Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

FICO: Ak to myslíme s jadrom vážne, musíme do tejto iniciatívy vbehnúť

Na archívnej snímke predseda vlády SR Robert Fico. Foto: TASR - Martin Baumann

Na pôde výboru NR SR pre európske záležitosti to dnes pred dvojdňovým (22. a 23.6.) rokovaním Európskej rady v Bruseli vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD).

Bratislava 21. júna (TASR) - Ak to Slovenská republika myslí s účasťou v jadre EÚ vážne, musí do tejto iniciatívy vbehnúť a nečakať, kým to niekto rozbehne, a potom sa postupne pridávať. Na pôde výboru NR SR pre európske záležitosti to dnes pred dvojdňovým (22. a 23.6.) rokovaním Európskej rady v Bruseli vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Nemalo by nám ujsť jadro. Nie sme naivní a uvedomujeme si, že sa od nás budú očakávať konkrétne kroky a rozhodnutia. Zdá sa, že jeden z prvých krokov, ktorý budú chcieť vidieť členské štáty tlačiace sa k jadru, bude spôsobilosť členského štátu prispieť vojenskými spôsobilosťami do spolupráce v rámci obrany," pripustil Fico. Podľa jeho slov sa Slovensko nebráni žiadnym diskusiám. "Ale skôr asi treba dať prednosť mechanizmom už zakotveným v základných zmluvách. Tu môžeme viesť len diskusiu, ale nešiel by som do nejakých záverov, lebo na to asi nemáme ani silu, ani politickú vôľu," povedal.

Fico tvrdí, že už poznáme niekoľko mechanizmov, ako je posilnená spolupráca v oblasti ozbrojených síl. Pripustil napr. reštrukturalizáciu výdavkov na obranu. "Chceme tomu venovať od začiatku pozornosť, aby nám tieto veci neušli," deklaroval premiér.

Z hľadiska vnútornej bezpečnosti sa podľa jeho slov v EÚ urobilo veľmi veľa. "Verejná mienka tlačí Európsku komisiu do aktívnych krokov. V roku 2020 začne fungovať elektronický systém na lepšiu kontrolu občanov tretích štátov prichádzajúcich do Schengenu, nabehne aj systém ETIAS, ktorý umožňuje zberať informácie o cestujúcom ešte pred príchodom do Schengenu," avizoval.

Na margo migrácie poznamenal, že opäť začína robiť také problémy, že ich nezvládame. "K 30. máju 2017 sa centrálnou stredomorskou trasou prepravilo do Európy viac ako 60.000 ľudí, čo je o 26 percent viac ako vlani. Kým toky na balkánskej trase sa zastavili o 99 percent, tak Líbya je v dezolátnom stave. Aj preto vnímame Európsku pohraničnú a pobrežnú stráž ako niečo, čo musíme naďalej zdokonaľovať," poznamenal.

Fico víta, že na summite Európskej rady nikto nechce provokovať témou povinných kvót. "Naďalej platí, že ich principiálne odmietame. Ponúkame naše riešenia, teda princíp efektívnej solidarity. Na jeseň končia dočasné povinné kvóty a nebudeme mať nič nové," dodal.