpísané hárky a žiadosti o registráciu strany Sieť v podateľni Ministerstva vnútra SR na Drieňovej ulici v Bratislave a vľavo poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý 26. mája 2014.
Foto: TASR/Martin Baumann
26. mája 2014 - Poslanec Národnej rady SR Radoslav Procházka (nezaradený) požiadal o registráciu svojej strany Sieť. Vznik subjektu podporilo svojimi podpismi viac ako 20.000 občanov.

27. mája 2014 - Slovensko nechce byť súčasťou blokujúcej menšiny, ktorá by bránila kandidátovi Európskej ľudovej strany (EĽS) Jeanovi-Claudovi Junckerovi stať sa predsedom Európskej komisie (EK). Po neformálnom stretnutí lídrov Európskej únie to uviedol premiér Robert Fico s tým, že Slovensko rešpektuje víťazstvo ľudovcov v eurovoľbách.

28. mája 2014 - Úrad vlády SR sa v roku 2013 zaoberal 39 podnetmi súvisiacimi s porušením zákona o používaní jazykov národnostných menšín. Porušenie zákona sa doteraz potvrdilo v jednom prípade. Vyplýva to zo Správy o postavení a právach národnostných menšín v SR za rok 2013, ktorú schválila vláda.

29. mája 2014 – Parlament schválil volebné zákony z dielne ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Právne normy stanovujú finančné stropy pre volebnú kampaň, zavádzajú moratórium pre všetky voľby a tiež zriaďujú Štátnu komisiu pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

30. mája 2014 – Odstúpenie z procesu získania práv na organizovanie zimných olympijských hier (ZOH) v roku 2022 ukončilo snahu Poľska a Slovenska organizovať ZOH v roku 2022.

JÚN



2. júna 2014 - Prokurátor Generálnej prokuratúry (GP) SR právoplatne ukončil vyšetrovanie kauzy predaja emisií, keď dospel k záveru, že predaj, pre ktorý sa viedlo trestné stíhanie, sa síce stal, ale nie je trestným činom.

4. júna 2014 - Májová veterná kalamita si vyžiadala vyše 3,7 milióna kubických metrov poškodeného dreva. Najviac postihnuté sú lesy v okresoch Námestovo, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Banská Bystrica, Brezno, Žarnovica, Zvolen, Detva, Rimavská Sobota, Lučenec, Revúca, Prešov, Sabinov, Kežmarok, Poprad, Vranov nad Topľou, Košice I – IV, Košice okolie, Rožňava a Michalovce. Vyplynulo to zo správy, ktorú schválila vláda. Zároveň uložila ministrovi vnútra vyhlásiť v týchto oblastiach mimoriadnu situáciu.

Na snímke Mikuláš Dzurinda (vľavo) a Ivan Mikloš (vpravo) odchádzajú z tlačovej konferencie.
Foto: TASR/Michal Svítok
4. júna 2014 - Dvojnásobný expremiér Mikuláš Dzurinda a dvojnásobný exminister financií Ivan Mikloš odišli z SDKÚ-DS, ale ostali poslancami Národnej rady SR.

4. júna 2014 - Poslanci Národnej rady SR schválili široko diskutovanú novelu Ústavy SR od Smeru-SD a KDH. Za právnu normu hlasovalo 102 poslancov zo 128 prítomných. Kladne hlasovali všetci prítomní poslanci Smeru-SD a KDH a časť OĽaNO, SDKÚ-DS a nezaradený Alojz Hlina. Najviac pozornosti pútali v rozprave zmeny v justícii.

6. júna 2014 - Tragická havária sa stala na diaľnici D1 v kilometri 74 v smere na Hlohovec. V autobuse sa nachádzalo 29 študentov a dve učiteľky. Vodič zišiel mimo cestu a autobus sa prevrátil. Na mieste zomreli štyri dievčatá, ktoré chodili do jednej triedy Športového gymnázia v Trnave. Voči vodičovi autobusu začala polícia trestné stíhanie pre všeobecné ohrozenie.

9. júna 2014
- Opozičná strana KDH chcela, aby mali samosprávy právo rozhodovať o tom, čo sa deje na ich území. Preto sa rozhodla napadnúť schválený zákon o významných investíciách na Ústavnom súde SR.

10. júna 2014 - Poslanec NR SR za hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Miroslav Kadúc adresoval list prezidentovi SR Ivanovi Gašparovičovi v súvislosti so schválenými zmenami a doplneniami Ústavy SR. Požiadal ho, aby vo vzťahu k tejto ústavnej zmene zvážil uplatnenie svojej právomoci a vrátil zákon Národnej rade SR s pripomienkami, na ktorých vecnú stránku poukazovali niektorí opoziční poslanci v rozprave. Problematickou časťou je hlavne celoplošné preverovanie sudcov Národným bezpečnostným úradom v spolupráci so Slovenskou informačnou službou.

10. júna 2014 - Národná rada SR žiadala vládu, aby riešila otázku sídla kancelárie verejného ochrancu práv v rámci možností v objektoch vo vlastníctve SR alebo regionálnej samosprávy. Parlament prijal uznesenie Vladimíra Jánoša zo Smeru-SD.

11. júna 2014 – Ťažba uránu je od 15. júna na Slovensku možná iba v prípade, ak ju v referende odobria obyvatelia dotknutých obcí. Novelu geologického zákona podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.

11. júna 2014 - Premiér Robert Fico prevezme 24. júna v maďarskej Budapešti predsedníctvo Slovenska vo Vyšehradskej štvorke. Oficiálnym kandidátom Slovenska za člena novej Európskej komisie (EK) na roky 2014 až 2019 je Maroš Šefčovič. Jeho nomináciu schválila vláda. Vláda zareagovala na mimoriadnu kalamitnú situáciu v Tatrách z mája 2014. Cez zmenu v rozpočte Environmentálneho fondu na svojom zasadnutí vyčlenila sumu 1.120.124 eur na odstraňovanie jej dôsledkov. Slovensko bude mať v prípade pandémie, napríklad chrípky, možnosť zapojiť sa do spoločného nákupu vakcín či liekov. Takúto možnosť vlani presadil europarlament. Vláda odsúhlasila podpísanie dohody o spoločnom nákupe.

11. júna 2014 - Politická situácia na Slovensku je dobrým príspevkom k podpore stability, susedskej spolupráce a dialógu v regióne strednej Európy. Komparatívnou výhodou SR pritom je, že sa vláde darí udržiavať politicky stabilné prostredie, dlhodobý sociálny zmier a že máme relatívne dobre odborne pripravenú pracovnú silu. Vo svojom príhovore pred poslancami Národnej rady SR to vyhlásil prezident SR Ivan Gašparovič.

12. júna 2014 - Noví 11 sudcovia bez časového obmedzenia boli poslednými, ktorých odchádzajúca hlava štátu vymenovala do funkcie.

Anton Srholec
Foto: TASR/Martin Baumann
12. júna 2014 – Známy katolícky kňaz a disident Anton Srholec sa v tento deň dožil 85 rokov.

12. júna 2014 - Ministerstvo vnútra (MV) SR zaregistrovalo politickú stranu Sieť Radoslava Procházku.

12. júna 2014 - Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal novelu Ústavy SR z dielne Smeru-SD a KDH, zákon o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene Občianskeho súdneho poriadku.

Na snímke zvolený prezident Andrej Kiska (vľavo) skladá sľub predpísaný Ústavou SR do rúk predsedníčky Ústavného súdu SR Ivetty Macejkovej (vpravo), v pozadí odchádzajúci prezident SR Ivan Gašparovič, počas slávnostnej schôdze NR SR v budove Slovenskej filharmónie 15. júna 2014 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann
15. júna 2014 - Andrej Kiska zložil ústavou stanovený sľub a ujal sa funkcie prezidenta SR.

16. júna 2014 - Predsedníctvo Smeru-SD uznesením vzalo na vedomie, že Marek Maďarič sa vzdal funkcie podpredsedu strany po prehratých prezidentských voľbách, keď robil R. Ficovi šéfa volebnej kampane.

17. júna 2014 – Minister spravodlivosti Tomáš Borec požiadal Európsku komisiu pre demokraciu prostredníctvom práva - Benátsku komisiu o stanovisko k niektorým ústavnoprávnym otázkam, ktoré v uplynulom období rezonovali na politickej scéne a stali sa predmetom štátno-právneho diškurzu.

Minister položil Benátskej komisii otázky, či je v právomoci úradujúceho prezidenta, ktorému uplynie funkčné obdobie skôr, ako sa skončí funkčné obdobie troch sudcov ÚS, na miesta ktorých je potrebné vymenovať z navrhnutých kandidátov troch nových sudcov ÚS, takéto vymenovanie uskutočniť, alebo či má tento akt prenechať prezidentovi, ktorý sa ujme úradu po ňom. Ďalšie otázky ministra sa týkali problému, ak by úradujúci prezident vymenoval z navrhnutých kandidátov troch nových sudcov ÚS ešte pred skončením jeho funkčného obdobia, či novozvolený prezident, ktorý sa ujme svojej funkcie, môže odmietnuť prijať zloženie sľubu vymenovaných sudcov a vymenovať sám iné tri osoby z navrhnutých kandidátov, či novozvolený prezident môže odmietnuť všetkých navrhnutých kandidátov a požiadať Národnú radu Slovenskej republiky o predloženie nových návrhov a či novozvolený prezident môže odvolať z funkcie predsedu ÚS alebo podpredsedu ÚS a vymenovať nového predsedu alebo podpredsedu ÚS.

Benátska komisia preskúmala návrh stanoviska jej členov a zároveň spravodajcov Richarda Claytona (Spojené kráľovstvo), Michaela Frenda (Malta), Christopha Grabenwartera (Rakúsko) a Bena Vermeulena (Holandsko) k procesu vymenovania sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky v čase výmeny prezidenta a rozhodla, že odchádzajúci prezident Slovenskej republiky má na základe Ústavy Slovenskej republiky právomoc vymenovať troch nových ústavných sudcov pred uplynutím jeho funkčného obdobia. Zároveň má ale v danom časovom rámci diskrečnú právomoc nevymenovať troch sudcov a ponechať ich vymenovanie na novozvoleného prezidenta, keďže sa zdá, že ten bude mať dostatok času, aby nových sudcov vymenoval predtým, ako uplynie mandát odchádzajúcich sudcov, bez toho, aby ohrozil stabilitu a neprerušované fungovanie Ústavného súdu Slovenskej republiky.

Novozvolený prezident nemá podľa Ústavy Slovenskej republiky právomoc odmietnuť prijatie sľubu sudcov vymenovaných odchádzajúcim prezidentom a ani právomoc vymenovať iné tri osoby zo zoznamu kandidátov, nemá podľa Ústavy Slovenskej republiky právomoc odmietnuť všetkých navrhnutých kandidátov a požiadať Národnú radu o predloženie nového zoznamu. Novozvolený prezident republiky nemôže bez objektívnych dôvodov odvolať z funkcie predsedu ani podpredsedu Ústavného súdu.


17. júna 2014 – Predseda Súdnej rady Slovenskej republiky Štefan Harabin vyhlásil novú voľbu predsedu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, ktorá sa bude konať 16. septembra 2014 od 14.00 h v Spišských Hanušovciach.

17. júna 2014 - Prezident SR Andrej Kiska podpísal prvý zákon vo funkcii hlavy štátu. Svojím podpisom odobril nové pravidlá pre voľby obsiahnuté vo volebných zákonoch z dielne ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD).

18. júna 2014 – Vláda schválila ďalšiu zmenu rozpočtu Environmentálneho fondu. Pribudne do neho 15 miliónov eur určených na zvyšovanie energetickej účinnosti verejných budov vrátane zatepľovania. Rozdeľované budú ešte v tomto roku formou dotácií. Na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR pribudne nový štátny tajomník. Vláda do tejto funkcie vymenovala Vladimíra Kováčika.

18. júna 2014 - Prezident SR Andrej Kiska odvolal troch členov Súdnej rady SR, Máriu Bujňákovú, Gabrielu Šimonovú a Eduarda Barányho. Na ich miesta vymenoval Jána Kľučku, Jozefa Vozára a Elenu Berthotyovú.

19. júna 2014 - Jozef Mikuš sa vzdal funkcie podpredsedu SDKÚ-DS.

22. júna 2014 - Líder Siete Radoslav Procházka splnil svoj sľub a odišiel z parlamentu, vzdal sa mandátu poslanca Národnej rady SR.

23. júna 2014 – Na Slovensku nie je možné zaviesť povinnú vojenskú službu. Uviedol to premiér Robert Fico v rámci medzinárodnej konferencie Americkej obchodnej komory v SR a Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

24. júna 2014 – Prezident SR Andrej Kiska oficiálne prijal prvého člena vlády SR. V Prezidentskom paláci viac než hodinu diskutoval s podpredsedom vlády, ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslavom Lajčákom.

Na snímke prezident SR Andrej Kiska odpovedá na otázky novinárov po nafotení oficiálneho portrétu v priestoroch TASR v Bratislave.
Foto: TASR/Michal Svítok
25. júna 2014 - Nový prezident SR Andrej Kiska absolvoval v TASR v Bratislave fotografovanie na oficiálny portrét.

26. júna 2014 - Univerzita Komenského (UK) v Bratislave sa v tomto roku dožila 95. výročia svojho vzniku. Založená bola 27. júna 1919. Výročie si pripomenula na slávnostnom zhromaždení v aule UK, na ktorom sa zúčastnil prezident SR Andrej Kiska, predstavitelia slovenskej i zahraničnej akademickej obce, diplomatického zboru a ďalší hostia.

28. júna 2014 - Premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico potvrdil na pracovnom sneme strany individuálne zmeny vo vláde a medzi štátnymi tajomníkmi, pokarhal však aj svojich poslancov v NR SR. Podpredseda Smeru-SD Vladimír Maňka sa na mimoriadnom pracovnom sneme strany vzdal postu podpredsedu. Delegáti pracovného snemu napokon rozhodli a podpredsedami strany sa stali Marek Maďarič a Peter Pellegrini.

28. júna 2014 – S mottom "Poď von s rodinou" sa konal po piaty raz na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave Dúhový Pride za ľudské práva LGBTI komunity. Na pochode sa zúčastnilo viac ako tisíc ľudí.