Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Prehodnocuje sa zámer výstavby novej väznice v Rimavskej Sobote

Na archívnej snímke ostnaté drôty a plot v Ústave na výkon trestu a odňatia slobody. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Návrh realizácie projektu na mieste súčasného ústavu na výkon trestu odňatia slobody v mestskej časti Sabová schválila vláda ešte v roku 2018.

Rimavská Sobota 25. januára (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR naďalej prehodnocuje zámer výstavby novej väznice v Rimavskej Sobote. Návrh realizácie projektu na mieste súčasného ústavu na výkon trestu odňatia slobody v mestskej časti Sabová schválila vláda ešte v roku 2018, projekt sa zastavil v rokoch 2021 a 2022 po problémoch s verejným obstarávaním. Pre TASR to uviedla hovorkyňa ministerstva Lucia Hurajtová.

Na príprave výstavby novej väznice pre vyše 830 odsúdených v Rimavskej Sobote sa začalo pracovať v roku 2018, nasledujúci rok bolo vyhlásené aj verejné obstarávanie. Tender bol vyhodnocovaný v roku 2021, posudzovali sa ponuky od skupín dodávateľov Váhostav a Metrostav Slovakia.

"Pri vyhodnocovaní predložených ponúk identifikovala komisia v ponukách oboch uchádzačov nedostatky, ktoré boli dôvodom vylúčenia ponúk oboch uchádzačov," priblížila Hurajtová. Obaja uchádzači voči rozhodnutiu podali námietky, Rada Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) neskôr v roku 2022 nariadila opätovne preskúmať ponuku Váhostavu.

"Komisia sa po opätovnom vyhodnotení ponuky uchádzača uzniesla, že ponuka skupiny dodávateľov Váhostav-SK predstavuje závažnú právnu prekážku, dotýkajúcu sa priamo subjektu skupiny dodávateľov Váhostav v súvislosti s jej postavením ako uchádzača a v nadväznosti na prípadnú budúcu pozíciu dodávateľa," dodala Hurajtová s tým, že verejné obstarávanie bolo v polovici roka 2022 zrušené.

Projekt novej väznice v Rimavskej Sobote pôvodne počítal s výstavbou zariadenia pre viac ako 830 odsúdených v minimálnom, strednom i maximálnom stupni stráženia so zachovaním existujúceho otvoreného oddelenia Sabová. Očakával sa tiež vznik takmer 300 nových pracovných miest príslušníkov Zväzu väzenskej a justičnej stráže a náboru ďalších približne 40 bežných zamestnancov. Prehodnotenie funkčnosti projektu avizoval ešte v roku 2022 vtedajší minister spravodlivosti Viliam Karas. "Len čo v tejto veci padne rozhodnutie, budeme o tom informovať," skonštatovala Hurajtová.